Joe Biden: Potvrda presude Ratku Mladiću je historijska

Joe Biden: Potvrda presude Ratku Mladiću je historijska

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden poručio je da je potvrda doživotne zatvorske kazne osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću historijska i da šalje poruku da će počinioci stravičnih zločina odgovarati i da se tako jača odlučnost svijeta u sprečavanju sličnih zločina u budućnosti, javlja AA.

“Prije gotovo 26 godina Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prijekom postupku oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine. Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih nacija za krivične sudove u Hagu potvrdio je danas njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova historijska presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti odgovorni. Također pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zvjerstva dogode bilo gdje u svijetu“, naveo je Biden u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Istakao je kako je SAD pomogao u vođenju međunarodnih napora za okončanje zločina u Bosni i Hercegovini i privedu pravdi oni koji su počinili zločine u Bosni i Hercegovini i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije, kao i napore za uspostavu trajnog mira u regiji.

“Zahvalni smo na neumornom radu tribunala UN-a tokom protekle dvije decenije na slučajevima vezanim za sukob na Balkanu i svim onim čija je posvećenost omogućila ovu presudu“, naveo je Biden.

Američki predsjednik Biden je naglasio da su pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti za budućnost, a da je današnja odluka također važna potvrda da je to moguće.

“Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati ovu presudu i pojačati njen značaj za vladavinu zakona“, poručio je Biden.

Biden je na kraju uputio poruku porodicama zločina zbog kojih je Mladiću potvrđena doživotna zatvorska kazna.“Moje današnje misli su sa svim preživjelim porodicama mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da današnja presuda pruža utjehu svima koji tuguju“, poručio je Biden.

Previous Ratko M. pravosnažno osuđen zbog genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini
Next Emir Suljagić: Presuda Ratku Mladiću dolazi na planini dokaza

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

  Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 22. godišnjice reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, javlja Anadolu Agency (AA). Delegaciju Općine Novo

NAŠI DANI

Srbija: Muškarac u maskirnom prerezao sebi vrat pred očima prolaznika

 U centru Kragujevca jutros je muškarac N.S. (42) u maskirnom odijelu sebi oduzeo život prerezavši vrat.  I pored ubjeđivanja i pokušaja policajca da ga urazume da spusti oružje i da

NAŠI DANI

Kanton Sarajevo: Posao za 800 nastavnika, profesora i stručnih saradnika

  Na osnovu saglasnosti koje je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dalo osnovnim i srednjim školama KS za raspisivanje konkursa za prijem uposlenika u školskoj 2018/2019. godini