Još 324 dana do početka EYOF-a 2019

Još 324 dana do početka EYOF-a 2019

 

Evropski zimski olimpijski festival mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održaće se u februaru 2019. godine.

Do početka jedne od najvećih sportskih manifestacija, koja će se nakon ZOI ‘84, održati u BiH, ostalo je još 324 dana, ali Senahid Godinjak, direktor firme “EYOF 2019“ naglašava da se ne smiju zavaravati i pomisliti da imaju još dosta vremena. Naprotiv, Godinjak podsjeća da vremena nema previše, a da je posla još dosta kako bi sve bilo spremno za održavanje festivala, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Još 324 dana do početka festivala je brojka koja nas polako podsjeća da nemamo previše vremena. U prethodnom periodu, od marta 2017. godine, smo uradili dosta toga. Najznačajnije je što je obilježilo taj period su tri posjete Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta tokom 2017. godine. Posjetili smo Evropske festivale u Erzurumu u februaru i Gyoru u julu. Tako da smo tu kao posmatrači pratili sve ono što su oni pripremili i bilježili šta moramo predvidjeti kako bi u Sarajevu i Istočnom Sarajevu sve bilo kako treba“, kazao je Godinjak.

Prema njegovim riječima, u 2018. godini planirani finansijski priliv iznosi 4,7 miliona KM, a sredstva bi trebali osigurati Vijeće ministara BiH (milion KM), Vlada RS (milion), Vlada FBiH (750.000), Vlada Kantona Sarajevo (880.000), Grad Sarajevo (500.000) i Grad Istočno Sarajevo (100.000 KM) i Evropski olimpijski komitet (250.000).

“Ukoliko budemo na vrijeme raspolagali s pomenutim sredstvima to će biti finansijski garant da u 2018. godini možemo uraditi ono što nas čeka. Pored ovog dijela novčanih sredstava za pripremu i organizaciju, treba istaći i dio sredstava iz infrastrukturnog budžeta čiji teret otpada na Vladu Republike Srpske i Kanton Sarajevo. Vlada RS za 2018. godinu, po izjavama premijerke Željke Cvijanović, obavezala se da će u iznosu od 2,5 miliona KM podržati infrastrukturne radove predviđene u Istočnom Sarajevu, na objektima Biatlon centra Dvorišta i u dvoranama za karling na Palama i brzo klizanje na stadionu Slavija. Vladi KS je od dva miliona preostalo još nekih 300.000 KM u ovoj godini koje treba uložiti u određene infrastrukturne zahvate manjeg obima, a 1,7 miliona KM u 2017. godini je realizovano“, istakao je Godinjak.

Previous Vlada FBiH: Za obnovu kule 'Zmaja od Bosne' milion maraka
Next Bosna i Hercegovina će u poljoprivredu uložiti više od milijardu maraka!

You might also like

SPORT

Mesud Pezer osvojio 2. mjesto na prestižnom mitingu Dijamantske lige u Štokholmu

Bosanskohercegovački atletičar Mesud Pezer osvojio je drugo mjesto na mitingu Dijamantne lige u švedskom gradu Štokholmu.  Pezer je u petoj seriji bacio kuglu na 19.65 metra, a bolji od njega

SPORT

Džanan Musa: Disali smo jedan za drugog, saigrače volim kao braću

Kapiten kadetske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i MVP Eurobasketa koji je osvojila naša zemlja Džanan Musa, u razgovoru za portal Klix.ba je otkrio svoje utiske nakon velikog, historijskog uspjeha

SPORT

Bh. sportisti uz rukometne Zmajeve: Idemo ludo, idemo jako!

Uz poruku “Idemo ludo, idemo jako” Edin Džeko, Anel Hadžić i Mirza Teletović su odmah nakon završetka utakmice protiv Irana, putem društvenih mreža, čestitali prvu, historijsku, pobjedu našim rukometnim “Zmajevima”