Još jedan kanton uvodi porodiljsku naknadu od 1.000 KM

Još jedan kanton uvodi porodiljsku naknadu od 1.000 KM

Do kraja mjeseca Skupština ZDK će, na prijedlog Vlade, razmatrati rebalans kantonalnog budžeta. Fokus u rebalansu su prava porodilja, a na tragu ranije usvojene imicijative u Skupštini ZDK, ali i dodatna podrška ustanova za socijalnu zaštit, javlja FTV.

U nadležnom kantonalnom Ministarstvu ubrzano pripremaju izmjene važećeg Zakona kako bi porodiljska naknada i u ZDK dostigla nivo od 1.000 maraka, kao što je to u nekoliko kantona.

“Kada je u pitanju porodiljska naknada koja će biti i za zaposlene i za nezaposlene porodije, ona će u rebalansu odnijeti taj najveći iznos, radi se o oko 16 miliona da bi mi do kraja godine isplatili tu naknadu i za zaposlene i nezaposlene porodilje. Do sad su porodije zaposlene imale 80% koje se finansiralo iz budžeta Ministarstva a nezaposlene su imale tri prava koja smo mi finansirali, to je jednokratna novčana pomoć, oprema novorođenčeta i prehrana djeteta do 6 mjeseci”, navodi Azra Šabanović, ministrica za rad i socijalnu politiku, izbjeglice i raseljene osobe

Ovu vijest podijelili smo sa Sumejom Kovač, ona je trenutno uz svog dvomjesečnog sina, na porodiljskom odsustvu. Nije krila svoje oduševljenje.

“Za novi život, za novu bebicu mi želimo da sve bude najbolje, a primanja su niska reći ćemo tako. To je realnost ali ta hiljada maraka to je stvarno velika velika olakšice jer današnji mladi bračni parovi, prvo što je njihov problem je pitanje da li da širimo porodicu, odakle ćemo, kako ćemo, da li radimo, da li ne radimo”, kaže Sumeja.

Podrška porodiljama i općenito socijalno ugroženim kategorijama već je duže vrijeme zahtjev delegacije sinidkata u Ekonomsko-socijalnom vijeću za područje ZDK. Vjeruju da, s obzirom na budžetske prilive, sada nema prepreka za veća izdvajanja za ove namjene.

“Što je na kraju krajeva na tragu te pronatalitetne politike. Ovo ne treba gledati kao nekakav neproduktivni trošak već kao ulaganje u budućnost jer ono što čini državu to su ljudi”, istakao je predstavnik Delegacije sindikata u ESV za područje ZDK-a Ibrahim Meškić

 A predstojeći rebalans kantonalnog budžeta osiguraće dodatnu podršku demobiliziranim borcima, poljoprivrednicima, privrednicima.

“U dijelu rebalansa biće samo povećani prihodi koji su se desili zbog ovog poskupljenja i generalno promjena na tržištu. Planiramo rebalansirati budžet u Ministarstvu za poljoprivredu, dodatno sa 1 milion KM rebalansirati budžet Ministarstva privrede sa dodatnih milion KM, rebalansirati biudžet Ministarstva za boračka pitanja milion KM da povećamo egzistencijalnu naknadu demobilisanim borcima mlađim od 57 godina”, pojašnjava premijer ZDK-a Mirnes Bašić.

Ovako kreiran rebalans rezultat je i dobrih partnerskih odnosa u Ekonomskosocijalnom vijeću, kažu i u Udruženjun poslodavaca.

“Vlada je prihvatila naše inicijative i u ovoj godini je planirala oko 5 miliona i koliko čujem u predviđenom rebalansu će biti dodatni jedan milion”, dodjae Meškić.

Ukoliko se sadašnji trendovi punjenja budžeta nastave, do kraja godine, kažu u Vladi, moguće je očekivati još jedan rebalans. Da su ekonomska kretanja drugačija, da nema divljanja cijena i inflacije, već da su utemeljeni u rastu poslovnih aktivnosti, razlozi za zadovoljstvo vlasti i korisnika budžeta bili bi opravdaniji. Svako zlo za neko dobro, stara je poslovica, posebno u izbornoj godini.

Podsjećamo, ranije su Sarajevski te Tuzlanski kanton uspostavili porodiljske naknade u pomenutom iznosu.

(MiruhBosne/federalna.ba.

Previous Zeničani ponovo u redu čekaju na kupovinu ulaznica za utakmicu nogometnih "Zmajeva"
Next “Burek sa sirom” i “Nož, žica, Srebrenica” - civilizacijska razlika

You might also like

ŽIVOT

Sedmogodišnja Daša: „Želim biti bosanski vojnik“

Priča iz Muzeja Kaknja… -Jedna izuzetno zanimljiva posjeta Muzeju Kaknja danas je zabilježena u našim muzejskim memoarima. Naime, sa svojim ocem posjetila nas je sedmogodišnja Daša Delibašić, koja je odmah

NAŠI LJUDI

Ako postoji nešto gore od odvojenosti od Bosne, to je čežnja za Bosnom u La Pazu

Novinar Ismail Furkan Yurdakul boravio je prethodnih dana u Boliviji kako bi snimio dokumentarni film za Tursku radio-televiziju TRT. U tom svom putu na Trgu Basilica de San Francisko u

ŽIVOT

Sarajlija beskućniku s Baščaršije dao garsonjeru i krov nad glavom

U današnjem svijetu u kojem živimo su nažalost malobrojni primjeri pozitivnih priča koje nam vrate vjeru u ljude i humanost. Jedna od takvih stiže iz srca Sarajeva – Baščaršije.