Julian Assange na slobodi poslije nagodbe sa Sjedinjenim Državama

Julian Assange na slobodi poslije nagodbe sa Sjedinjenim Državama

Poslije višegodišnje pravne sage, Julian Assange, osnivač WikiLeaks-a, pušten je iz zatvora je Velikoj Britaniji nakon nagodbe sa američkim vlastima o priznanju krivice za kršenje američkog zakona o špijunaži.

Avion u kojem je Assange je na putu ka Sjevernim Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji, gdje će u srijedu biti potpisan sporazum po kom će osnivač WikiLeaks-a priznati krivicu za jedno od 18 dijela za koje ga optužuje Washington – zavjeru za dobavljanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj sigurnosti.

Potom će biti prebačen u njegovu domovinu, Australiju.

Prema nagodbi, koja je prema nedavno objavljenim sudskim dokumentima postignuta 19. juna, Assange neće biti u američkom pritvoru, a u kaznu će mu biti uračunato i vrijeme koje je proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Assange je optužen za vrijeme administracije bivšeg predsednika Donalda Trumpa zbog masovnog objavljivanja tajnih dokumenata, koje je u javnost iznijela Chelsea Manning, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe, također krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

Proveo je 1901 dan – više od pet godina – u zatvoru u Londonu, boreći se protiv izručenja u Ameriku.

WikiLeaks je 2010. objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku, uz niz diplomatskih depeša, što je najveći bezbjednosni incident te vrste u vojnoj historiji ove zemlje.

Među njima je bio i snimak iz 2007. na kojem je se vidi kako se iz američkog vojnog helikoptera puca na iračke pobunjenike u napadu u kojem je ubijeno desetak ljudi, među kojima i dva novinara agencije Reuters.

Njegova supruga Stella je potvrdila neke dijelove sporazuma, dodavši da su tokom posljednja 72 sata „non-stop” vođeni razgovori o detaljima.

„Iskreno, sve je nevjerovatno, presretna sam, ali još uvijek nemam osjećaj da je stvarno”, rekla je za BBC.

-Asange je prije hapšenja proveo sedam godina u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Previous Glavni grad države preplavljen turistima
Next Slovenija je u osmini finala Evropskog prvenstva! Srbijanci i Hrvati mogu kući ili na godišnji odmor

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica historijske bitke: U Kotorcu je odbranjeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima u Butmiru i Donjem Kotorcu obilježena je godišnjica Kotoračke bitke i odata počast svim šehidima i poginulim borcima tokom agresije na Bosnu i

NAŠI DANI

NIŠTA NIJE SLUČAJNO Fadilu Novaliću poziv u zatvor, Federaciji obaveza za dužničko ropstvo!

Piše: Amina Čorbo-Zećo Javnost čeka odlazak u zatvor Fadila Novalića, bivšeg premijera Federacije BiH, u isto vrijeme dok nam Međunarodni monetarni fond nakon održane konferencije poručuje da se moramo zadužiti,

NAŠI DANI

Premijer Novalić na suđenju iznio dokaze koji govore o političkoj pozadini procesa koji se vodi protiv njega

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, završna riječ na suđenju: – Časni sude, Jedan je veliki pisac napisao jedno djelo, koje najbolje opisuje ovo što se meni u proteklim