‘Kad vidim zastavu Bosne, to meni znači sve’

‘Kad vidim zastavu Bosne, to meni znači sve’

Udruženje Bosanska čast, koje čine veterani bh. rata i odbrane bosanske časti, uz podršku Uprave Grada Zenice, organizatori su obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Zenici. Obilježavanje je počelo kod spomen-obilježja Papirna, a potom je više od hiljadu građana svečanim defileom stiglo do spomenika Kameni spavač, mjesta na kojem je održana centralna svečanost.

Ismail Zulfić, sa 13 godina i 113 medalja, naš „leptir bez krila“, bio je na čelu kolone. Iza njega vrhunski sportisti, odbojkaši, atletičari, košarkaši, a potom volonteri Gorske službe spašavanja, Crvenog križa, borci, policija, planinarska društv i drugi istinski heroji naše države koji nam svojim uspjesima donose radost.

“Ona meni znači sve – kad otiđem na takmičenje i kad vidim zastavu Bosne, to meni znači sve”, kazao je Ismail Zulfić.

“Tu sam da bih podržao naš grad i našu državu i da bismo promovisali volonterski rad i da kažem koliko sam ponosan što mogu uzvratiti našem narodu i našoj državi ovakvim humanim činom”, kazao je Idriz Heljić, volonter Crvenog križa iz Zenice.

“Naš volonterski rad i ljubav prema planini je proistekla razvijanjem GSS-a. Ono za što smo danas ovdje je zato što mi igramo za državu, a ne protiv države, jer samo se s državom ne igra”, kazao je Osman Podić, član GSS-a Zenica.

Na Trgu Alije Izetbegovića zastavu dimenzija 10×5 metara podigli su vrhunski sportisti koji svim srcem brane njene boje gdje god se pojave. Više hiljada Zeničana pratilo je bogat kulturno-umjetnički program uz KUD Željezara, baletni studio Ars centar i vokalne soliste.

“Uvijek je treba voljeti i treba svoj dio dati koliko ti možeš, jer niko od nas ne može napravit čudesa, ali svako kad bi svoj kamenčić ugradio u BiH – to bi bio onda jedan prelijepi mozaik”, poručio je fra Mirko Majdandžić.

Postoji nada da ćemo naredni Dan nezavisnosti BiH obilježavati uz manje napetosti i više poštovanja, uvažavati ljudska prava i jačati demokratiju, ekonomiju i socijalnu zaštitu.

Videoprilog FTV.

Naslovna fotografija: Zenicablog 

Previous UFC legenda Royce Gracie iznenadio sve - uz podršku Bošnjaka u Chicagu napravio je veliku životnu promjenu
Next Salzburg: Predsjedavajući državnog Predsjedništva svečano otvorio Počasni konzulat Bosne i Hercegovine

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Novi Travnik: Zanimljive priče o ‘Kamenim svatovima’ i staroj džamiji (Video)

Nekropola stećaka Maculje u narodnu poznatija kao “Kameni svatovi” nalazi se u Novom Travniku. Iako nije najpoznatija nekropola, sigurno je najpoznatija legenda. I za džamiju u Šenkovićima vežu se razne priče.  Video Kanal

BH RAZGLEDNICA

Pogledajte snimak iz zraka sjevernog i južnog portala tunela Hranjen

Izgradnja tunela Hranjen u ukupnoj dužini od 5,5 km na budućoj brzoj cesti Prača – Goražde, prema novom ugovoru za građenje odvija se prema programu radova odobrenog od strane nadzornog

BH RAZGLEDNICA

Bosanske ljepote: Konjuh planina (VIDEO)

  Na YouTube kanalu “CISPorg” objavljen je fascinantan snimak divljine u zaštićenom krajoliku planine Konjuh. Video je nastao u sklopu projekta pod nazivom “Biološka razolikost za razvoj (BIOSVI) u Bosni