Kada bi svo opljačkano blago vratili Bosni, bio bi potreban još jedan Zemaljski muzej da to smjestimo

Kada bi svo opljačkano blago vratili Bosni, bio bi potreban još jedan Zemaljski muzej da to smjestimo

Profesor historije i arheologije Enver Imamović smatra da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih država u svijetu, posebno u Evropi, čije je kulturno-umjetničko blago najugroženije i do sada kroz historiju najviše opljačkano.

Opljačkano je zato što se naša država nalazi na vjetrometini Balkana. Sve što je prohujalo kroz historiju – migracije, seobe, vojske, ratovi, sve je to ostavilo traga civilizacijski i na materijalnom blagu, a Bosna i Hercegovina je bila izuzetno bogata tim blagom – kazao je Imamović u razgovoru za Fenu.

On podvlači da rat osim što donosi ubijanje ljudi, znači i pljačkanje, tako da je kroz te ratove bh. kulturno-historijsko blago razasuto po svijetu.

Profesor Imamović je sa svojim timom godinama tragao i istraživao opljačkano kulturno blago Bosne i Hercegovine, a rezultate tog projekta, kojeg je finansirala Vlada Federacije BiH, evidentirao je u elaboratu koji je predat Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

– U tom elaboratu sam sve evidentirao, sa dokumentima, slikama, podacima kako je izneseno, opis i gdje se trenutno nalazi kulturno-umjetničko blago Bosne i Hercegovine opljačkano posljednjih 500 godina – rekao je Imamović.

Jedno od tih blaga je “Povelja Kulina bana” koja je ukradena početkom 1812. godine. Tadašnji ruski konzul u Dubrovniku je uz pomoć pravoslavnog sveštenika uspio da Povelju odnese u Rusiju, u Sankt Peterburg gdje se i danas nalazi.

Drugi dokumenti, umjetničke slike, povelje bosanskih banova, kraljeva, umjetnine, zlatno i srebreno posuđe sa bosanskog dvora popisani su u elaboratu gdje se nalazi – od Vatikana, Madrida, Malte, Engleske, Rusije, Turske, Bugarske.

Također je veliko bogatstvo opljačkano iz franjevačkih samostana, a zanimljivo i posebno vrijedno je blago Husein kapetana Gradaščevića. On je, kako navodi Imamović, nakon pobune protiv sultana iz Bosne prebjegao na austrijski teritorij i sve što je sa sobom ponio sve su mu oduzeli, opljačkali.

Imamović ima popis koliko je od Gradaščevića opljačkano zlatnih pištolja, sablji sa brilijantima i drugih predmeta i koji nikada nisu vraćeni.

– Toliko je našeg kulturno-istorijskog blaga opljačkano da kada bi se sve to vratilo Bosni – knjige, umjetnine, oružja, oruđa, nakit, bio bi potreban još jedan Zemaljski muzej da to smjestimo – naglasio je Imamović.

Pretpostavlja da je i ikona Svetog Nikole, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, završila u Banjoj Luci na sličan način, odnosno kao rezultat dobrovoljaca koji su pljačkali i u Ukrajini i ikonu ‘poklonili’ Banjoj Luci.

Previous Sarajevski gimanzijalci osvojili šest medalja na ruskoj Olimpijadi metropola
Next Bivak na Visočici uvršten u Top 10 udaljenih 'skloništa'

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Mostar: Sutra 455. tradicionalni skokovi sa Starog mosta

Tradicionalni 455. visinski skokovi sa Starog mosta, koji će okupiti brojne skakače iz Mostara, ali i regije, održat će se u nedjelju, 25. jula, u Mostaru s početkom u 16

BAŠTINA

Bugojno – Bajramska izložba kolekcionara Dragana Mučibabića

Zanimljivu izložbu povodom Kurban-bajrama priredio je za svoje komšije i sve zainteresirane građane, poznati bugojanski kolekcionar Dragan Mučibabić. Na ovaj način je, kaže, uputio čestitku svima koji slave taj praznik,

BH RAZGLEDNICA

Travnik: Šarena džamija vraća stari sjaj (Video)

  Šarena džamija ili Sulejmanija za nešto više od mjesec dana zasjat će u novom rustauriranom izdanju. Opširnije u prilogu Kanal 6.