Kakanj: Inicijativa vezana za izmjenu naziva ulica – Hoće li Zgošćanski stećak dobiti svoju ulicu?

Kakanj: Inicijativa vezana za izmjenu naziva ulica – Hoće li Zgošćanski stećak dobiti svoju ulicu?

Imena ulica naizgled nemaju važno značenje, osim što služe za lakše obilježavanje urbanog prostora i olakšavaju orijentaciju. Međutim, samo jedan pogled na kartu grada s imenom ulica i trgova može nam dati važne smjernice o upoznavanju socijalnih aspekata grada, njegove historije, opredjeljenosti, ideja… Nazivi ulica, trgova, mostova, parkova odličan su instrument za nametanje najvažnijih vrijednosti koje se u nekom društvu trebaju poštovati.

Kako je Kakanj grad sa bogatom historijom, a s druge strane, tragovi dijelova te historije u imenima kakanjskih javnih površina i institucija skoro i da ne postoje, jedna vrlo zanimljiva vijećnička inicijativa našla se na dnevnom redu februarske sjednice Općinskog vijeća Kakanj.

S obzirom na značaj naziva ulica, trgova, parkova, općenito javnih površina za neki grad, za njegovu prošlost, ali i budućnost, vijećnik Aldin Šljivo je na posljednjoj sjednici Vijeća postavio pitanje postojanja Pravilnika o utvrđivanju kriterija, postupaka, načina donošenja i izmjena naziva ulica, trgova, parkova, mostova, naselja na području Općine Kakanj.

Šljivo je predložio izradu takvog Pravilnika, a potom uputio inicijativu da se formira Komisija koja ce poslovati po tom Pravilniku te da ista ta komisija izvrši reevidenciju naziva naselja, ulica, trgova, mostova na području općine Kakanj, te pri tome da se ponudi mogućnost uvođenja novih naziva ili novih ulica koji će biti bazirani na nazivima značajnim za Kakanj.

-Moja inicijativa ide u pravcu da se uvedu nove ulice ili novi nazivi ulica sa mogućnošću davanja naziva prema istaknutim herojima, umjetnicima, historijskim ličnostima, simbolima Kaknja. Na tom polju jedan od mojih prijedloga je i taj da se uvede novi naziv ulice u mjestu Crkvine, Donja Zgošća – današnje naselje ispod Šimića tj. mjesto gdje je pronađen Zgošćanski stećak – sigurno najljepši stećak koji je ikad pronađen, a koji je mjesto pronašao u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja kao i njegova replika ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što nam kazuje dovoljno razloga da ta ulica treba da nosi novi naziv – Zgošćanskog stećka, kazao je Šljivo u razgovoru za Kaportal.ba.

Na tragu ove inicijative dodajmo da Kakanj još uvijek nema ulicu historijskih ličnosti iz dinastije Kotromanića, nema ulicu kralja Stjepana Dabiše koji je prvi pomenuo Kakanj u pisanim izvorima, a na kojem osnovu se 15. aprila obilježava Dan Općine, da škola Rudija Čajaveca, jednog od najvećih kakanjskih sinova nosi neko drugo ime…

Bitno je uspostavljanje mehanizama po kojima će i građani i mještani određene ulice moći podnijeti inicijativu o promjeni naziva (po pravilniku koji je usvojila već pomenuta Općina Stari Grad Sarajevo, inicijativu za davanje ili izmjenu naziva mogu podnijeti komisija za obrazovanje, kulturu i kulturno-historijsko nasljeđe, općinski načelnik, općinski vijećnici, savjet mjesne zajednice, kulturne i javne institucije, organizacije, udruženja i druge pravne osobe te građani ulice čiji se naziv mijenja – najmanje 50%- 80% stanovnika, iz predmetne ulice).

(Kaportal.ba/mb)

 

Previous Muke po književnici Muberi Mujagić
Next Adnan Ćatić : Mi smo vrlo mala zemlja, ali nevjerovatno hrabra zemlja

You might also like

NAŠI DANI

Reakcije na presudu rukovodiocima DB-a Srbije: Presuda velikodržavnim projektima

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić komentarisao je jučerašnju presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te naglasio kako presuda znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni

NAŠI DANI

SIPA: Kladionice u FBiH godišnje utaje i do milion eura poreza, podmićuju političare

  Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, sportske kladionice u Federaciji sumnjiči za porezne utaje, pranje novca, podmićivanje političara, te uništavanje dokaza o spomenutim kaznenim djelima. Video

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti: Akademije i svečanosti širom Bosne i Hercegovine

1. mart je ispisan zlatnim slovima u historiji Bosne i Hercegovne, jer je tog dana 1992. godine 2.073.568 glasača (izlaznost 63.6% – 99.7% glasalo ZA) na referendumu izrazilo želju da