Kakanj: Spomen-obilježje dobitnicima ‘Zlatnog ljiljana’

Kakanj: Spomen-obilježje dobitnicima ‘Zlatnog ljiljana’

U Parku zlatnih ljiljana, u blizini Muzeja Kaknja, danas je upriličena svečanost otkrivanja spomen-obilježja posvećenog hrabrosti i neustrašivosti kakanjskih dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Prisutnima su se obratili predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Kakanj Eniz Čurić, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona Nazim Bečirević, načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo i premijer ZDK Mirza Ganić.

Izvedbom himne Bosne i Heregovine i kompozicije “Šehidski rastanak” Rudarska glazba je svečanosti dala dodatnu dimenziju ponosa i dostojanstva.

Cvijeće su položili načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, premijer ZDK Mirza Ganić, predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić, ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, u ime Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj cvijeće su položili predsjednik Tahir Mandžuka, te Amina i Armina, kćerke Husika Ređiba, šehida i dobitnika najveće ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, cvijeće su položili i predstavnici Udruženja dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” općine Kakanj, predstavnici Organizacije ratnih vojnih invalida “Kakanj 92”, predstavnici Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, predstavnici Turske vojne misije u BiH, učenici OŠ “Hamdija Kreševljaković” Kakanj… Fatihu uz spomen-obilježje su proučili i predstavnici Udruženja Sedma muslimanska viteška oslobodilačka brigada.

Fotografija korisnika/ce Opcina Kakanj.

“U Kaknju je locirana jezgra srednjovjekovne države Bosne, a hrabra borba zlatnih ljiljana i svih boraca je bila za Bosnu i Hercegovinu, državu hiljadugodišnje historije koja svoje korijene ima još u srednjem vijeku.
To je bila naša motivacija da uredimo ovaj park i ovo spomen-obilježje u znak poštovanja prema našim, kakanjskim zlatnim ljiljanima, i onima koji su poginuli, i živima s kojima danas dijelimo životni prostor.

Za pomoć u uređenju ovog parka zahvaljujemo Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvu za boračka pitanja ZDK.
Kakanj svakog dana izgrađuje i promoviše kulturu sjećanja jer je to pravi način da novim generacijama na čuvanje predamo državu Bosnu i Hercegovinu, tu svetinju za koju se borila Armija Republike BiH.

Podsjetit ću da smo proteklih godina svi zajedno uspjeli izgraditi Muzej Kaknja u kojem je posebna pažnja posvećena kakanjskim brigadama.
Kakanj je uspio i u namjeri da se napiše Monografija „Kakanj u Odbrambenom i oslobodilačkom ratu 1992-1995“.

Fotografija korisnika/ce Opcina Kakanj.

Još posla je pred nama.

Na području Kaknja 18. maja 1992. godine zaustavljena je kolona JNA iz koje su branioci uzeli oružje koje je poslije bilo presudno za odbranu.
U određenom periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina u Kaknju je bilo sjedište Glavnog štaba Armije Republike BiH. U Kaknju je general Rasim Delić, zajedno sa članovima Štaba, donio najznačajnije odluke o pokretanju velikih oslobodilačkih akcija.

I ovim historijskim činjenicama mi ćemo posvetiti posebnu pažnju i na adekvatan način obilježiti lokacije koje se vezuju za te historijske činjenice”, rekao je u svom obraćanju načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Previous Amel Tuka počinje pripreme za narednu sezonu: Psihički sam stabilan, fokus je na Olimpijskim igrama
Next Nigerijski studenti otputovali kući

You might also like

NAŠI DANI

Lavrov u Bosni i Hercegovini – potvrda ruskog uticaja

Sergej Lavrov dolazi u Bosnu i Hercegovinu na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma kako bi, prema analizama, pokazao Zapadu da Rusija ne odustaje od uticaja u ovom dijelu svijeta. Sergej Lavrov

NAŠI DANI

KONTINUITET SRPSKE POLITIKE NA JUŽNOSLOVENSKOM PROSTORU

Proteklih dana u Warszawi je održana 16. Međunarodna konferencija „Colloqui Jerzy Skowronek didicata“ na kojoj su učestvovali brojni arhivisti iz Azije i zemalja zapadne, centralne i istočne Evrope. Na konferenciji

NAŠI DANI

Predsjednik parlamenta Turske Sentop i delegacija prošetali Baščaršijom

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM) Mustafa Sentop i delegacija obišli su Baščaršiju, u Sarajevu, javlja AA. Tokom obilaska posjetili su kulturno-historijske spomenike i ujedno simbole Sarajeva iz osmanskog