Nedžad Maksumić: “Kako grad može pripadati onom ko ruši njegov simbol”

Nedžad Maksumić: “Kako grad može pripadati onom ko ruši njegov simbol”

 

Nedžad Maksumić, mostarski književnik i glumac, za N1 je evocirao uspomene na današnji dan 1993. godine kada je srušen Stari most u Mostaru.

On je kazao da se vjenčao samo dva dana pred rušenje mosta.

“Plakali smo kada je srušen. Iz očaja, iz saznanja da postoje neki kojima simboli grada ne znače ništa. Svakog starog Mostarca zaboljela je proslava rušenja mosta u jednom dijelu grada”, kazao je.

“Zamislite da neko sruši Krivi toranj u Pizi, i kažu ‘ionako je bio kriv’. Ili da u Firenci sruše Ponte Veccio, da sruše Trg svetog Marka u Veneciji i kažu da taj grad pripada njima. Kako grad može pripadati onom ko ruši njegov simbol”, kazao je Maksumić za N1.

Ipak, Maksumić je kazao da je budućnost jedino vrijeme koje treba da postoji u Mostaru, ali da je greška prepustiti grad onima koji ne osjećaju ljubav prema njemu.

“Mostar zaslužuje remont. Mostar zaslužuje bolje”, kazao je.

On je istakao da je pretenciozno Mostar danas nazvati gradom, koji je funkcioniše.

“To nije političko pitanje. To je pitanje podijeljenosti u umovima. Mostar, ovakav kakav jeste ne može praviti zajedničke manifestacije. Podijeljene su”, kazao je, dodavši i to da se rušenje Starog obilježava samo u jednom dijelu grada.

“I to ne od političara, da se ne bi zamjerili. Mostar ne samo da je grad slučaj, nego je grad koji funkcioniše samo kada mora da se dijeli plijen”,poručio je Maksumić za N1.

Kazao je i to da svjetska javnost nije saznala da je most srušen grad ne bi bio spašen.

“Žrtvovanje Starog mosta pomoglo je životu jednog dijela grada. Ideje o Mostaru. Mostar je ideja. Nastao je oko mosta. Mostovi su stvoreni da spajaju ljude”, izjavio je.

Četvrt stoljeća od rušenja Starog mosta u Mostaru

 

Previous Četvrt stoljeća od rušenja Starog mosta u Mostaru
Next Kinoteka Bosne i Hercegovine ponosno čuva Picassov plakat za “Bitku na Neretvi”

You might also like

NAŠI DANI

Suljagić: Crna Gora je dokaz da je i milimetarski ustupak velikosrpskom nacionalizmu potencijalno fatalan

Komentar Emira Suljagića, direktora MC Srebrenica nakon posljednjih dešavanja u susjednoj Crnoj Gori… -Crna Gora je dokaz da je i milimetarski ustupak velikosrpskom nacionalizmu potencijalno fatalan. Od izborne “pobjede” do

NAŠI DANI

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva uručene nagrade i priznanja

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajava danas su uručene nagrade i priznanja Grada Sarajevo u 2020 godini. Proglašeni su dobitnici koji su se ove godine svrstali u jubilarni 75.

NAŠI DANI

Kakanj: Spomen-obilježje dobitnicima ‘Zlatnog ljiljana’

U Parku zlatnih ljiljana, u blizini Muzeja Kaknja, danas je upriličena svečanost otkrivanja spomen-obilježja posvećenog hrabrosti i neustrašivosti kakanjskih dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Prisutnima su se obratili predsjednik