Kako je iz Srbije uložen nemali novac u englesku Premier Ligu: Takmičenje Vučića i opoziciji bliskog biznismena

Kako je iz Srbije uložen nemali novac u englesku Premier Ligu: Takmičenje Vučića i opoziciji bliskog biznismena

Fudbalski klub Southampton potvrdio je u utorak da je kompanija “Sport Republic”, čiji je glavni investitor Dragan Šolak, preuzela većinski udio u tom klubu.

Investiciona kompanija “Sport Republic”, koja se bavi sportom i zabavnom industrijom, kupila je 80 posto udjela u klubu koji je prethodno bio u vlasništvu kineskog biznismena Gaa Jišenga.

“Sport Republic”, sa sjedištem u Londonu, osnovali su investitor iz Londona Henrik Kraft i Rasmus Ankersen, bivši kodirektor u Brentfordu.

Sautempton nije otkrio nikakve finansijske detalje, a Sky Sport je jučer prenio da investicija iznosi 100 miliona funti. 

Katarina Liber je zadržala manjinski udeo od 20 posto.

“Southampton F.C. ima sve kvalitete koje smo tražili u velikoj sportskoj organizaciji. Ima odličan menadžerski tim, izvrsno razvijaju talente, ekipu koja igra atraktivan fudbal i posvećenu bazu navijača”, rekao je Šolak, osnivač United Group.

“Oduševljeni smo zbog bili u mogućnosti da završimo ovaj posao, kao prvi korak ka sprovodjenju naše investicione strategije. Sautempton će biti temelj organizacije koju planiramo da izgradimo”, dodao je on.

Sautempton je trenutno 14. na tabeli Premijer lige sa 21 bodom, deset više od zone ispadanja.

Šolakova biznis priča počinje početkom devedesetih.

1990. osnovao je VANS, jednu od prvih firmi za filmsku produkciju i distribuciju u Jugoslaviji.

Poslovao je u Češkoj, Sloveniji Luksemburgu… Spominju se njegove dobre veze i u SAD-u.

Šolak je 2000. osnovao Kablovski distributivni sistem (KDS) u Kragujevcu, što je bio početak njegovog uspona u svijetu kablovske televizije, prvo u Srbiji a potom i šire – od Slovenije do Grčke. Njegova United Grupa vodeća je danas u oblasti kablovske televizije i medija u ovom dijelu Evrope.

U Bosni i Hercegovini posluje niz medija i kablovskih operatera u njegovom vlasništvu (Telemach, televizije N1, Nova, Sport Klub…).

Srbijanska ulaganja u Premier Ligu

O Šolaku možemo pronaći informacije da je podržavao opoziciju koja je početkom vijeka zamijenila Miloševića u Srbiji. I danas slovi kao neko ko je nasuprot Vučićevog režima – ako je suditi po nerijetkom spominjanju od strane tamošnje vlasti koja ga često etiketira kao čovjeka bliskog opozicionim političarima. Ipak, u Srbiji opozicija faktički ne postoji – u državoj skupštini opozicione partije nisu ni zastupljene, izuzimajući nekolicinu bošnjačkih i albanskih zastupnika.

Ono što je interesantno u ovom kontekstu je i priča oko televizijskih prava Premier Lige. Vladin Telekom Srbije otkupio tv. prava engleske Premier lige u narednih šest sezona za čak 600 miliona funti – za Arena televiziju. Premierligaške utakmice dosad su se mogle pratiti upravo na Sport Klub kanalima, vlasništvo Šolaka.

I tako smo dobili priičnu čudnu, da ne kažemo apsurdnu situaciju. Iz jedne od siromašnijih evropskih zemalja investirano je čak 700 miliona funti (1,6 milijardi maraka) u Veliku Britaniju i Premier Ligu! Aktuelni režim pritom optužuje Šolaka da je 100 miliona funti – opljačkani novac građana Srbije, mada pritom ne objašnjava ‘svojih’ 600 miliona…

Previous SAD: sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću
Next Poruka iz Prijepolja: Izvinite komšije Bošnjaci

You might also like

NAŠI DANI

Lijanović: Rušitelji svih ustava Čović i Dodik nisu kompetentni davati prognoze

Sastanak Dragana Čovića i Milorada Dodika te njihove prognoze o daljem načinu (ne)funkcionisanja sistema u državi samo je još jedan u nizu njihovih populističkih pokušaja da stanovnike i javnost drže

NAŠI DANI

Kako su vraćene ukradene slike iz muzeja AVNOJ-a

Antikvar Stojan Matić iz Novog Sada je u Beču prije 20 godina kupio vrijedne slike Božidara Jakca. Riječ je o slikama koje su ukradene tokom rata iz muzeja AVNOJ u

HISTORIJA

Zeničani uređuju i otvaraju park u kojem je potpisana ‘Bilinopoljska izjava’

  Udruženje “Forum Zeničana“, koje tradicionalnom manifestacijom “Od Kulina bana i dobrijeh dana“, svake godine 4. aprila, na datum na koji su poglavari bosanske crkve 1203. godine predvođeni Kulinom banom,