Kako je Paul iz Kalifornije saznao za smrt svog prijatelja prijedorskog heroja Doktora Ese

Dr. Esad Sadikovic

Dr. Esad Sadiković

 

Paul Kareer iz Catrovillea (Kalifornija) 80-ih je godina na američkoj Samoi upoznao prijedorskog heroja doktora otorinolaringologa Esada Sadikovića, a istinu o njegovom mučkom pogubljenju saznao je tek nedavno, piše bh. novinska agencija Patria.

Na Samoi je Paul boravio sa suprugom gdje su između ostalih upoznali i dr. Sadikovića koji je bio aktivista Ujedinjenih naroda i član Ljekara bez granica.

Kako piše Paul, Esi je bilo suđeno da napravi velike stvari, a imao je sposobnost iz ničega napraviti nešto. Putevi su im se razišli, a Paul je od drugih koji su s njima boravili na Samoi čuo da je Eso od ratnih razaranja u Bosni i Hercegovini otišao u Švedsku. Ali to nije bila istina, ostao je u svom gradu. Tražio je način da s njim stupi u kontakt.

Jedni su govorili da je u Švicarskoj, drugi su tvrdili da je u Danskoj. Dok jednog dana nije saznao da je Eso ubijen u Prijedoru.

Paul je na internetu tražio informacije o svom prijatelju, ali je kako kaže poželio da nije. Na jednom spisku UN-a i Ljekara bez granica našao je ime dr. Esada Sadikovića.

– Nadao sam se da nije mrtav. Poslao sam pismo i dobio odgovor.

U odgovoru je navedeno da je dr. Esad bio heroj, a svi oni koji su ga poznavali kazali su da je učinio sve da u logoru Omarska gdje je bio zarobljen pomogne drugima.

– Dileme više nije bilo, bio je heroj, napisano je u prošlom vremenu – mislio je Paul.

Sljedeći mail dobio je od Unije građana općine Prijedor

– Dr. Sadiković bio je više nego hrabra osoba. Kada su 1992. godine u Prijedoru počela zvjerstva i genocid, Eso se trudio spriječiti ubijanja. Odveden je u koncentracioni logor Omarska gdje je pokušao pregovarati sa Srbima, ali su ga optužili da je ekstremista i sa drugim obrazovanim muslimanima bio je zarobljen. Nekoliko mjeseci poslije su ga ubili. Njegovo tijelo nađeno je u jednoj od 70 masovnih grobnica. Preživjeli zarobljenici iz Omarske pričali su kako dr. Sadiković nije oklijevao ni trenutka kada je trebalo pružiti pomoć nekome. Jedne noći odveli su ga i brutalno ubili. Danas se Prijedor ili ono što je ostalo od njega sjeća dr. Ese gdje se organiziraju susreti u njegovu čast  – pisalo je u odgovoru.

Paul je sljedeća 72 sata proveo za računarom tražeći podatke o svom prijatelju.

– Našao sam 100 stranica svjedočenja pred sudom, a koje se odnosi na Esu. Preživjeli su navodili da je spasio brojne živote u logoru, i zahvalni su za sve što je učinio – napisao je Paul.

Paul je danas nastavnik u osnovnoj školi u Castrovilleu.

Podsjećamo, dr. Esad Sadiković izveden je iz logora Omarska 5. avgusta 1992. godine i dan poslije ubijen nad jamom Hrastova glavica u općini Sanski Most. Ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih prijedorskih Bošnjaka obavljena je 1998. godine, pri čemu su, pored posmrtnih ostataka 124 logoraša, pronađeni i posmrtni ostaci dvojice Bošnjaka iz Sanskog Mosta nestalih u Drugom svjetskom ratu.

Dr. Esad Sadiković je ukopan u Prijedoru 29. jula 2007. Imao je 44 godine.

Knjigu o Doktoru Esi napisao je Vehid Gunić 2009. godine, a osnovana je i Fondacija “Esad Sadiković”.

(NAP/mb)

Previous Unuk Latif-age u banjalučkom naselju Čelinac: Sevdalinka "Put putuje Latif-aga" je naša himna
Next Centralnom svečanošću obilježen 22. rođendan 105. motorizovane brigade Armije RBiH

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kako je Osimov saigrač spalio sarajevsku Vijećnicu

Piše: Dragan Bursać Ko pali knjige, palit će i ljude. (Tomas Man) Priča je potpuno nevjerovatna, a opet istinita. Mladić, suvonjav i okretan, došao je te 1960. godine iz Bileće u

NAŠI DANI

Godinu dana od bijega Novaka Đukića: Uz ruku pomirenja Vučić bi mogao izručiti i ratne zločince!

Tačno prije godinu dana utvrđeno je da se osuđenik za ratne zločine Novak Đukić krije u Beogradu. Naime, ovaj komandant artiljerijske jedinice koja je 25.maja 1995 godine granatirajući Tuzlu ubila

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Vijećnici otvorena stalna postavka „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Sven Petke, direktor njemačke Fondacije Konrad Adenauer u BiH i Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva svečanim činom otkrivanja ploče zvanično su u Vijećnici otvorili