Kako vodič u Dubrovniku laže o Bosni i Hercegovini

Kako vodič u Dubrovniku laže o Bosni i Hercegovini

Uvijek poželjni Dubrovnik. Džaba što je kafa četiri eura, boca vode u pekari tri puta skuplja od one u marketu. 

Džaba što te konobar, tek “šljego” iz neke hercegovačke zabiti, jer oni dubrovački, odavno broje bakšiš po italijanskim, irskim, njemačkim restoranima i pabovima, gleda ko da si mu oca, majku i “milu sestricu” ubio, Dubrovnik se uvijek s istim žarom želi i voli, ne pitajući koliko košta.

Zastao je, prije dva dana, pod dubrovačkim zidinama, Bosanac s evropskom adresom, odavno obišao svijet i stekao najveća akademska zvanja, da bi svojoj životnoj saputnici, ništa manje obrazovanoj i vrijednijoj od njega, stranoj državljanki, opisao ljepotu drevnoga grada, ali i vremena kada je, još kao dijete u ovaj grad, godišnje bar jednom, dolazio.

Zastao, priča za Politicki.ba, i to, gdje baš, nego pored grupe turista, pristiglih sa raznih svjetskih destinacija, očigledno u jednodnevnoj posjeti ovom turističkom biseru, da bi, ni kriv ni dužan, čuo kako im turistički vodič, epskim tuđmanistanskim narativom, uz lijepi Dubrovnik, opisuje i “lijepu njegovu” ali i mrske  “bosanske susjede” 

Ispričao im je, tako, vodič, mnogo šta o Dubrovniku, a što smo, uglavnom, svi u školi učili, kaže, a onda se dohvatio lekcija i iz domoljubne historije.

Turisti su, po vodičevim tvrdnjama, saznali da su Dubrovnik, od srpske agresnije, branili i odbranili Hrvati, ne znajući da se među slušaocima njegove priče, nalazilo i onih koji bi mu odmah kazali da laže. Prosto što su Dubrovnik, prije svih, branili Dubrovčani, među kojima skupa Hrvati i Bošnjaci, od kojih su mnogi život i dijelove tijela dali za njegovu odbranu. Među njima i rođak  našeg sagovorika.

A onda ide red propagande, red mržnje. 

“Hrvatska je deset stoljeća stara država. Ona graniči sa Bosnom i Hercegovinom. 

Sad ću vam u dvije minute objasniti šta je to Bosna i Hercegovina. To je, nikakva, nefunkcionalna država koja postoji od 1995. godine. U njoj živi 25% Hrvata i 35% Srba. Ostalo su muslimani”, deklamuje vodič i, naravno, pogano laže da je Bosna nastala prije 30 godina, a o procentima da i ne govorimo.   

“To je država protektorat, a protektor se zove visoki predstavnik za BiH, inače je Njemac. On može da naredi i uradi šta hoće. 

Mostar kao stolni grad Hrvata u BiH je podjeljen grad. Hrvati u Bosni su obespravljen narod…”, prisjeća se Bosanac polusatne vodičeve besjede usred Dubrovnika. 

Da li je “vodič” dodao šta i o Izbornom zakonu, naš sagovornik, kaže, nije čuo, ali je ostao zapanjen vodičevim manjkom inteligencije, jer nije mogao da primjeti kako se njegova tirada o Bosni, posebno ona o “6.000 ubijenih Hrvata  u Bosni” devedesetih godina, većini koja ga je slušala, doimala neistinitom.

Naime, dok je vodič lažima špartao po Bosni i Hercegovini, jedan od turista, naravno, već platio da ga sluša, pokušavao je naći prigodan kamen da bar malo odmori  noge, komentirajući sebi u njedra “no, no, no”.

Umjesto o bogatoj historiji, kulturi, crkvama, Svetom Vlahi, Marinu Držiću, Trubadurima, veselom Leru, o Luki Paljetku,  dubrovačkim gosparima i gospojama, običajima, zvanični “turistički djelatnik”, razočarano konstatira naš sagovornik, pod zidinama drevnog Dubrovnika, u 21. stoljeću, turiste truje lažima o Bosni i Hercegovini.  

Znamo da Dubrovnik ima, ali i  zaslužuje bolje, inteligentnije, pametnije, obrazovanije, svjetskije turističke radnike, od onog kakvog je Bosanac, zaljubljenik u ovaj grad, prije tri dana, imao priliku vidjeti. 

I, nažalost, čuti. 

Previous Mladi u Adria regiji: Kosovo 'najmlađe', Slovenija s drugim najnižim udjelom mladih u Evropi
Next Margit Tomik Levy - otvoreno pismo izraelskom ambasadoru

You might also like

NAŠI DANI

Povratnička škola kod Zvornika dobila fiskulturnu salu

Povratnike u mjesnoj zajednici Križevići kod Zvornika, u Bosni i Hercegovini, posjetio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gdje je sa zvorničkim gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem otvorio novoizgrađenu

NAŠI DANI

Dubrovnik: Bošnjaci i Dubrovčani sjećaju se Srebrenice

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko- neretvanske županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika, u ovom gradu je i ove godine održan već tradicionalni “Mimohod sjećanja” na žrtve

NAŠI DANI

Dževad Begić je imao veliko srce

Porodica, prijatelji, saborci i poznanici jučer su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Pofalićima obilježili 24. godišnjicu od pogibije Dževada Begića Đilde, nekadašnjeg vođe navijača FK Željezničar. Odavanjem počasti prisutni su