Kalesija: Naser Orić postrojio Prnjavorsku četu (FOTO)

Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice, večeras je postrojio Prnjavorsku četu, koja je prije 23 godine, zajedno sa drugim saborcima, oslobodila Kalesiju od agresora, čime je ovaj grad postao prvi oslobođeni u Bosni i Hercegovini.

Postrojavanje čete je organizovano povodom godišnjice oslobađanja naselja Prnjavor i Kalesije, kada su kalesijski borci munjevitom akcijom porazili daleko moćnijeg neprijatelja.

– Ovdje su prisutni i generali, a ja moram da poštujem činove. Međutim, organizatori su rekli da je meni ove godine pripala čast da postrojim ovu četu. Zadovoljstvo mi je što mi je pripala ova prilika i želim da vam čestitam godišnjicu. Nadam se da ćemo svake godine u što većem broju dolaziti, da se povezujemo, da znamo jedni za druge i da gajimo našu herojsku tradiciju – kazao je Orić prilikom postrojavanja čete.

Nakon postrojavanja održana je svečana sjednica Mjesne zajednice Prnjavor, na kojoj se govorilo o nastanku i ratnom putu Prnjavorske čete.

– Bio je to prvi oslobođeni dio teritorije u BiH, kojeg su oslobodile jedinice Armije RBiH. Tih dana smo bili ponosni, najponosniji u cijeloj BiH. I danas smo ponosni. Bio je to početak svih većih i manjih uspjeha koje su postizale jedinice Armije – rečeno je na sjednici.

Prisutnima su se obratili generali Salih Malkić i Mirsad Gutić, komandant Orić te profesor Salih Kulenović.

Svečanoj sjednici su prisutvovali predstavnici općinske vlasti, brojni kalesijski političari i privrednici, borci i drugi građani.

Prije postrojavanja i dolaska u Prnjavor, na centralnom šehidskom spomen obilježju u centru Kalesije, proučena je Fatiha za kalesijske šehide.

(Faktor.ba)

Previous Mesna industrija „Bajra“ u Kaknju gradi fabriku vrijednu 50 miliona KM
Next Najveći turistički projekat u BiH: Banovićki muzej rudarstva i pruga do najljepšeg izletišta

You might also like

NAŠI DANI

Obilježen Dan općine i 25. godišnjica oslobođenja Kalesije (Video)

Nizom kulturnih, sportskih i drugih prigodnih manifestacija u Kalesiji je proteklih dana upriličeno obilježavanje 23. maja, Dana općine i 25. godišnjice oslobođenja Kalesije. Tim povodom danas je održana svečana akademija,

OTPOR BOSNE

Sarajevo: Obilježena godišnjica odbrane brda Mojmilo i bitke za vodovod

  U okviru manifestacije “Novogradski dani 2018.”, a u organizaciji Udruženja 101. brigade, danas je obilježena 26. godišnjica bitke odbrane Mojmila i vodovoda, te položeno cvijeće na hair – česmi,

HISTORIJA

Na današnji dan održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, okončana opsada Sarajeva

1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine