Kameni most u blizini Banje Luke: Omiljena destinacija penjača iz cijelog svijeta

Kameni most u blizini Banje Luke: Omiljena destinacija penjača iz cijelog svijeta

Prirodni Kameni most ili u narodu poznat kao Djevojački most predstavlja prirodni fenomen koji se nalazi 20-tak kilometara od Banje Luke. Nastao je erozivnim djelovanjem vjetra koji je hiljadama godina probijao rupu u stijeni.

Na ovom lokalitetu se nalazi nekoliko penjačkih smjerova koji predstavljaju posebnu atrakciju zbog panoramskih vidikovaca i pogleda na dolinu rijeke Vrbas. Prirodni Kameni most je i mjesto polazišta planinarsko-pješačke staze “Kočićevim stazama” koja vodi sve do manastira Gomionice.

Sa ceste koja od Banje Luke vodi prema “Krupi na Vrbasu” može se vidjeti Kameni most do kojeg se jedino može doći pješke.

Zoran Sanković, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Grada Banja Luka za Anadolu Agency (AA) pojašnjava da je interesantno da je ovaj prirodni Kameni most tzv. Prerast nastao kombinacijom dvije sile koje se isključivo vežu za kraške terene kao što je ovo područje u okolini Banje Luke.

“Nastao je ispuštanjem pećinskih tavanica i djelovanjem rijeke. Ispod padine na kojoj se nalazi most nalazi se rijeka Vrbas”, ispričao je Sanković za AA.

On je izrazio uvjerenje da osnovni uzrok toga jeste spuštanje određenih pećinskih sistema, ali i djelovanje rijeke.

“Ovaj most je jedan od rijetkih fenomena u BiH i danas predstavlja značajno turističko mjesto. Predstavlja najznačajnije penjalište. Ovdje dolaze ljudi iz cijeloga svijeta da se bave penjanjem na ovoj stijeni gdje ima uređeno nekoliko desetina penjačkih smjerova”, pojasnio je Sanković.

Interesantno je da se lokalno stanovništvo Kameni most još zove i Djevojački most.

“Zovu ga Djevojački most zbog legende da se jedna djevojka zbog neuzvraćene ljubavi popela na prirodni Kameni most i bacila se. Naravno, priča se tragično završava”, ispričao je Sanković.

Kameni most u blizini Banje Luke: Omiljena destinacija penjača iz cijelog svijeta

Prema njegovim riječima, teško je utvrditi tačno vrijeme nastanka mosta, jer bi se moralo ići nekoliko stotina hiljada godina u prošlost.

“Od podnožja do vrha mosta ima oko 60 metara. Kameni most omogućava ljudima da dođu s gornje strane mosta, popnu se na njega i uživaju u panoramskom pogledu prema Zvečajskoj klisuri. Ovakvi fenomeni postoje u svijetu, ali su svi specifični na svoj način”, poručio je Sanković.

Prirodni Kameni most predstavlja jednu od značajnih tačaka za turizam Banje Luke, jer, osim penjanja, ovdje se nalazi i jedna tačka odakle se biciklom ili pješke može doći do Manjače. Na prilazu Kamenom mostu nalazi se izvor pitke vode, a teren iznad je pogodan za kampovanje.

(Anadolu Agency)

Previous Svjetski uspjeh tešanjske Oaze u američkom Berkeley Springsu
Next BIOGRAFIJA PODNOSIOCA ZAHTJEVA - Sjećanje na Nisveta Džanku

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bogatstvo Glamoča: Krompir, pšenica i heljda vrhunske kvalitete

Kako se uz rad, trud i zalaganje može uspjeti najbolje svjedoče primjeri poljoprivrednih proizvođača Dževada Ćara iz Đuličana i Nedžada Kačara iz Mladeškovaca, sela udaljenih nekoliko kilometara od središta Glamoča

BH RAZGLEDNICA

Bjelašnica poput malog grada (Video)

Bjelašnica – Izgradnja objekata 2020. Snimci Youtube kanala “4Life”

BH RAZGLEDNICA

Trebevićka žičara od sutra ponovo u funkciji

U konsultacijama sa Kriznim štabom i Civilnom zaštitom, uprava preduzeća JP Sarajevo d.o.o. obavještava javnost da će Trebevićka žičara ponovo početi s radom od sutra, 09. maja 2020. godine. Radno