Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, za Otvoreni studio Federalnog radija…

Mislim da je sad prvi put jasno utvrđeno šta se dešavalo u Bosanskom Šamcu imajući u vidu šta je recimo preživio Sulejman Tihić, ne samo zatočeništvo tu, nego i u Srbiji i mislim da je ova presuda vrlo jasna: bivši načelnik SDB-a i njegov pomoćnik se osuđuju za pomaganje i izvršavanje krivičnih djela u Bosanskom Šamcu, ubistva, deportacije i prislino premještanje stanovništva“- kazala je Kandić.

Kandić je kazala da je ova presuda vrlo važna bez obzira što oni nisu osuđeni za doprinos UZP-u, da to nije moglo biti zaključeno van razumne sumnje.

„Ja bih rekla da je ipak donijelo vemoma važne i konkretne zaključke i da danas iako više nema Sulejmana Tihića ovo je jedna pravda koja je važna i koju ne bismo imali da ju nije ovo Sudsko vijeće utvrdilo.  U tom smislu čini mi se da je manje važno da sada raspravljamo da li je ovom presudom Srbija ponovo zaštićena, rekla bih da ono što smo čuli u zaključcima da su veoma teške optužbe, da su institucije u Srbiji pomagale, obučavale, pružale pomoć ne samo u uniformi i obuci  već i u mjestima u kojima se održavala obuka i da su posebno izdvojene općine Sanski Most i Bosanski Šamac, zatočenički objekti u Zvorniku te da su posebno izdvojena imena zlikovaca iz Crvenih beretki“- kazala je Kandić.

Imam poseban odnos prema tome šta se događalo u Bosanskom Šamcu.

 „I to je uvijek ostalo pokriveno, sakriveno i svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena“- kazala je Kandić u kometaru za Federalni radio.

Priča o UZP-u je jasna i preko drugih veza kao što su zločini protiv čovječnosti gdje se vidi ko podržava učešće i oragnizira i na koji načinm i to su stvari koje ćemo decenijama izučavati i i pravno i historijski, ali mi treba da budemo zadovoljni što je bilo Haaškog tribunala zato što jasno vidimo našu situaicIju nakon 30 godina od rata.

„Ima sasavim dovoljno dokaza da se kaže da nema nevinih instiutucija i posebno nema nevine Srbije koja je učestvovala u ratovima na teritoriji drugih zemalja“- zaključila je Kandić.

Previous Svjetski mediji: Sud UN-a osudio bivše Miloševićeve pomagače za ratne zločine
Next Grad Sarajevo namjerava obnoviti astronomski opservatorij na Trebeviću

You might also like

NAŠI DANI

Komšić putuje u Španiju – sastanak s kraljem i premijerom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, naredne sedmice putuje u Kraljevinu Španiju. Domaćin gosp. Komšiću u Kraljevskoj palati u Madridu bit će kralj Španije Filip VI, a predsjedavajući državnog

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Predstavljene knjige “Presretnuti razgovori: pripreme za rat” i “Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System”

Knjige “Presretnuti razgovori: pripreme za rat”, autora Hikmeta Karčića, Emira Suljagića i Seada Turčala, i “Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System”, autora Hikmeta Karčića, promovisane  su danas

NAŠI DANI

FBiH: Promovisano 186 novih policijskih službenika

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čamparapoželio je uspjeh u radu 36. generaciji akademaca Policijske akademije za čin ‘policajac’, u okviru koje je danas predstavljeno 186 novih policajaca, od čega 166 muškaraca