Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, za Otvoreni studio Federalnog radija…

Mislim da je sad prvi put jasno utvrđeno šta se dešavalo u Bosanskom Šamcu imajući u vidu šta je recimo preživio Sulejman Tihić, ne samo zatočeništvo tu, nego i u Srbiji i mislim da je ova presuda vrlo jasna: bivši načelnik SDB-a i njegov pomoćnik se osuđuju za pomaganje i izvršavanje krivičnih djela u Bosanskom Šamcu, ubistva, deportacije i prislino premještanje stanovništva“- kazala je Kandić.

Kandić je kazala da je ova presuda vrlo važna bez obzira što oni nisu osuđeni za doprinos UZP-u, da to nije moglo biti zaključeno van razumne sumnje.

„Ja bih rekla da je ipak donijelo vemoma važne i konkretne zaključke i da danas iako više nema Sulejmana Tihića ovo je jedna pravda koja je važna i koju ne bismo imali da ju nije ovo Sudsko vijeće utvrdilo.  U tom smislu čini mi se da je manje važno da sada raspravljamo da li je ovom presudom Srbija ponovo zaštićena, rekla bih da ono što smo čuli u zaključcima da su veoma teške optužbe, da su institucije u Srbiji pomagale, obučavale, pružale pomoć ne samo u uniformi i obuci  već i u mjestima u kojima se održavala obuka i da su posebno izdvojene općine Sanski Most i Bosanski Šamac, zatočenički objekti u Zvorniku te da su posebno izdvojena imena zlikovaca iz Crvenih beretki“- kazala je Kandić.

Imam poseban odnos prema tome šta se događalo u Bosanskom Šamcu.

 „I to je uvijek ostalo pokriveno, sakriveno i svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena“- kazala je Kandić u kometaru za Federalni radio.

Priča o UZP-u je jasna i preko drugih veza kao što su zločini protiv čovječnosti gdje se vidi ko podržava učešće i oragnizira i na koji načinm i to su stvari koje ćemo decenijama izučavati i i pravno i historijski, ali mi treba da budemo zadovoljni što je bilo Haaškog tribunala zato što jasno vidimo našu situaicIju nakon 30 godina od rata.

„Ima sasavim dovoljno dokaza da se kaže da nema nevinih instiutucija i posebno nema nevine Srbije koja je učestvovala u ratovima na teritoriji drugih zemalja“- zaključila je Kandić.

Previous Svjetski mediji: Sud UN-a osudio bivše Miloševićeve pomagače za ratne zločine
Next Grad Sarajevo namjerava obnoviti astronomski opservatorij na Trebeviću

You might also like

NAŠI DANI

Travnik obilježava 25. godišnjicu formiranja Armije RBiH i 23. godišnjicu 7. korpusa

Na području srednje Bosne i Bosanske Krajine nizom aktivnosti  obilježava se 25 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 23 godine od formiranja 7. Korpusa ARBiH. Odavanjem počasti

NAŠI DANI

Bosanski stećak u srcu Danske

  Kraljevina Danska, kao i Bosna i Hercegovina, ima zanimljivu i bogatu srednjovjekovnu historiju. Uslijed rata u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine veliki broj građana

NAŠI DANI

Dvoje mladih Bosanaca bi moglo ući u Bundestag

Izborna kampanja u Njemačkoj za parlamentarne izbore koji se održavaju u nedelju 26. septembra 2021. je počela. Dvoje kandidata ispred Socijaldemokratske partije Njemačke – SPD Jasmina Hostert i Adis Ahmetović