Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, za Otvoreni studio Federalnog radija…

Mislim da je sad prvi put jasno utvrđeno šta se dešavalo u Bosanskom Šamcu imajući u vidu šta je recimo preživio Sulejman Tihić, ne samo zatočeništvo tu, nego i u Srbiji i mislim da je ova presuda vrlo jasna: bivši načelnik SDB-a i njegov pomoćnik se osuđuju za pomaganje i izvršavanje krivičnih djela u Bosanskom Šamcu, ubistva, deportacije i prislino premještanje stanovništva“- kazala je Kandić.

Kandić je kazala da je ova presuda vrlo važna bez obzira što oni nisu osuđeni za doprinos UZP-u, da to nije moglo biti zaključeno van razumne sumnje.

„Ja bih rekla da je ipak donijelo vemoma važne i konkretne zaključke i da danas iako više nema Sulejmana Tihića ovo je jedna pravda koja je važna i koju ne bismo imali da ju nije ovo Sudsko vijeće utvrdilo.  U tom smislu čini mi se da je manje važno da sada raspravljamo da li je ovom presudom Srbija ponovo zaštićena, rekla bih da ono što smo čuli u zaključcima da su veoma teške optužbe, da su institucije u Srbiji pomagale, obučavale, pružale pomoć ne samo u uniformi i obuci  već i u mjestima u kojima se održavala obuka i da su posebno izdvojene općine Sanski Most i Bosanski Šamac, zatočenički objekti u Zvorniku te da su posebno izdvojena imena zlikovaca iz Crvenih beretki“- kazala je Kandić.

Imam poseban odnos prema tome šta se događalo u Bosanskom Šamcu.

 „I to je uvijek ostalo pokriveno, sakriveno i svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena“- kazala je Kandić u kometaru za Federalni radio.

Priča o UZP-u je jasna i preko drugih veza kao što su zločini protiv čovječnosti gdje se vidi ko podržava učešće i oragnizira i na koji načinm i to su stvari koje ćemo decenijama izučavati i i pravno i historijski, ali mi treba da budemo zadovoljni što je bilo Haaškog tribunala zato što jasno vidimo našu situaicIju nakon 30 godina od rata.

„Ima sasavim dovoljno dokaza da se kaže da nema nevinih instiutucija i posebno nema nevine Srbije koja je učestvovala u ratovima na teritoriji drugih zemalja“- zaključila je Kandić.

Previous Svjetski mediji: Sud UN-a osudio bivše Miloševićeve pomagače za ratne zločine
Next Grad Sarajevo namjerava obnoviti astronomski opservatorij na Trebeviću

You might also like

Ekonomija/Biznis

Svi radnici Austroterma u Bihaću ostaju prijavljeni i na platnom spisku

Požar koji je juče planuo u fabrici zvučne i toplotne izolacije Austroterm u Bihaću saniran je, ali uviđaj još nije počeo. „Teren je još vruć i čekamo da se stvore

NAŠI DANI

KS: Upriličen prijem reprezentacije Dia BiH – evropskih prvaka

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija ugostili su danas futsal reprezentaciju dijabetičara Bosne i Hercegovine i doktora Midhata Mujića iz Saveza dijabetoloških udruženja BiH.

NAŠI DANI

Klub SDA traži zabranu izgradnje malih hidroelektrana u FBiH

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH predlaže usvajanje zaključka o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. U obrazloženju prijedloga