Kapidžić o dokidanju Odluke o zaštiti ventilacionih koridora u KS: Bjesomučna gradnja brana za protok zraka

Kapidžić o dokidanju Odluke o zaštiti ventilacionih koridora u KS: Bjesomučna gradnja brana za protok zraka

Vlada Kantona Sarajevo stavila je van snage Odluku o zaštiti ventilacionih koridora. Takvom potezu Vlade KS najviše se usprotivio predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić, koji tvrdi da posljedice po grad Sarajevo mogu biti katastrofalne. 

Kapidžić navodi da je prije donošenja Odluka o zaštiti ventilacionih koridora urađena studija koju su radili stručnjaci iz inostranstva.

– Odluka o zaštiti ventilacionih koridora ima za cilj da se zaštiti pojas oko Miljacke i glavne saobraćajnice. Miljacka svojim koritom omogućava aktivaciju zraka. Da se ne bi zaustavilo to prirodno korito zraka, nakon izvanredne studije koju su radili stranci, zabranjena je gradnja 20 metara od korita Miljacke, a dvije stotine metara zabranjena je izgradnja zgrada većih od šest spratova – objašnjava Kapidžić.

Tvrdi da je izgradnja nekoliko nebodera u sarajevskom naselju Marijin Dvor, koji bi bili čak i viši od zgrade SCC-a, suština ukidanja ovakve odluke, te da bi njihova izgradnja napravila branu za dotok zraka. Također je istakao da je novac jedan od glavnih razloga ukidanja takve odluke.

O takvoj gradnji odlučivat će Gradsko vijeće Sarajeva, a Kapidžić je takvo nešto naveo i kao razlog povlačenja kandidature Bogića Bogićevića za gradonačelnika.

– O tome će se odlučivati na Gradskom vijeću, a to je možda i razlog zašto Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika. To je čovjek sa stavom koji to ne bi dozvolio. To je proces koji se dešava unazad tri mjeseca aktivno i ubrzano jer se sve to treba uraditi do izbora jer tu leži ogroman novac – kazao je Kapidžić.

– Oni su zbog ovoga i oborili prethodnu Vladu KS i napravili su živi haos u kantonu. Obrušili su se na mene jer znaju da osim struke kod mene ne može proći ništa drugo – istakao je.

Izvor: Faktor

Previous U našu zemlju stiglo još 11.700 doza BioNTech/Pfizer vakcina
Next Osigurana većina za rezoluciju o Srebrenici u crnogorskom parlamentu

You might also like

NAŠI DANI

Velika podrška Nurkiću nakon povrede: Ostani uspravan i vrati se još jači

  Sinoćnji NBA susret između Portland Blazersa i Brooklyn Netsa obilježila je povreda centra Blazersa Jusufa Nurkić koji je slomio lijevu nogu.  Košarkaši na parketu, kao i publika sinoć u

NAŠI DANI

Dugi redovi pred sarajevskim pekarama za ramazanske somune

Prvi iftar ovog ramazana ne može proći bez tradicionalnih sarajevskih somuna. U redovima koji su zbog poštivanja socijalne distance dugi i po nekoliko desetina metara strpljivo su čekali i naši

NAŠI DANI

PODACI BISKUPSKE KONFERENCIJE DEMANTIRAJU DODIKA: U Sarajevu živi više katolika nego na prostoru cijele RS!

Prema crkvenim statistikama od 31. decembra 2014., u gradu Sarajevu živi 12.026 katolika, dok na prostoru cijele RS, koji obuhata 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine, danas živi samo 9.355