Katunska naselja u Bosni i Crnoj Gori, kao atraktivne turističke destinacije

Katunska naselja u Bosni i Crnoj Gori, kao atraktivne turističke destinacije

Završna konferencija projekta ‘Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine’ upriličena je u Fojnici, a radi se o projektu koji je realiziran u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Bosna i Hercegovina. Cilj je da se procijeni turistički potencijal i ponuda katunskih naselja prekograničnog područja.

Program menadžerica Projekta i Sarajevske razvojne agencije (SERDA) Aida Džamalija Duran podsjeća da su katuni, od davnina poznati kao stočarska mjesta, mjesta privremenog boravka stočara koji su izvodili stoku radi bolje ispaše.

– Danas se ta mjesta više spominju u kontekstu potencijalnih turističkih lokacija. Tako smo htjeli da valorizujemo katune, kao atraktivne turističke destinacije, te smo kroz projekt osigurali niz aktivnostima kojima se radilo na unaprjeđenju turističkog mobilijara (znakova, signalizacije) i osposobljavanju lokalnog stanovništva za bavljenje turizmom – kazala je za Fenu.

Tretirali su pet katunskih naselja u Bosni i Hercegovini (Prokoško jezero, Vrtača, Golica, Otigoške i Gvožđanske staje), a tretirani su i katuni planine Bjelasice u Crnoj Gori.

Po njenim riječima, na konferenciji u Fojnici prikazan je i film koji ima za cilj promovirati katunska naselja na regionalnom nivou. Planirano je da taj promotivni film bude korišten na sajmovima i sličnim skupovima na međunarodnom nivou.

– Otvorili smo priču koju možemo nadograđivati. Potencijal je veliki, vrlo je atraktivno. Možemo to nadograđivati u smislu trasiranja nekih novih tematskih staza, uvođenja novih turističkih sadržaja, izrade novih turističkih paketa i promovirati ih kao takve – kazala je.

Precizira da su, kroz Projekt, već trasirali jednu stazu (dužine oko 200 km), koja je pogodna za planinarenje i za biciklizam. Sadrži i prateći turistički mobilijar i signalizaciju. Postoji, kaže, perspektiva da se nadogradi, kroz neke druge razvojne inicijative.

– Staza koja je trasirana povezuje tih pet katunskih naselja obuhvaćenih Projektom. Ujedno je i dio tematske staze koja je, na određeni način, nadopuna katunskoj stazi u Crnoj Gori. Ovo poprima kontekst regionalne priče – kazala je.

Dodaje da su njihovi partneri u Crnoj Gori, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore, sličan projekt radili sa Albanijom i Kosovom.

– U tu ponudu uvrstili smo i Bosnu i Hercegovinu, njene vraničke katune. Nazvali smo tu rutu Vranički katuni, a ima pristup iz pet okolnih općina koje gravitiraju planini Vranici (Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Visoko i Konjic) – naglasila je.

Džamalija Duran kaže da im je i Općina Fojnica partner u Projektu, te dodaje da je načelnik Sabahudin Klisura okarakterizirao to kao značajnu priliku za tu općinu koja ima velike potencijale u turizmu ali nisu dovoljno prepoznati niti dovoljno iskorišteni.

– Fojnica je tradicionalno poznata po termalnoj vodi i Lječilištu, ali ima još propratnih turističkih sadržaja koji bi bili atraktivni domaćim i turistima iz inozemstva – naglasila je.

Projekt “Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine” implementirali su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Fojnica i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore.

Ukupna vrijednosti Projekta je oko 466.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala 396.000 eura bespovratnih sredstava, dok ostatak sufinansiraju projektni partneri.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Lejla Njemčević nakon pada osvojila 2. mjesto na Svjetskom kupu u Francuskoj
Next Završena trodnevna manifestacija Dani Bosne u Sloveniji

You might also like

TURIZAM

Uoči EYOF-a gotovo svi smještajni kapaciteti u Sarajevu popunjeni

  Preostalo je još nekoliko dana do početka Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) koji će učiniti Kanton Sarajevo svjetskim turističkim centrom gdje će od 9. do 16. februara u glavni

TURIZAM

Naš najbolji košarkaš u Visokom: Nurkić najavio dolazak NBA zvijezde Lillarda u Bosansku dolinu piramida

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić sa vjerenicom Eminom Durić posjetio je u ponedjeljak 28.juna 2021.godine Visoko, tačnije lokacije u Bosanskoj dolini piramida. U društvu sa domaćinom dr. Semirom Osmanagićem proveo

TURIZAM

Veliko interesovanje za turističku ponudu Sarajeva na sajmu BIT u Milanu

  Turistička zajednica Kantona Sarajevo je, od 10. do 12. februara,  prvi put predstavila turističku ponudu na sajmu BIT u Milanu. Turisti iz Italije iskazali su veliko interesovanje za posjetu Sarajevu,