Klanjana kolektivna dženaza za 16 žrtava Prijedora i doline Sane

Klanjana kolektivna dženaza za 16 žrtava Prijedora i doline Sane

 Kolektivna dženaza za 16 žrtava iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Obraćajući se prisutnim na dženazi, reisul-ulema Kavazović poručio je da se moramo čuvati zla koje neprestano vreba.

„Tamo gdje se veličaju zločini, slave zločinci, ponižavaju i vrijeđaju žrtve, javno pjevaju pjesme koje pozivaju na zločin, spremnost da se taj zločin ponovi je, nažalost, velika i vjerovatna. U to ne trebamo imati nimalo sumnje“, kazao je reisul-ulema.

Reisul-ulema Kavazović je, između ostalog, kazao i kako je plan doslovnog istrebljenja Bošnjaka bio proračunat, precizno razrađen i monstruozan.

„Taj zločinački plan je zametnut u dušama zločinaca. Iza te bestijalnosti i odsustva svakog saosjećanja prema drugome i drugačijem, ostala su polja krvi, grobnice ljudskih kostiju, da svjedoče koliko nisko može pasti čovjek, s kojim smo do jučer dijelili kruh i primali ga u svoju avliju i kuću“, naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Dodao je da se ne smije podcijeniti mržnja, jer „može zamijeniti kruh i pomoću mržnje ljudi mogu izvjesno vrijeme živjeti“.

Posmrtni ostaci žrtava kojima je danas klanjana dženaza su ekshumirani iz grobnica koje su otkrivene uglavnom u ranijim godinama, kao što su Matrići u Trnopolju, Garevci, Zecovi kod Prijedora, Korićanske stijene, Hrastova Glavica i Kotlovača.

Sve žrtve su nekompletne.

„Čekamo već 30 godina da ukopamo oca. Njegovi ostaci su pronađeni prije dvije ili tri godine. Kada sam izgubio oca imao sam 11 godina, ne sjećam se puno toga. Kada smo protjerani iz sela, moj otac je ostao iza nas. Posljednji put smo ga vidjeli 1992. godine“, kazao je Amer Žerić, koji je danas ukopao oca.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

„Ubijeno mi je više od 20 članova porodice. Trebali bi da nam kažu gdje su grobnice, kako bi ubijeni našli svoj smiraj, kako bismo mi mogli posjetiti njihove mezare“, naglasila je Isma Brakić.

Ona još uvijek traga za svojim bratom, čiji sin je danas ukopan.

Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine je Husein Jakupović. Imao je 19 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva je Edhem Kaltak, imao je 65 godina u trenutku smrti.

Žrtve su nakon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi. 

(Agencije)

Previous Požar kod Boračkog jezera pod kontrolom, pomaže helikopter Oružanih snaga BiH
Next U Bosni i Hercegovini više od 130 hiljada novozaposlenih u posljednjih sedam godina

You might also like

NAŠI DANI

Pripadnici MUP-a Srbije na tajnom zadatku u Potočarima (Video)

Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem. Kao

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica proboja zatvorenika iz logora Jasenovac: Među 83 hiljade žrtava, više od 1.500 Bošnjaka

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet” i polaganjem vijenaca predstavnici Hrvatskoga sabora, Vlade, nacionalnih manjina i antifašista obilježili su 77. godišnjicu proboja zatvorenika iz ustaškog logora Jasenovac. Kod

NAŠI DANI

Mladi Bosanci u Strasbourgu poslali poruku Macronu

Mladi iz Bosne i Hercegovine poslali su poruku francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, u Strasbourgu, prenosi AA. Mladi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine danas su na zatvaranju Svjetskog demokratskog foruma