Klasove maline u Japanu

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo realizira izvoz 20 tona malina koje će se naći na veoma zahtjevnom tržištu Japana.

Prilikom konačnog odabira malina naročita pažnja se posvećivala samom kvalitetu, kao i kontroli na sadržaj pesticida. U oba slučaja Klasove maline su se pokazale najboljim. Izvoz u Japan realizira se u saradnji sa kompanijom Crop’s.

Klas je prošle godine otkupio 665 tona malina, te ostalog jagodičastog i šumskog voća od domaćih proizvođača, vrativši se uspješno u posao otkupa voća. Sve količine su plasirane u izvoz. Klasove maline ispunile su visoke standarde kvaliteta zahtjevnih tržišta, kao što je tursko, gdje je izvezeno 50 tona malina i deset tona šumskih borovnica, ali i standarde kvaliteta jednog od najpoznatijih svjetskih prehrambenih brandova, francuskog Danone.

Svjesni smo naših kompetencija i komparativnih prednosti. Ovo je još jedan dokaz da su bosanskohercegovačke maline među najboljima na svijetu, te da bi proizvodnja i prerada malina i ostalog jagodičastog voća trebala zadobiti posebnu pažnju u razvoju cijele prehrambene industrije. Upravo je Klas primjer da domaći brandovi mogu biti bolji od žestoke konkurencije koja vlada na globalnim tržištima. Stekli smo povjerenje kooperanata i farmera, jer su isplate za otkupljene količine malina i drugog voća realizirane odmah po isporuci”, riječi su Rusmira Hrvića, direktora kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Ove godine, plan je uspostava saradnje sa oko 800 domaćih kooperanata, u cilju uspostave strogih mehanizama kontrole uzgoja, što bi trebalo rezultirati otkupom 1.000 tona visokokvalitetne maline.

Previous BiH u blokadi: Kakva je uloga Dodika, Čovića, Radončića, Kebe...
Next Mjesec i zvijezda kao podsjećanje: Irci i danas pamte poklon sultana gladnima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vratio se iz Italije i pokrenuo mljekaru za preradu kozjeg mlijeka

  Odlazak u inostranstvo, prema njegovom mišljenju, nije rješenje, a proizvodi od kozjeg mlijeka su lijek, kojem se okreće sve više građana i Bosne i Hercegovine i Evropske unije Miroslav

MADE IN BOSNIA-387

U Kaknju izgrađena prva solarna elektrana

U vrijeme kada se postrojenja u energetskom sistemu Bosne i Hercegovine prilagođavaju evropskim standardima i prolaze fazu smanjenja emisija štetnih plinova i čestica sve su popularnije elektrane koje koriste sunčevu

MADE IN BOSNIA-387

Skorup-kajmak uskoro prepoznatljiv bosanski brend širom svijeta

  Skorup-kajmak je specifičan proizvod koji se proizvodi, uglavnom autohtonom tehnologijom na brdsko-planinskim područjima. Na području Kraljeva Polja u Han-Pijesku, ova tradicija se i danas čuva i prenosi s koljena