Klasove maline u Japanu

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo realizira izvoz 20 tona malina koje će se naći na veoma zahtjevnom tržištu Japana.

Prilikom konačnog odabira malina naročita pažnja se posvećivala samom kvalitetu, kao i kontroli na sadržaj pesticida. U oba slučaja Klasove maline su se pokazale najboljim. Izvoz u Japan realizira se u saradnji sa kompanijom Crop’s.

Klas je prošle godine otkupio 665 tona malina, te ostalog jagodičastog i šumskog voća od domaćih proizvođača, vrativši se uspješno u posao otkupa voća. Sve količine su plasirane u izvoz. Klasove maline ispunile su visoke standarde kvaliteta zahtjevnih tržišta, kao što je tursko, gdje je izvezeno 50 tona malina i deset tona šumskih borovnica, ali i standarde kvaliteta jednog od najpoznatijih svjetskih prehrambenih brandova, francuskog Danone.

Svjesni smo naših kompetencija i komparativnih prednosti. Ovo je još jedan dokaz da su bosanskohercegovačke maline među najboljima na svijetu, te da bi proizvodnja i prerada malina i ostalog jagodičastog voća trebala zadobiti posebnu pažnju u razvoju cijele prehrambene industrije. Upravo je Klas primjer da domaći brandovi mogu biti bolji od žestoke konkurencije koja vlada na globalnim tržištima. Stekli smo povjerenje kooperanata i farmera, jer su isplate za otkupljene količine malina i drugog voća realizirane odmah po isporuci”, riječi su Rusmira Hrvića, direktora kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Ove godine, plan je uspostava saradnje sa oko 800 domaćih kooperanata, u cilju uspostave strogih mehanizama kontrole uzgoja, što bi trebalo rezultirati otkupom 1.000 tona visokokvalitetne maline.

Previous BiH u blokadi: Kakva je uloga Dodika, Čovića, Radončića, Kebe...
Next Mjesec i zvijezda kao podsjećanje: Irci i danas pamte poklon sultana gladnima

You might also like

Ekonomija/Biznis

“Derubis Caravans” – vlasnik EU certifikata i homologacije za gotovo vozilo u Bosni i Hercegovini

Kompanija “Derubis Caravans” d.o.o. Vitez postala je zvanično jedini certificirani EU proizvođač i nositelj EU certifikacije i homologacije u Bosni i Hercegovini za gotovo vozilo. Cjelokupni postupak certifikacije i homologacije

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski slatkiši sve popularniji u Sloveniji

Bosanskohercegovački brend Mak Zara koji se bavi proizvodnjom čokolada i pralina vrhunskog kvaliteta, stigao je i na slovenačko tržište. Premium čokoladni bh. proizvodi pronašli su svoje mjesto na policama hipermarketa

Ekonomija/Biznis

Biznis povratnika iz Danske: Poslužavnici od bosanskog drveta hit u Skandinaviji (Video)

Nesvakidašnji životni putevi Amira Reke vodili su ga od siromašnog goraždanskog sela Gudelj, preko vojne akademije i redovne službe u pješadijskim trupama bivše JNA, do ratne 1992. u Bosni i