Knjiga ‘Tražeći Esmira’ Nicka Teunissena priča o ljudima Srebrenice

Knjiga ‘Tražeći Esmira’ Nicka Teunissena priča o ljudima Srebrenice

U središtu Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici nalazi se mezar mladića Esmira Mujičića, koji je ubijen u genocidu počinjenom u julu 1995. godine.

Fotografija tog mladića u vihoru rata nagnala je nizozemskog književnika i umjetnika Nicka Teunissena da istraži iz prve ruke šta se sve dešavalo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine prije i tokom rata. 

– “Tražeći Esmira” je nefikcijska priča o ljudima Srebrenice, i to prije nego su životi ovih ljudi pretvoreni u hladne brojke i metapolitičke priče. U knjizi pokušavam povesti čitatelja sa sobom u potragu za mladićem iz Srebrenice koji se zove Esmir Mujičić – kaže Teunissen.

Nick Teunissen rođen je 1982. godine u Amsterdamu. Imao je 13 godina “kada su se posljednji sati Srebrenice pojavili na nizozemskim vijestima ljeta 1995. godine”.

– Iako su to bili prodorni snimci evropskog grada, to je za mene kao dijete bilo teško prepoznatljivo. No, to se promijenilo jedne noći više od 23 godine kasnije. Prijatelj Serge Janssen mi je poslao fotografiju dječaka koji se smješka kameri, usred pakla na zemlji. Lice koje mi je reklo potpuno drugu priču. Bilo je suprotno sa dugogodišnjim emitiranjem poznatih medijskih snimaka. To je bio portret mladog čovjeka. Ispostavilo se da je to bila fotografija Esmira – kazao je Teunissen.

Knjiga “Tražeći Esmira” bit će predstavljena međunarodnoj javnosti u subotu, 10. jula u 18 sati u specijalnom programu na engleskom jeziku, koji će se uživo prenositi iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR uz uključivanje uživo iz Memorijalnog Centra Srebrenica.  

– Zajedno sa mnogim ljudima iz Srebrenice, otkrili smo životnu paletu neispričanih priča, punu anegdota i prekrasnih sjećanja na napredan predratni grad, sa izvorima u očaravajućem planinskom okolišu. Prve ljubavi, muzika, pozorište – sve ono što nas čini čovjekom. Priča počinje sa prijateljstvom iza bodljikave žice i završava sa Esmirovom majkom koja vidi lice svoga djeteta po prvi put nakon četvrt stoljeća – saopćeno je iz  Memorijalnog centra.

Tokom specijalnog programa, stručnjaci će govoriti o knjizi, nagrađivana glumica Selma Alispahić će igrati dijelove knjige zajedno sa mladim glumcem Dinom Hodžićem. Poznati bosanski pjevač Armin Muzaferija dat će impresivan doprinos prilagođenim muzičkim programom. Memorijalni Centar Srebrenica će se uključivati uživo u program sa grupom od 50 studenata iz svih država Balkana.  

Zbog međunarodnog karaktera programa, bit će osiguran prijenos uživo koji će se moći pratiti širom svijeta putem linka.

Knjiga “Tražeći Esmira” će biti dostupna na tri jezika: bosanskom, engleskom i holandskom.

Nakon zvaničnog programa, pisac Nick Teunissen će razgovarati sa novinarima.  

Ovaj program je realizovan u saradnji sa izdavačem Bloemberk, izdavačem Dobra knjiga, Centrom za postkonfliktna istraživanja, Memorijalnim centrom Srebrenica, Sarajevski ratnim teatrom SARTR, Agencijom Produkcija, ambasadom Kraljevine Holandije u Sarajevu, Daytonskim muzejom mira (Ohio), MasterPeaceom, Youth Power Germany i Fondacijom Platform Hero.

Previous Bosna i Hercegovina namjeravala kupiti vakcine od Mađarske pa ih dobila gratis: Stiglo 200.000 doza “Sinopharm“ vakcina
Next Festival kulture 'Slovo Gorčina' slavi pet decenija od osnivanja

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Tuzli promovirana knjiga „Genocidna namjera Bratunac 1992.“ Ramiza Salkića

Nakon online promocije u Bratuncu, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održana je prva javna promocija knjige „Genocidna namjera – Bratunac 1992.“ autora Ramiza Salkića. Osim autora, na promociji su

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Osigurano 400 hiljada KM za besplatne udžbenike osnovcima u FBiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti saopćilo je da je ove godine osiguralo 400.000 KM za nabavku besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju osnovno obrazovanje u školskoj

HISTORIJA

Predstavljena knjiga Envera Imamovića “Pogibija braće Morića”

Knjiga “Pogibija braće Morića” Envera Imamovića, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih historičara, predstavljena je u Sarajevu. Zdanje Bošnjačkog instituta nije slučajno izabrano za ovaj događaj jer i autor naglašava da je