Knjiga “Zaboravljeno blago 2”

Knjiga “Zaboravljeno blago 2”

Ovogodišnja produkcija Izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva, obogaćena je još jednim zanimljivim i hvale vrijednim naslovom. 

Riječ je o zbirci usmenih  pjesama “Zaboravljeno blago 2″, koju su sakupili i priredili Semir Vranić i Zanin Berbić. Ova publikacija je zapravo nastavak prethodnog izdanja knjige  “Zaboravljeno blago“, objavljene 2021. godine, koja u svom sadržaju donosi 100 bosanskih narodnih pjesama: sevdalinku, baladu, romansu, te šaljivu i svatovsku usmenu pjesmu.

Nakon što je ta knjiga u javnosti doživjela uspješan prijem, iz štampe je izašala druga knjiga pod nazivom “Zaboravljeno blago 2“, koja donosi još stotinu bosanskih lirskih narodnih pjesama, koje se rijetko pjevaju ili se nikako ne pjevaju, te su širokom auditoriju nepoznate.

Pri pravljenju antologije sakupljači su se vodili estetskim kriterijem (ljepotom teksta i melodije) kao osnovom za odabir pjesama. Za svih stotinu pjesama i u ovoj antologiji postoje sačuvani audiozapisi, ali su oni nerijetko čuvani u teško dostupnim arhivima ili privatnim kolekcijama. Najvećim dijelom zastupljene su sevdalinke, ali i određeni broj balada, romansi, uspavanki, svatovskih i šaljivih narodnih pjesama. Uz svaki tekst donesen je odgovarajući notni zapis, iscrpne informacije o porijeklu pjesme i njenim varijantama, prvim bilješkama te interpretatorima, kazivačima i zapisivačima pjesama. Na taj način željelo se odati priznanje svima koji su proteklih desetljeća, pa i stoljeća, vrijedno čuvali i bilježili bogato bosansko usmeno lirsko blago. Na kraju antologije nalazi se i popis svih kazivača, interpretatora, zapisivača narodnih pjesama, te bibliografija svih pisanih i audiomaterijala, koji su poslužili u pripremi druge knjige “Zaboravljenog blaga“.

Iako pjesma s ljubavnim sadržajem, poznata kao sevdalinka, uživa najveću popularnost među poštovaocima narodne muzike, ukupnost lirskog pjevanja u Bosni i Hercegovini ne iscrpljuje se samo na toj vrsti. U tome je posebnost ove zbirke: sevdalinka kao vrsta nije izdvojena i favorizovana nauštrb svatovskih ili šaljivih pjesmama. Zbirka donosi i određene balade koje su se rjeđe mogle čuti, a svaku pjesmu prati i notni zapis, te podatak u izvorima kada i gdje je pjevana. Dat je i vjerodostojan uvid u prve zabilješke teksta pjesme, kao i imena interpretatora.

O AUTORIMA

Semir Vranić

Rođen u Trebinju 1974. godine. Doktor medicine i medicinskih znanosti, specijalist patologije, zaposlen kao profesor patologije na Državnom univerzitetu Qatar, Doha, Qatar. Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Znanstveni saradnik Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 2013. godine. Postdoktorska usavršavanja završio u Sjedinjenim Američkim Državama i Italiji. Sa Zaninom Berbićem objavio antologiju „Zaboravljeno blago“ (Buybook, Sarajevo, 2021).

Zanin Berbić

Rođen u Gradačcu 1996. Diplomirao i magistrirao na odsjeku za etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Dvadeset godina aktivno se bavi izvođenjem bosanskih narodnih pjesama, pretežno onih rijetko izvođenih. Pored djelatnosti vokalnog soliste, svira više muzičkih instrumenata, među kojima su violina, harmonika i saz. Načinio oko dvjesta studijskih snimaka. Učestvovao u brojnim radijskim i televizijskim emisijama te na koncertima u Bosni i Hercegovini i širom Evrope.

Damir Galijašević

Rođen 1996. godine u Rijeci, Republika Hrvatska. Djetinjstvo proveo u Tešnju, gdje je završio i osnovnu školu i gimnaziju. Godine 2015. upisao Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, gdje je 2019. godine diplomirao, a u julu 2020. godine i magistrirao – oboje u klasi red. prof. dr. Tamare Karača-Beljak. Saradnik Muzičke produkcije JS BHRT-a od marta 2019. godine, uposlenik Muzičke produkcije JS BHRT-a kao član Narodnog orkestra od novembra 2020. do novembra 2022. godine, producent u muzičkoj redakciji Radija Bosne i Hercegovine od novembra 2022. godine-navodi se u saopćenju IK Buybook.

Previous Jeffrey Sachs: Izrael čini ratne zločine u Gazi i doživjet će vojni neuspjeh
Next Bosanski fudbaler kapiten engleskog premijerligaša! Ahmedhodžić ističe da je to velika čast, Englezima zasmetalo nešto drugo u cijeloj priči

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Ustanovljena godišnja književna nagrada ‘Isak Samokovlija’

Prvi sastanak organizacionog odbora 18. književno-kulturne manifestacije “Dani Isaka Samokovlije -Sunce nad Drinom“ Goražde-Sarajevo-Fojnica, održan je danas u gradu na Drini. Tradicionalnu manifestaciju koja počinje 14. Januara, uz godišnjicu smrti,

KULTURA I UMJETNOST

Safet Zec o izložbi ‘Zagrljaji’: Obaveza sjećanja i opomene (VIDEO)

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine organizirano je vođenje kroz izložbu „Zagrljaji“ i druženje s bosanskim umjetnikom Safetom Zecom.

KULTURA I UMJETNOST

Kroz Bosnu ne pjevaj! Ilma Karahmet nova je pjevačka zvijezda

  Svojim spektakularnim nastupima tokom čitave sezone talentovana 18-godišnjakinja iz Kiseljaka iz Bosne i Hercegovine potpuno je osvojila žiri i gledaoce te ponijela laskavu titulu nove RTL-ove zvijezde, kao i novčanu