Ko je katarski emir Al Thani: Najmlađi i najbogatiji šeik, vlasnik PSG-a

Ko je katarski emir Al Thani: Najmlađi i najbogatiji šeik, vlasnik PSG-a

U zvaničnu dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini danas je stigao šeik Tamim bin Hamad Al Thani, emir države Katar. Riječ je o jednom od najutjecajnijih Arapa današnjice, koji predvodi zemlju čiji je ekonomski razvoj u protekle dvije decenije zadivio svijet, a njene lidere smjestio na liste najbogatijih osoba.

Šeik Al Thani naslijedio je svog oca Hamada bin Khalifu Al Thanija, koji je nakon 18 godina vladavine odlučio vlast prepustiti, kako je tom prilikom kazao, novoj generaciji vladara. Odluka je provedena 2013. godine, kada je novoizabrani šeik imao samo 33 godine, čime je postao najmlađi vladar neke od arapskih država.

Šeik Tamim nastavio je podržavati sve projekte koje je uspostavio njegov otac, među kojima se posebno ističe globalna televizijska mreža Al Jazeera. Međutim, Tamim je napravio dodatni iskorak. Svoje veze i ugled stečen između ostalog i školovanjem u Velikoj Britaniji šeik je iskoristio kako bi promovisao zemlju i u drugim oblastima, posebno sportu. Kao istaknuti član Međunarodnog olimpijskog komiteta smatra se najzaslužnijim što je Katar dobio organizaciju rukometnog i fudbalskog svjetskog prvenstva, te što je ozbiljan kandidat za Olimpijske igre.

U isto vrijeme, na insistiranje emira Tamima nacionalna organizacija za sportske investicije kupila je većinski paket dionica francuskog fudbalskog kluba Paris Saint-Germaina, a nastavljeno je i sponzorstvo velikim sportskim klubovima, poput španske Barcelone.

Današnja posjeta Bosni i Hercegovini je prva za aktuelnog katarskog emira. Njegov otac šeik Hamad bin Khalifa Al Thani, boravio je u zvaničnoj posjeti našoj zemlji 2010. godine. Bila je to potvrda dugogodišnjeg prijateljstva dviju zemalja.

Emir države Katar svečano je dočekan uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine…

(mb/faktor.ba)

Previous Musa: Postoji interes hrvatske reprezentacije, ali to me ni najmanje ne zanima
Next Život Bošnjaka na Kordunu u Hrvatskoj: Iz Bosne nas sunce grije

You might also like

NAŠI DANI

‘Ovo je trenutak kada se moramo ujediniti i zajedničkim snagama pronaći sve moguće izvore i resurse kojima ćemo pomoći našem stanovništvu’

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj tematskoj sjednici u Mostaru i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta za 2022. godinu u iznosu od gotovo 5,6 milijardi KM.

NAŠI DANI

Energetski summit u Neumu i poruke sa istog

Službeni dio Energetskog summita u Bosni i Hercegovini 2022. počeo je u srijedu u  Neumu, a okupio je ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj

NAŠI DANI

Misli li Hrvatska da su Bošnjakinje tražile?

Pa zar Hrvatska misli da su Bošnjakinje tražile? Pitanje je logično prisjetimo li se, u atmosferi oslobodilačkog pokreta ‘Nisam tražila’, kako se hrvatsko pravosuđe ponijelo kada je trebalo kazniti ratna