Ko je katarski emir Al Thani: Najmlađi i najbogatiji šeik, vlasnik PSG-a

Ko je katarski emir Al Thani: Najmlađi i najbogatiji šeik, vlasnik PSG-a

U zvaničnu dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini danas je stigao šeik Tamim bin Hamad Al Thani, emir države Katar. Riječ je o jednom od najutjecajnijih Arapa današnjice, koji predvodi zemlju čiji je ekonomski razvoj u protekle dvije decenije zadivio svijet, a njene lidere smjestio na liste najbogatijih osoba.

Šeik Al Thani naslijedio je svog oca Hamada bin Khalifu Al Thanija, koji je nakon 18 godina vladavine odlučio vlast prepustiti, kako je tom prilikom kazao, novoj generaciji vladara. Odluka je provedena 2013. godine, kada je novoizabrani šeik imao samo 33 godine, čime je postao najmlađi vladar neke od arapskih država.

Šeik Tamim nastavio je podržavati sve projekte koje je uspostavio njegov otac, među kojima se posebno ističe globalna televizijska mreža Al Jazeera. Međutim, Tamim je napravio dodatni iskorak. Svoje veze i ugled stečen između ostalog i školovanjem u Velikoj Britaniji šeik je iskoristio kako bi promovisao zemlju i u drugim oblastima, posebno sportu. Kao istaknuti član Međunarodnog olimpijskog komiteta smatra se najzaslužnijim što je Katar dobio organizaciju rukometnog i fudbalskog svjetskog prvenstva, te što je ozbiljan kandidat za Olimpijske igre.

U isto vrijeme, na insistiranje emira Tamima nacionalna organizacija za sportske investicije kupila je većinski paket dionica francuskog fudbalskog kluba Paris Saint-Germaina, a nastavljeno je i sponzorstvo velikim sportskim klubovima, poput španske Barcelone.

Današnja posjeta Bosni i Hercegovini je prva za aktuelnog katarskog emira. Njegov otac šeik Hamad bin Khalifa Al Thani, boravio je u zvaničnoj posjeti našoj zemlji 2010. godine. Bila je to potvrda dugogodišnjeg prijateljstva dviju zemalja.

Emir države Katar svečano je dočekan uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine…

(mb/faktor.ba)

Previous Musa: Postoji interes hrvatske reprezentacije, ali to me ni najmanje ne zanima
Next Život Bošnjaka na Kordunu u Hrvatskoj: Iz Bosne nas sunce grije

You might also like

OTPOR BOSNE

Godišnjica formiranja 4. korpusa Armije Bosne i Hercegovine

  U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u petak, 17. novembra 2017. godine, bit će obilježena 25. godišnjica formiranja 4. Korpusa

NAŠI DANI

Novalić: Ništa ne krijemo, želimo potpunu transparentnost za svaku potrošenu marku

Vlada Federacije BiH je 20. marta dala saglasnost Federalnom štabu civilne zaštite da nabavi svu potrebnu opremu za borbu protiv pandemije. Ta odluka se ne odnosi samo na respiratore, nego

NAŠI DANI

Isključive nadležnosti države Bosne i Hercegovine: Ustavni sud osporio dva zakona u Rs

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 6. i 7. februara 2020. godine održao redovnu, 117. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao apelacije i zahtjeve za ocjenu ustavnosti. Od odluka usvojenih