Koalicija za Mostar 2020 otvorila izbornu kampanju u Mostaru

Koalicija za Mostar 2020 otvorila izbornu kampanju u Mostaru

Grad Mostar treba biti organizovan kao jedinstvena i nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, te administrativno, privredno i kulturno središte Hercegovine, istakao je nosilac liste “Koalicija za Mostar 2020” i kandidat za gradonačelnika Zlatko Guzin na početku izborne kampanje u Mostaru.

Na konferenciji za novinare obratili su se predstavnici pet političkih stranaka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), članica “Koalicija za Mostar 2020”.

– Nadolazeći lokalni izbori u Mostaru u mnogome će odrediti sudbinu ovog grada u godinama koje dolaze i ovo je jedinstvena prilika da Mostar ponovo aktivira sve svoje potencijale s ciljem izgradnje modernog, evropskog i grada otvorenog za sve koji u njemu žive. Vrijeme je da građani Mostara ostave sve razlike iza sebe i da zajedničkim djelovanjem spriječe sve retrogradne namjere te biraju multietnički i moderan grad kakav je i uvijek bio – kazao je Guzin.

Prosperitetan i evropski Mostar, dodao je, može biti samo grad svih njegovih građana i naroda, a ne grad vječitih sukoba.

– Odgovornost je i na nama, građanima Mostara, jer se izbori odlučuju izlaskom na biralište. Zato pozivam sve građane da se uključe u predizbornu kampanju i kompletan proces, jer će samo na taj način u demokratskoj proceduri, svojim glasom odrediti našu sudbinu i sudbinu cijelog grada za jedan duži vremenski period. Također, naglašavam da i oni koji ne glasaju itekako utječu na konačan ishod izbora, zato učinimo sve za Mostar, kako bi ponovo prodisao punim plućima i bio primjer kako se i u ovakvim složenim zajednicama može izgraditi kvalitetan i prosperitetan život – poručio je Guzin.

Izmjene Statuta Grada Mostara

Predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Mostar Salem Marić prezentirao je dio platforme koja se odnosi na javnu upravu, mjesnu samoupravu i budžet.

– Potpisnici ove platforme podržat će izmjene Statuta Grada Mostara i otkloniti sve nedostatke koji su uočeni u njegovoj primjeni. Radit ćemo na provedbi reforme lokalne uprave i insistirat ćemo na funkcionalnom i institucionalnom jedinstvu Mostara uz daljnji razvoj i jačanje mjesne i lokalne samouprave u gradskim područjima i mjesnim zajednicama – kazao je Marić.

Budžet Grada Mostara, istakao je, mora biti analiziran i redizajniran kako bi iskazivao stvarne politike ovog grada.

– Kako bi se punjenje budžeta pojačalo, mi ćemo prvo izraditi strategiju Grada Mostara kojom se određuje smjer razvoja ovog grada u smislu infrastrukturnog uređenja, privrednog, ekonomskog i ekološkog razvoja kako bi se planski mogli raditi budžeti Mostara za svaku narednu godinu. Također ćemo analizirati odluke koje je donijelo bivše Gradsko vijeće u segmentu zakonitosti, visine naknada, smanjenja ili povećanja potreba i to nekako uskladiti s ovim cijenama na nivou FBiH – kazao je Marić.

Naveo je također kako će ova Koalicija sačiniti detaljnu analizu stanja devastiranih objekata u Mostaru koji su u vlasništvu grada. Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost Hercegovačko-neretvanskog kantona Anel Kljako predstavio je dio platforme koji se odnosi na strateška rješenja komunalne djelatnosti i gospodarstva.

– Pristupit ćemo kompletnoj reorganizaciji komunalne službe u Mostaru s ciljem efikasnog uređenja baziranog na dobrim praksama i vidljivim efektima uz uspostavljanje komunalne policije ili redara. Da bi se osiguralo trajno i kvalitetno obavljanje komunalne djelatnosti u cilju očuvanja i zaštite životne sredine neophodno je novim prostornim planom dugoročno riješiti novu lokaciju gradske deponije – kazao je Kljako.

Predsjedavajući povjereništva Gradskog odbora Demokratske fronte Mostar Haris Nazdraić govorio je o socijalnoj politici i turizmu.

– Poduzet ćemo aktivnosti za preuzimanje osnivačkih prava grada Mostara za Dom zdravlja Stari Grad, uradit ćemo izmještanje Hitne službe medicinske pomoći, a nakon toga i Uprave Doma zdravlja na lokalitet Sjevernog logora. Nastavit ćemo započete aktivnosti oko rješavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva u smislu izgradnje objekata za socijalno stanovanje. Mostar ćemo također učiniti čistim gradom jer je to prva slika koju šaljemo turistima koji dolaze, a također ćemo, među ostalim, proširiti usluge Aerodroma Mostar i riješiti pitanje prosjačenja – kazao je Nazdraić.

Riješiti ključne probleme u saobraćaju

Predsjednik Gradskog odbora Bosanskohercegovačke patriotske stranke Mostar Omer Mičijević prezentirao je neka od rješenja koje ova koalicija nudi kada su u pitanju saobraćaj i boračko-invalidska zaštita.

– Dosljedno i bezuslovno provodit ćemo zakon o javnom redu i miru i zakon o saobraćaju te planski, u toku mandatnog perioda 2020.-2024. riješiti ključne probleme saobraćaja u kretanju i u mirovanju u Mostaru, te javni gradski saobraćaj učiniti povoljnim, adekvatnim i efikasnim. Implementirat ćemo sve odredbe zakona o dopunskim pravima branioca i njihovih porodica u HNK, prava koja se odnose na grad, a dosad nisu riješena. Također ćemo insistirati na izgradnji centralnog spomen-obilježja u Mostaru šehidima i poginulim borcima iz obrambeno-oslobodilačkog rata – kazao je Mičijević.

Dio platforme koji se odnosi na obrazovanje, kulturu i sport predstavila je potpredsjednica Gradskog savjeta Stranke za BiH Dragica Suša.

– Saglasni smo da u saradnji s višim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini radimo na unapređenju uvjeta i poboljšanju kvaliteta rada u ustanovama obrazovanja i kulture te unapređenju studentskog centra s ciljem prepoznavanja Mostara kao studentskog centra regije. Osigurat ćemo kvalitetan i jednak odgoj i obrazovanje za svako dijete na svim nivoima. Izgradit ćemo strategiju razvoja kulture u Mostaru, te planski i jedinstven način finansiranja najvažnijih kulturnih manifestacija. Sufinansirat ćemo najperspektivnije sportiste ovog grada, skokove sa Starog mosta i izgradit ćemo gradsku centralnu dvoranu te biciklistički park – kazala je Suša.

Izvor: Agencije

Previous Silajdžić: Dejton nije implementiran i pored garancija velikih sila, posebno Aneks 7
Next Album Elvisa Sivčevića “Musica Bosnae” dostupan širom svijeta na Dan državnosti BiH

You might also like

NAŠI DANI

Prostitucija podiže BDP u Srbiji

Mnoge je iznenadila vijest da prostitucija učestvuje u BDP-u Srbije približno kao proizvodnja namještaja ili računara, elektronskih i optičkih proizvoda – navode beogradski mediji. Kako se došlo do ovih podataka

NAŠI DANI

Sarajevo će dobiti prihvatilište za prosjake i skitnice

Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim se prihvata projekt “Izgradnja prihvatilišta za prosjake i skitnice”, pri Kantonalnoj javnoj ustanovi “Gerontološki centar” Sarajevo. Realizacija projekta planirana je u 2020. godini,

OTPOR BOSNE

Obilježavanje Dana Armije RBiH

U povodu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održana konferencija za medije. Konferenciji je, u funkciji predsjednika Organizacionog odbora