Kolektivna dženaza u Vlasenici: Ukopano 14 žrtava, samo dvije identifikovane

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Ukopano 14 žrtava, samo dvije identifikovane

Na mezarju Rakita od jučer se nalazi 357 mezara, a mnogi Vlaseničani su ukopani u Mezarjima u Zaklopači, Cerskoj i mezarima širom Vlasenice. Tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području opštine Vlasenica ubijeno je 2.600 vlaseničkih Bošnjaka. Porodice još uvijek tragaju za nekoliko stotina ubijenih.

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je uz prisustvo više od 1. 500 članova porodica ubijenih i preživjelih Vlaseničana i Podrinjaca te predstavnika Islamske zajednice i domaće vlasti klanjana 13. dženaza za 14 žrtava ubijenih tokom 1992 godine.

Žrtve su eshumirane u proteklim godinama  uglavnom iz masovnih grobnica Ogradice i Pelemiš a identifikovane su u Komemorativnom centru u Tuzli.

Na današnjoj dženazi  ukopane su samo dvije identifikovane žrtva a radi se o 70 – godišnjoj  Zejni Čamdžić i 30 godina mlađem Muji Fariću, dok je preostalih 12 žrtava ukopano pod oznakom NN.

Dakle, radi se o žrtvama koje nisu još identifikovane jer najvjerovatnije niko od bližih srodnika nije dao DNK uzorak.

Današnju dženazu je predvodio Vahid ef. Fazlović,  muftija tuzlanski koji je kazao da je još uvijek mali broj idetifikovanih Vlaseničana u odnosu na broj ubijenih tokom 1992 godine.

On je u svom obraćanju ukazao na probleme sa kojima se susreću povratnici u Vlasenici a koji se još uvijek uznemiravaju i kojim se još uvijek prijeti.

Pozvao je sve nivoe vlasti da spriječe i zaustave napade na povratnike u Vlasenicu ali i drugim mjestima u Podrinju.

Nakon klanjanja dženaze tabuti su na rukama preživjelih Vlaseničana i drugih građana odneseni do kabura gdje su ukopani.

Prije dženaze nekoliko delegacija je položilo vijence uime Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.  Vijenac je položio njegov savjetnik Dževad Mahmutović i državni ministar Adil Osmanović.

Na mezarju Rakita od jučer se nalazi 357 mezara, a mnogi Vlaseničani su ukopani u Mezarjima u Zaklopači, Cerskoj i mezarima širom Vlasenice.

Tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području opštine Vlasenica ubijeno je 2.600 vlaseničkih Bošnjaka.

Porodice još uvijek tragaju za nekoliko stotina ubijenih.

Izvor: Faktor.ba

Previous Obnavljanje bosanskog kraljevstva (1465-1476.)
Next Bosančica je najstarije pismo na Balkanu

You might also like

NAŠI DANI

Izrael razara Gazu, intenzivirani napadi na škole i bolnice

Izrael je bombardirao još jednu školu, gdje su hiljade raseljenih Palestinaca potražile utočište. Izrael je bombardirao još jednu školu, gdje su hiljade raseljenih Palestinaca potražile utočište. UN-ova škola Al-Faahuura je

NAŠI DANI

Ahmetović: Sudbonosni dan za BiH, nikada ne bih prihvatio odluku Schmidta

 “Sudbonosni dan za BiH” – izjavio je poslanik Bundestaga Adis Ahmetović nakon jučerašnje ustavne promjene u Bosni i Hercegovini koju je donio Christian Schmidt: “U proteklih šest mjeseci ustav u Bosni i Hercegovini više puta je

NAŠI DANI

Komšić: Rekao sam Macronu da je unio uznemirenost u Bosni i Hercegovini (Video)

U Parizu je počeo Drugi mirovni forum. Otvorio ga je predsjednik Francuske Emmanuel Macron, rekavši da se svijet suočava s krizom političkih i ekonomskih sistema. Gost Al Jazeere bio je predsjedavajući