Kolumbija prekinula diplomatske odnose s Izraelom

Kolumbija prekinula diplomatske odnose s Izraelom

Kolumbija je zvanično objavila da je prekinula diplomatske odnose s Izraelom, navodeći kao razlog napade na palestinski narod u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

“Jučer je službeno izraelskoj ambasadi u Bogoti dostavljena usmena nota kolumbijske Vlade u vezi sa odlukom da od danas prekidamo diplomatske odnose s državom Izrael”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Kolumbije.

U saopštenju je navedeno da je Direkcija za protokol Ministarstva vanjskih poslova obavijestila izraelskog ambasadora o samom procesu odlaska diplomatskog osoblja iz Kolumbije.

Dodaje se da će ipak biti nastavljene konzularne aktivnosti u Tel Avivu i Bogoti.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro 1. maja je najavio da će diplomatski odnosi s Izraelom biti prekinuti zbog izraelskih napada u Gazi te je optužio Izrael da čini genocid u Gazi.

Kršeći privremenu presudu Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra prošle godine ubijeno najmanje 34.622 Palestinca, uglavnom žena i djece, a ranjeno je 77.867 osoba.

Previous Hertha za bosanskog reprezentativca traži 30 miliona
Next Propalestinski demonstranti kampuju širom australijskih univerziteta

You might also like

NAŠI DANI

U Bihaću obilježena 31. godišnjica formiranja 5. korpusa ARBiH

U Bihaću je danas obilježena 31. godišnjica od formiranja 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Delegacije kantona, gradova i općina položile su cvijeće su mezarluk prvog ministra vanjskih poslova

NAŠI DANI

Potočari: Klanjana dženaza za još 35 žrtava srebreničkog genocida

   U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza za 35 žrtava genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda. Dženazu-namaz

NAŠI DANI

Aktivnosti na izradi projektne dokumentacije brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH

Izrada idejnog projekta brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH bila je glavni povod jučer održanog sastanka izmedju direktora JP Autoceste FBiH, g-dina Elmedina Volodera, i njegovih saradnika