Komandant odbrane Mostara 1993. –  Niko nema pravo od nas tražiti da ustuknemo i da postanemo građani drugog reda

Komandant odbrane Mostara 1993. – Niko nema pravo od nas tražiti da ustuknemo i da postanemo građani drugog reda

Midhat Hujdur Hujka ili Mito kako su ga zvali njegovi najbliži saborci i prijatelji rođen je 28. decembra 1953. godine u Mostaru. Od 1986. radio je u zemlji i inostranstvu za bosanskohercegovačku kompaniju “Hidrogradnja”.

19. decembra 1991. kao rezervni policajac prijavio se u Stanicu policije Luka u Mostaru, a samo nekoliko mjeseci kasnije, aprila 1992. postaje simbolom otpora i snage Mostaraca. Formiranjem Armije Republike Bosne i Hercegovine postaje komandant bataljona Prve mostarske brigade kojom je komandovao Arif Pašalić. Prelaskom Pašalića na mjesto komandanta IV korpusa, Hujka preuzima komandu nad Prvom mostarskom brigadom, koja će nakon njegove pogibije postati 41. slavna brigada Armije RBiH.

Poginuo je 30. juna 1993. godine u borbama za deblokadu Mostara. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

Komandant Midhat Hujdur, izjava za Radio “Slobodni Mostar” u aprilu 1993.

“Pojavili su se određeni problemi poslije ultimativne zapovijedi Bože Rajića da se Armija BiH stavi pod komandu HVO-a u određenom roku. Mi smo i do sada zajednički odrađivali zadatke i borili se protiv zajedničkog nam neprijatelja – četnika. I ova transformacija u Armiji i fromiranje 4. korpusa u kontekstu je stvaranja zajedničke komande.

Ni pomislili nismo da se nećemo zajednički boriti do konačnog oslobođenja. Na kraju krajeva, u ovaj rat sam ušao skupa sa Zelenikom, Stojićem i drugim hravatskim borcima iz Mostara. Ali, van svake zdrave pameti su ultimativni zahtjevi onih koji nemaju sluha za mostarsku čaršiju. Da se mi silom stavljamo pod nečiju zapovijed, da predamo oružje, i da se mi, rođeni Mostarci, proglašavamo paravojnom formacijom i protjerujemo iz naših mahala!?

Pa zar nismo ušli u ovaj rat sa četnicima da sačuvamo svoja ognjišta – nama tuđa ne trebaju. To nama muslimanima, i u Kur’anu piše, da smo dužni svoja ognjišta braniti.

Taktika četnika je bila da naš narod natjeraju na preda oružje da bi izvršili genocid nad Bošnjacima i Hrvatima. Valjda se nećemo služiti taktikom našeg zajedničkog neprijatelja.

U prvim danima suprotstavljali smo se četnicima sa minimalnim naoružanjem mjesec i po dana, a da sad, kada smo znatno naoružaniji i organiziraniji da nekome dozvolimo da od nas traži povlačenje i predaju oružja?!

Stotine djevojaka od mene traži puške. Niko nema pravo od nas tražiti da ustuknemo i da postanemo građani drugog reda. Svima odgovaramo sa veliko NE!

Silom više ništa, ali uvijek zajedno, sa dogovorom, jer mi smo za zajednički život svih čestitih i dobronamjernih ljudi…”

(heroji.ba/MiruhBosne)

Previous U Bosni i Hercegovini 3.531.159 stanovnika - 50,11% Bošnjaka, bosanskim govori 52.86 % stanovnika
Next Popis otkrio razmjere genocida u Srebrenici, broj Bošnjaka smanjen za četiri puta

You might also like

NAŠI DANI

Brčko se sjeća šehida i poginulih boraca Armije R BiH

  Povodom obilježavanja 23 godine od formiranja 108/215 viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine Koordinacija boračkih udruženja Armije R BiH Brčko distrikta BiH nastavila je sa svojim

OTPOR BOSNE

Pet godina bez heroja povratka – Fadil Banjanović Bracika

Prije tačno pet godina preminuo je Fadil Banjanović Bracika, borac za povratak u Podrinje. Bracikin doprinos u procesu povratka bio je ogroman. Odmah nakon rata, davne 1996. godine, Fadil Banjanović

OTPOR BOSNE

Uz Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zimski pohod “Grebak – put života”

Planinarski klub “Goražde – Maglić”  i ove godine organizirat će tradicionalni 25. zimski pohod “Grebak – put života”, nastavljajući njegovati sjećanje na patnje, herojstva ali i stradanja naroda gornjeg Podrinja