Komisija Vijeća Evrope: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

Komisija Vijeća Evrope: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (EKRI) Vijeća Evrope (VE) pozvala je Srbiju da “prizna genocid u Srebrenici” iz jula 1995. godine.

EKRI, čiji je zadatak borba protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije u Evropi, izrazila je u juče objavljenom izveštaju žaljenje zbog sporog napretka u procesuiranju ratnih zločina.

Komisija ocjenjuje i da su se regionalne tenzije na prostoru bivše Jugoslavije naglo pogoršale u posljednjih nekoliko meseci.

U izvještaju se, uz konstataciju da se Srbija izvinila za Srebrenicu (Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici pozivajući se na presude Međunarodnog suda pravde usvojena u Skupštini Srbije 2010.) i izvinjenje predsjednika Republike 2013. godine), preporučuje srpskim vlastima da “djelotvorno sprovode Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina i javno priznaju da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid”.

U dokumentu se također izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje u srpskom javnom diskursu, koji je pojačan širokim medijskim izvještavanjem. Podsjeća se da je Komesar VE za ljudska prava Nils Muižnieks 2015. godine upozorio da je postala uobičajna praksa u Srbiji da visoki javni zvaničnici verbalno napadaju novinare nazivajući ih “izdajnicima” i “stranim plaćenicima”.

Ovo tjelo VE izražava zadovoljstvo zbog činjenice da se Radio-televizija Srbije (RTS) 2010. godine izvinila gledaocima zbog svoje uloge “glavnog propagandnog oruđa režima Slobodana Miloševića tokom 1990-ih godina”.

Također se navodi da mediji nastavljaju da prenose govor mržnje političara i drugih javnih ličnosti, pojačavajući time njegovo dejstvo.

Upozorava se na “tabloidizaciju” štampanih medija koji se bore za ekonomsku egzistenciju i povećanje broja rijaliti programa na televiziji.

EKRI je posebno zabrinuta zbog djelovanja fudbalskih navijačkih grupa, koje su, kako se navodi u izvještaju, uključene u nezakonite i kriminalne aktivnosti. Ističe se da su navijačke grupe povezane s desničarskim organizacijama koje su povezane sa nacionalističkim političarima i organizovanim kriminalom.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije  osnovana je 22. marta 1994, s ciljem suzbijanja rasizma, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije koji ugrožavaju ljudska prava i demokratske vrijednosti u Evropi. Analizirajući stanje u državama članicama Vijeća Evrope, EKRI donosi preporuke kojima je cilj revizija zakonodavstva članica, te njihove politike i drugih mjera za borbu protiv rasizma. Preporuke EKRI nisu obavezujuće, ali se u državama članicama ozbiljno razmatraju i uglavnom sprovode u djelo.

Izvor: Agencije

Previous Krvavi maj '92.: U masakru u Zaklopači ubijeni gotovo svi stanovnici sela
Next Doktorica iz Njemačke živi i radi u našoj zemlji: Narod Bosne i Hercegovine vrlo je ljubazan; U Njemačkoj strancima nije tako lahko

You might also like

NAŠI DANI

Javna tribina ‘Hrvatska politika prema Bosni od 1992. do 1995. godine’

Politika koju je početkom devedesetih godina prema Bosni i Hercegovini vodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dovela je do ogromnog stradanja i nepotrebnog rata između Hrvata i Bošnjaka, čije se

MADE IN BOSNIA-387

U Travniku će biti napravljena najveća porcija ćevapa u Bosni

  Bosna i Hercegovina, prepoznatljiva je u svijetu po mnogočemu, ali kada spomenemo tradicinalna jela, malo ima onih koji odmah ne pomisle na ćevape. Sve svoje goste prvo odvedemo na

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Komšić odao počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, polaganjem cvijeća na Spomen- obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995, odao počast ubijenoj djeci Sarajeva. Naša je moralna dužnost i obaveza