Kompanija ‘Adana Co’ – Domaći dizajneri namještaja koji su osvojili evropsko tržište

Kompanija ‘Adana Co’ – Domaći dizajneri namještaja koji su osvojili evropsko tržište

Trpezarijske stolice koje se proizvode u Hadžićima nadomak Sarajeva najprodavanije su stolice u Njemačkoj u posljednje dvije godine.

Bosanska kompanija „Adana Co“ koju je 1996. godine osnovao Nermin Ademović, sinonim je za udobnost i kvalitet u Njemačkoj, Švicarskoj i Holandiji, gdje ova domaća kompanija izvozi cijelokupnu proizvodnju. Njihova dizajnerska rješenja za kuhinjski namještaj prošle su godine osvojila nagradu General Design Awards 2021, a nedavno su i patentirali posebno osmišljenju ergonomsku stolicu. Namještaj proizveden u Bosni i Hercegovini na naslovnicama je kataloga vodećih prodajnih lanaca u Evropi.

“Adana Co” je, po Ademovićevim riječima, inovativna kompanija čiji zaposlenici, osim same proizvodnje, pronalaze i dizajnerska rješenja za namještaj. Većina njihovih proizvoda do krajnjih kupaca dolazi putem Musterringa, jednog od najvećih prodajnih lanaca u Njemačkoj.

 – Kako bismo zadovolji potrebe tržišta neophodno je bilo povećanje proizvodnih kapaciteta. Upravo nam je projekat Vlade Kantona Sarajevo i BBI banke pomogao da povećemo proizvodne kapacitete, te do kraja sljedeće godine očekujemo završetak radova na dodatnih 4,5 hiljada kvadratnih metara novog proizvodnog pogona – rekao je Ademović nakon potpisivanja ugovora o finansiranju sa BBI bankom.

Dodao je kako će mu ova povoljna sredstva koja je dobio u BBI banci olakšati ostvarenje ciljeva i povećanje broja zaposlenih sa trenutnih 200 na 300 radnika.

 – Naš najveći problem su kapaciteti, što smo sada riješili novim investicijama u proizvodne pogone. Također, pratimo svjetske trendove, obnavljamo asortiman i program tako da godišnje izbacimo 15 do 20 novih proizvoda za različite kupce – navodi Ademović.

Novom investicijom koja se realizira u saradnji sa Vladom KS i BBI bankom, proizvodne hale koje se sada prostiru na šest hiljada kvadratnih metara bit će povećane za dodatnih 4,5 hiljada kvadratnih metara. 

Više informacije za sve zainteresovane privrednike, za realizaciju finansiranja BBI banke, u sklopu ranije objavljenog “Javnog poziva subjektima male privrede (MSP) za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansiranja”, dostupno je na web stranici BBI banke i Ministarstva privrede. Rok za zaključenje odnosnih ugovora sa svim korisnicima sredstava u ovoj liniji finansiranja je do  30. januara 2023. godine, saopćeno je iz BBI banke.

Previous Dunović: Osmorka kao Djed Mraz ispunjava sve želje HDZ-u i SNSD-u
Next Mediji najavljuju: Milan Tegeltija postaje ministar sigurnosti?

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 25. godišnjica stradanja Bošnjaka Ahatovića: U Sokolini 48 osoba ubijeno na najsvirepiji način

U mjestu Sokolina, kod Ilijaša, danas je obilježena 25. godišnjica od ubistva 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju

NAŠI DANI

Dragan Vikić i Jusuf Pušina oslobođeni optužbe za ratni zločin u Sarajevu

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH Dragana Vikića i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufa Pušinu, javlja AA.

OTPOR BOSNE

Dan Armije RBiH: Svečani prijem za generale i komandante II korpusa

Svečani prijem za bivše generale i komandante jedinica Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, te članove Koordinacije boračkih saveza i udruženja danas su, u okviru obilježavanja godišnjice formiranja Armije