Kompanija TRIGON TEKSTIL zainteresovana za ulaganje u BiH

Kompanija TRIGON TEKSTIL zainteresovana za ulaganje u BiH

Vlasnik kompanije Trigon Tekstil Gokhan Sargan u pratnji suradnika razgovarao je sa direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordanom Milinićem o mogućnosti ulaganja u tekstilni sektor Bosne i Hercegovine, uvjetima za ulaganje, te raspoloživosti radne snage u navedenoj industriji.

Trigon Tekstil posjeduje fabrike tekstila u Istanbulu, Milanu i Hamburgu. S obzirom da žele širiti proizvodnju, Bosnu i Hercegovinu su uzeli u razmatranje između ostalog i radi činjenice da je vlasnik porijeklom iz BiH. U fazi su istraživanja tržišta u smislu raspoloživosti proizvodnih pogona i lokacija za investiranje, radne snage, koracima za osnivanje firme, troškovima poslovanja, itd.

Plan je zaposliti 100 radnika u roku od šest mjeseci od pokretanja proizvodnje, 300 u roku od godine sa tendencijom rasta do nekoliko hiljada zaposlenih u narednih nekoliko godina.

G. Milinić je upoznao investitora o tome da Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju u industriji tekstila, odjeće i industriji obuće, kao i iskusnu i kvalificiranu radnu snagu, ističući da je ovaj sektor privukao italijanske, njemačke i austrijske investitore koji veoma uspješno posluju u BiH.

Blizina  tržišta zapadne i istočne Europe je jedna od značajnijih prednosti kada je riječ o ulaganjima u tekstilnu industriju, te jeftinija radna snaga u odnosu na ostale zemlje regije.

Previous Analiza Euromonitora: Obećavajuća budućnost za turizam u Bosni i Hercegovini
Next Sanski Most: Cvijeće za sve koji su ugradili živote u temelj slobode

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski slatkiši sve popularniji u Sloveniji

Bosanskohercegovački brend Mak Zara koji se bavi proizvodnjom čokolada i pralina vrhunskog kvaliteta, stigao je i na slovenačko tržište. Premium čokoladni bh. proizvodi pronašli su svoje mjesto na policama hipermarketa

Ekonomija/Biznis

Izvoz gljiva iz Bosne vrijedan 16,4 miliona maraka

Tokom devet mjeseci ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrijednosti 16,4 miliona KM, dok je u istom period lani izvezeno 13,6 miliona KM, podaci su Vanjskotrgovinske

Ekonomija/Biznis

Počela gradnja vjetroparka Ivan-sedlo: Investicija vrijedna skoro 70 miliona KM

Na Ivan-sedlu danas je zvanično počela gradnja vjetroparka Ivan-sedlo, prve vjetroelektrane na području Kantona Sarajevo. Tim povodom, predstavnici investitora kompanije “Suzlon BH” organizovali su press konferenciju kojoj su prisustvovali i