Kompaniju sa sjedištem u Švicarskoj preselili u Zvornik

Kompaniju sa sjedištem u Švicarskoj preselili u Zvornik

 

Direktor kompanije Zoran Petković ističe da je Bosna i Hercegovina zdrava sredina za investicije i da u ovom procesu nisu doživjeli neugodna iskustva od strane lokalne zajednice

Kompanija CPH Chemie Papier Holding AG iz Švicarske postoji već 200 godina i posjeduje kompanije širom svijeta. Prije dvije godine, 2016. kupili su 5.400 kvadratnih metara industrijskog zemljišta u Zvorniku, u Bosni i Hercegovini, s namjerom da tu grade fabriku za proizvodnju i preradu Zeolita i Silika gelova.

Svoju namjeru su veoma brzo i ostvarili, krenuli su u izgradnju i fabrika Zeochem za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od devet miliona švicarskih franaka, zvanično je otvorena u maju prošle godine. Otvaranjem proizvodnih pogona u Zvorniku Bosna i Hercegovine se pridružila brojnim zemljama u kojima ova švicarska kompanija ima proizvodnju.

Zdrava sredina

Zvornički Zeochem jedan je od dobitnika priznanja Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), najznačajnijeg investitora u BiH, a samo priznanje im je uručeno krajem prošle godine. Kako je navedeno u obrazloženju zbog čega im se dodjeljuje priznanje, naglašeno je kako je riječ o zaista velikoj investiciji od devet miliona švicarskih franaka i koja trenutno zapošljava 40 radnika.

Direktor kompanije Zeochem Zvornik Zoran Petković kazao nam je da je CPH međunarodno aktivna raznolika industrijska grupa koja ima sjedište u Švicarskoj i, koja razvija, proizvodi i distribuira proizvode iz hemijske industrije, industrije papira i industrije farmaceutskih pakovanja.

– Kompanija CPH postoji 200 godina, a njena hemijska divizija koja se zove Zeochem ima fabriku na obali Ciriškog jezera. Prije dvije godine Kanton Cürich je ponudio kompaniji da preseli sa tog na neko drugo mjesto jer fabrika zauzima najljepši dio obale jezera, te je u dogovoru sa vladom Švicarske kompanija i odlučila da to uradi. Prvobitna ideja je bila da preseli negdje unutar Švicarske, ali igrom prilika, pošto Zeochem kao hemijska divizija ima dosta partnera u BiH koji su dobavljači sirovina, između ostalih Alumina u Zvorniku, jedna od ideja bila je da se kompletna fabrika prebaci u Zvornik, objasnio je Petković otkuda švicarska kompanija u Zvorniku.

Dodao je da su nakon početne ideje dobili informacije da je BiH zdrava sredina za investicije i na kraju je menadžment kompanije odlučio da nova lokacija za proizvodni pogon bude BiH.

– Veoma brzo smo kupili zemljište, položili kamen temeljac i izgradili fabriku i počeli sa proizvodnjom. S ponosom možemo reći da naši proizvodi iz Zvornika idu na sve kontinente, a trenutno imamo 42 zaposlena. Kada je riječ o godišnjoj proizvodnji, ona iznosi oko 3,5 hiljada tona, istakao je Petković.

Puni kapacitet

Dodao je da kompanija ima dosta planova koji podrazumijevaju, prije svega, širenje proizvodnje, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da kompanija još ne radi punim kapacitetom.

– Očekujemo da će kompanija i dalje da raste, da bismo za nekoliko godina mogli dostići godišnju proizvodnju od 20 miliona eura, istakao je Petković.

Inače, CPH ima proizvodnju u sedam proizvodnih jedinica, koje se nalaze u Švicarskoj, Njemačkoj, SAD-u, Kini i sada u BiH.
Kada je u pitanju saradnja sa lokalnom zajednicom, Petković nema zamjerke i naglašava kako su njihova iskustva sve samo ne negativna, kao da ni jednog momenta nisu osjetili neku nestabilnost ili problem oko gradnje fabrike.

– Činjenica da je projekt izgradnje fabrike vrijedan devet miliona franaka završen za nekoliko mjeseci, dovoljan je pokazatelj za to, naglasio je Petković, piše mojabih.

Previous Inicijativa: Na ulazu u Kakanj postaviti repliku srednjovjekovne bosanske krune
Next Damir Džumhur pred duel s Australijom: Daćemo sve od sebe da priredimo iznenađenje

You might also like

Ekonomija/Biznis

Gradi se tunel Hranjen; vožnja između Sarajeva i Goražda bit će duplo kraća

Brza cesta Prača – Goražde odnosno izgradnja njenog najzahtjevnijeg dijela tunela Hranjen predstavlja historijski projekt za Goražde, jer će se cestovna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih

Ekonomija/Biznis

Cazin među vodećim u našoj zemlji po poljoprivrednoj proizvodnji (VIDEO)

S tri hiljade registrovanih poljoprivrednih gazdinstava grad Cazin je u samom vrhu u Bosni i Hercegovini, a najveći je i po pojedinačnoj proizvodnji mlijeka u Bosni i Hercegovini. Među vodećim

Ekonomija/Biznis

U RMU Banovići puštena u pogon nova oprema vrijedna 51 miliona KM (VIDEO)

Drobilično postrojenje s kompletnim transportnim sistemom pušteno je u pogon danas u Rudniku mrkog uglja u Banovićima.