Komšić: Ako postoje ugovori između države i crkvi, zašto se to pravo uskraćuje Islamskoj zajednici

Komšić: Ako postoje ugovori između države i crkvi, zašto se to pravo uskraćuje Islamskoj zajednici

 

Odbijanje zaključenja Ugovora između Islamske zajednice BiH i države Bosne i Hercegovine od strane dva člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Mladena Ivanića, predsjednik DF-a Željko Komšić ocijenio je veoma štetnim.

„Ovakve poteze dvojice aktuelnih članova Predsjedništva BiH smatram vrlo štetnim, čak iritantnim po većinu dobronamjernih građana naše zemlje, bez obzira da li su vjernici ili ne, i bez obzira kojoj religijskoj grupi pripadaju“, ocijenio je Komšić u reakciji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH da je preglasan prilikom pokušaja da se na dnevni red uvrsti ugovor Bosne i Hercegovine sa Islamskom zajednicom BiH.

Izetbegović je kazao da druga dva člana Predsjedništva BiH, Dragan Čović i Mladen Ivanić, nisu prihvatila njegov prijedlog – što je ujedno prvi slučaj preglasavanja člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda od početka mandata.

Ugovor sa državom Bosnom i Hercegovinom imaju Pravoslavna i Katolička crkva, ali ne i Islamska zajednica BiH, iako je najmnogobrojnija u zemlji. Taj ugovor, između ostalog, garantira vjerniku da može ispoljavati svoja svjerska osjećanja.

„Svaki dobronamjeran građanim BiH je svjestan da, kada već postoje zaključeni slični ugovori sa Vatikanom, odnosno katoličkom crkvom i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odbijanje zaključenja istog ili sličnog ugovora sa IZ BiH duboko vrijeđa ne samo muslimane nego i sve nas koji poštujemo svoju domovinu i koji smo svjesni kakve to sve posljedice može ostaviti i na međureligijske ali i na međuetničke odnose u BiH“, rekao je Komšić.

„Zaključujući na osnovu onoga što je objavljeno u medijima i navedeno kao razlog odbijanja zaključenja pomenutog ugovora od strane jednog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, smatram se slobodnim istaći da nije na članovim Predsjedništva BiH, kao što to nije ni na jednoj od institucija vlasti u BiH, da određuje način kako i kada će neko ispoljavati i iskazivati svoje religijsko uvjerenje, kada će i kakvu  nositi odjeću u skladu sa svojim religijskim uvjerenjem, i sl. To je stvar religije, vjerovanja uopće, kao i religijskih zajednica, a ne organa vlasti ili pojedinaca u vlasti. To je stvar poštivanja osnovnih ljudskih prava, a ne stvar Čovića i Ivanića!

Također smatram da je potrebno, istine radi, navesti i činjenicu da do zaključenja Ugovora između BiH i IZ BiH, u prethodnim mandatima Predsjedništva BiH, nije došlo iz razloga što takav ugovor nije bio ni pripremljen jer su u tadašnjem rukovodstvu IZ BiH imali određenih dilema o samoj potrebi da se takav ugovor zaključuje. Tadašnja tri člana Predsjedništva BiH bila su spremna i voljna zaključiti takav ugovor u svakom trenutku i oko toga nije bilo nikakvog neslaganja. Sada, kada je taj stav potpuno definisan od strane IZ BiH, lično smatram da se ne smije odugovlačiti sa njegovim zaključenjem i pozivam članove Predsjedništva BiH da isto učine na prvoj sljedećoj sjednici“, zaključio je Komšić, prenosi Patria.

Previous Sandžak: Novi Pazar obilježio 577 godina postojanja
Next Započela arheološka istraživanja najstarijeg muslimanskog mezarja u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Novi predsjednik Čilea obećao preraspodjelu bogatstva

Novi predsjednik Čilea Gabriel Borić obećao je u petak da će preraspodijeliti bogatstvo uz istovremeno podsticanje privrednog rasta nakon niza godina društvenih nemira, javlja AA. “Zemlja mora stati na noge,

NAŠI DANI

HDZ BiH i ‘Osmorka’ dogovorili resore u novoj Vladi FBiH. Lendo upozorava da to rade mimo ustava

 Izaslanstva HDZ-a BiH i ‘Osmorke’ potpisala su u petak u Mostaru dva sporazuma te dogovorila sve resore u novoj Vladi Federacije BiH.   Na današnjem sastanku predstavnika HDZ-a BiH i predstavnika

NAŠI DANI

Izetbegović: Radit ćemo na svemu što će napraviti red i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini

U Vijećnici u Sanskom Mostu održana je tribina u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sanski Most, kojoj je prisustvovao i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović. Izetbegović je istaknuo