Komšić i Džaferović uputili poruke solidarnosti predsjedniku J. Bidenu povodom godišnjice napada na SAD

Komšić i Džaferović uputili poruke solidarnosti predsjedniku J. Bidenu povodom godišnjice napada na SAD

Povodom godišnjice terorističkog napada u SAD-u 11. septembra 2001. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je predsjedniku SAD-a Joe Bidenu riječi podrške. 

U njima se ističe da Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države dijele višedecenijsko prijateljstvo i partnerstvo.

– Godišnjica stradanja nevinih žrtava u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine, prilika je da se podsjetimo na pravednu borbu za istinu i kažnjavanje zločinaca. Bosna i Hercegovina, takođe, ima bolne  datume i shvata značaj godišnjica obilježavanja ovakvih tragičnih događaja i decenijama poslije, kako bi osigurali da se isti nikada nikome više ne ponove.

Teroristički napad u SAD-u bio je napad na demokratsko društvo koje se zalaže za mir, slobodu, sigurnost i prosperitet.

U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i u svoje lično ime, upućujem Vama i Vašem narodu SAD-a riječi podrške na ovaj veoma važan datum. Čvrsto stojimo uz svoje prijatelje!, poručio je  predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predsjedniku SAD-a Joe Bidenu povodom godišnjice terorističkog napada u SAD-u.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poslao je poruku solidarnosti predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu i američkom narodu, povodom 20. godišnjice od terorističkih napada na SAD

U svoje lično ime i u ime građana Bosne i Hercegovine, upućujem poruku iskrene solidarnosti prema prijateljskom američkom narodu koji obilježava 20. godišnjicu od terorističkih napada u kojima je živote izgubilo 2977 nedužnih ljudi.

Sjećanje na žrtve obavezuje nas da svi, kao globalna zajednica, nastavimo voditi odlučnu borbu protiv terorizma kao oličenja istinskog zla, i da ne dopustimo da nasilje nadvlada mir i zajedničke vrijednosti.

Izetbegović povodom godišnjice terorističkih napada uputio pismo Ambasadi SAD 

Poštovani amabasadore Nelson, 

Molim Vas da povodom dvadesete godišnjice terorističkog napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku i na Pentagon, porodicama žrtava, američkom narodu i vladi SAD prenesete izraze našeg dubokog saosjećanja. 

Prisjećajući se najstrašnijeg terorističkog napada koji je ikada izveden, svi trebamo biti svjesni obaveze da predano nastavimo ulagati maksimalan  napor u borbi protiv terorizma, nasilja i ekstremizma svih vrsta, te jačanja naših napora u očuvanju najsvetlijih dostignuća civilizacije – mira, slobode i demokratije. 

Mi u Bosni i Hercegovini imamo bolna iskustva o tome kakvu spiralu zla mogu pokrenuti nasilnici i ekstremisti ako se njihovo nasilje ne zaustavi na vrijeme. Zato borba protiv ideologija zla mora biti odlučna i kontinuirana.  

SAD su u Bosni i Hercegovini imale, i uvijek će imati partnera u globalnom suprotstavljanju terorizmu, ekstremizmu i ideologijama koje promoviraju podjele i nasilje – naveo je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Previous Čuvari ruža: potrebno više brige za očuvanje đulberšećer ruže
Next U Sarajevu održani protesti 'Pravda za Dženana i Davida'

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježen Dan sjećanja na poginule građane Sarajeva (VIDEO)

Sarajevo se danas sjeća svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu – kazala je danas predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Ana Babić u obraćanju na Zajedničkoj komemorativnoj

NAŠI DANI

Mostar obilježio “ljiljane” pred UN-om

Mostar — Tri nevladine organizacije iz Mostara u petak prijepodne su u dvorištu Centra za kulturu Mostar upriličile skromnu svečanost, kojom su se prisjetile 22. maja 1992. godine, odnosno godišnjice

NAŠI DANI

Bratunac: Ramazanske radosti i češća okupljanja povratnika

Kada iz pravca Konjević Polja stižete u Bratunac, ne postoji bošnjačko naselje bez spomen-ploča u kojima su uklesana imena prijeratnih stanovnika. Takvo naselje, nažalost, ne postoji u cijelom Podrinju. Iza