Komšić o disoluciji zemlje: U Hagu ili pod zemljom oni koji su to probali ‘92.

Komšić o disoluciji zemlje: U Hagu ili pod zemljom oni koji su to probali ‘92.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se danas novinarima nakon što je otkazana vanredna sjednica te institucije.

“Gospodin Dodik je na samoj sjednici povukao zahtjev za održavanje i izjašnjavanje o prijedlogu imena mandatara za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Rekao je također da neće više insistirati na održavanju slične sjednice, čekajući da dođe 5. septembar kao rok koji je naveden u sporazumu. Također, Dodik je najavio na samoj sjednici da će ukoliko do 5. septembra ne bude realizacije sporazuma, ići na NSRS i tražiti da NSRS povuče svoju saglasnost u osnivanju Oružanih snaga, formiranju VSTV i uvođenje indirektnih poreza.

Rekao je i da Sud i Tužilaštvo po njemu nisu ustavni, što, oprostite na tumačenju, izgleda kao njegovo nepriznavanje i nadležnost Suda i Tužilaštva. To je ono što se dešavalo na samoj sjednici. Ako me pitate za mišljenje, mislim da ipak treba sačekati 5. septembar. Naravno, obaveza nas jeste da radimo u skladu sa Ustavom i zakonima. Ne bih želio da ovo uđe u neku eskalaciju krize, kako to najavljuje Dodik”, istakao je Komšić.

“Ne možete povući nadležnosti jer tada se nije izjašnjavao samo jedan parlament. S obzirom da je politička situacija u Bosni i Hercegovini takva i da živimo u takvom vremenu, očito da nije ni važno šta piše u zakonu. Jer da se držimo zakona, ne bismo ni došli u ovu istauciju da razgovaramo o ANP-u i NATO-u. Ne bih želio da Bosna i Hercegovina uđe u takvu vrstu krize i da se udari na tri stvari koje su ipak dobre u Bosni i Hercegovini i koje funkcnionišu”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje novinara koji bi mogao biti najgori scenarij iza 5. septembra je rekao: “Ja nisam učestvovao u sklapanju tog sporazuma, jer da sam učestvovao, ne bih dozvolio da se tumači na razne načine kao što se radi. Nije nam u cilju vući poteze koji mogu dodatno uvući u krizu. Kao član Predsjedništva ističem da se Ustav i zakoni moraju poštovati. Kad dovodite u pitanje Ustav i zakone i obarate te postulate funkcionisanja države, onda su svakakva čuda moguća. Sve države, demokratske države, počivaju na provođenju Ustava i zakona”.

Upitan je i da prokomentariše da li je realno očekivati kompromis.

“Ja mislim da može. Na prošloj sjednici Predsjedništva sam pokušao da idem s nekim kompromisom da zadovoljim Dodika kad je riječ o ANP-u da budući mandatar preuzme obavezu da dostavi ANP. Pokušali smo da idemo u varijante u kojoj niko neće biti poražen ili pobjednik, ali ovdje je važno da ste neka vrsta pobjednika. S ovakvom situacijom samo ćemo svi izgubiti. Nikom neće biti bolje od svega toga. Možemo doći do kompromisa, on leži u onom što imamo”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na pitanje kako pojedini analitičari kažu da postoji bojazan da Dodik iskoristi situaciju da se pokrene plan disolucije zemlje, Komšić je poručio kako su to neki probali i ‘92. godine.

“Znate gdje su sad ti što su probali? Pogledajte gdje su. Problem ih nije naći – što od Haga što pod zemljom. Dakle, to se neće desiti. Ne postoji niti se rodio taj koji može to da uradi”.

Komšić je istakao i kako želi da vjeruje da će se dogovor ispoštovati, ali da se boji da je drugi scenario izvjesniji.

Previous Mirela i Adnan predanim radom podigli porodičnu kompaniju za preradu meda
Next Rast prometa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu za skoro 24%!

You might also like

RIJEČ

Misteriozni nestanak Dodikovog jarana

Dragan Čović na nekoliko dana nestao je s bosanskohercegovačke političke scene. Dok su uglavnom svi domaći zvaničnici na ovaj ili onaj način komentarisali uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku,

NAŠI DANI
NAŠI DANI

Broj stanovnika RH u deset godina manji za 9,25 posto

Prvi rezultati popisa stanovništva 2021. godine, koje je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio u petak, pokazuju da se u periodu od 2011. do 2021. broj stanovnika Hrvatske smanjio za