Komšić: OS BiH pokazale se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini

Komšić: OS BiH pokazale se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na svečanosti u povodu Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U proteklih četrnaest godina Oružane snage Bosne i Hercegovine pokazale su se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Oružane snage BiH su bez sumnje bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način.

Poštovane ekselencije, gospodo generali, oficiri i podoficiri, časnici i dočasnici, gospodo vojnici, dragi gosti!

Zadovoljstvo mi je da vam se, u ime Predsjedništva BiH kao vrhovnog zapovjedništva Oružanih snaga, i u lično ime, mogu obratiti danas, na 14. godišnjicu Oružanih snaga BiH.

U proteklih četrnaest godina Oružane snage Bosne i Hercegovine pokazale su se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Oružane snage BiH su bez sumnje bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način.

Primarni smisao postojanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jeste zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države. To je ujedno i elementarni preduvjet za integraciju države Bosne i Hercegovine u šire odbrambeno-sigurnosne sisteme, poput NATO saveza, pod čijim okriljem, a istovremeno oslonjeni na vlastite snage, možemo biti ne samo sigurni nego i prosperitetni kao država i društvo.

Oružane snage BiH ne brinu samo za sigurnost našeg društva, nego kroz djelovanje u mirovnim misijama, naročito u Afganistanu, pokazuju i to da su odgovoran partner svim državama i društvima koje žele i nastoje da ostvare mir i stabilnost u svijetu. Za svaku su  pohvalu spremnost i odlučnost pripadnika OS BiH da učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu. Angažiranje naših vojnika u ovim plemenitim misijama čini nas ponosnim, ali isto tako, s druge strane, nameće obavezu da se sam materijalni položaj pripadnika Oružanih snaga u cjelini podigne na jedan veći nivo.

Koristim ovu priliku da izrazim zadovoljstvo aktivnostima koje obavljaju Oružane snage Bosne i Hercegovine. Kao primjer uzimam uspješno izvršenu vojnu vježbu na Manjači u septembru ove godine, u kojoj je učestvovalo više od hiljadu vojnika uz podršku NATO-a. Ta vježba, kao i niz drugih, pokazujе spremnost Oružanih snaga za dostizanje potrebnih NATO standarda te predstavlja najveći iskorak OS BiH u povećanju stepena interoperabilnosti koji je po mnogo čemu ključni faktor saradnje i dostizanja NATO standarda. Sve te aktivnosti prepoznaju naše partnerske zemlje i stoga nisam nimalo iznenađen riječima koje u bilateralnim sastancima čujem od strane predstavnika ministarstava odbrane nama prijateljskih zemalja.

Činjenica je, i smatram da je danas potrebno istaknuti, to da je prvi put od osnivanja izvedeno ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije, koja je ocijenjena kao „borbeno spremna“. Zasluge za te uspjehe svakako nosi i  Zajednički štab Oružanih snaga BiH, koji je uspostavio i odličnu saradnju sa Savezničkim snagama u Evropi.

Da bi Oružane snage BiH nastavile bilježiti dobre rezulate,  potrebne su odluke institucija države Bosne i Hercegovine koje će stvoriti preduvjete za to.

Na istom ovom mjestu prošle godine, povodom trinaeste godišnjice formiranja OS BiH,  govorili smo o potrebi ispunjavanja uvjeta za MAP.

Godinu dana poslije, s radošću možemo konstatirati da se Bosna i Hercegovina od 5. decembra 2018. godine nalazi u MAP-u i da se shodno odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u sjedište NATO-a dostavlja godišnji Program reformi koji će dati novu dinamiku u nastavku integracionih procesa prema NATO-u.

Proces na koji smo čekali godinama sada je deblokiran, i to sigurno jeste dodatno ohrabrenje kako za sve pripadnike Oružanih snaga BiH tako i za sve građane Bosne i Hercegovine.

Danas više nikome unutar Bosne i Hercegovine ne može olako pasti na pamet da bilo kakvim političkim mahinacijama pokušava degradirati ulogu i značaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a nije da nismo svjedočili i takvim pokušajima. Ti pokušaji završili su neuspjehom. Međutim, mene lično raduje što sam u uvjerenju da u budućnosti takvih pokušaja neće ni biti. Onaj ko se na to usudi mora znati da rizikuje sve, a da pri tome neće postići ništa.

U nadi da ćemo sljedeće godine, kada budemo bilježili petnaestu godišnjicu formiranja Oružanih snaga BiH, ponovo biti u prilici da konstatiramo nove pomake i napretke, pogotovo u oblasti integracionih procesa, svim pripadnicima Oružanih snaga, čestitam godišnjicu osnivanja OS BiH.

Hvala vam.

Previous Prvi bosanski selektor predlaže Džemala Hadžiabdića za novog selektora
Next Admir Mašić, profesor hemije na vodećem svjetskom univerzitetu

You might also like

NAŠI DANI

Nizom prigodnih sadržaja obilježen Dan općine Hadžići

  Odavanjem počasti herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95., nizom sportskih i kulturnih manifestacija te Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Hadžići danas je obilježen 6. mart – Dan Općine Hadžići. Na današnji dan

NAŠI DANI

U sklopu vježbe „Kombinovani napor 22“ realizovan Dan za posjetioce

Na glavnom poligonu za obuku „Manjača“ trećeg dana vježbe „Kombinovani napor 22“, u srijedu 21. septembra 2022. godine, upriličen je Dan visokih zvanica, na kojem su pripadnici deklarisane jedinice Oružanih

NAŠI DANI

Bosanski novinar na novosadskoj adresi odbjeglog optuženika za ratne zločine D. Kornjače – ratnog gospodara Čajniča

Ekipa Istrage, O kanala i Oslobođenja u srijedu je u Novom Sadu pronašla odbjeglog ratnog zločinca Duška Kornjaču. Nakon što je shvatio zbog čega su došli, optuženik za zločine protiv