Komšić prozvao Macrona i francuske ambasadore

Komšić prozvao Macrona i francuske ambasadore

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom obraćanja na Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici, kazao je da postoje ekonomski interesi pojedinih evropskih zemlja “da određuju čak i njihov odnos prema vrijenosnim stavovima tih zemalja, ovisno o moći te zemlje, čak da se utječe i na odluke cijele zajednice Evropske unije”.

– Primjer, kupovina francuskih aviona u Hrvatskoj. Predsjednik Emmanuel Macron, naravno odličan posao – dobar novac, dao je podršku premijeru Andreju Plenkoviću za njegove stavove i dao mu za pravo da se miješa u unutarnje poslove BiH oko izmjena Izbornog zakona. Rekao je naravno ide to uz ove avione! Pa da kažem našim kolegama iz Sjeverne Makedonije, nemojte me pogrešno shvatiti, ali razmislite o kupovini francuskih aviona. Možda vas to pokrene naprijed. To je realnost – kazao je Komšić.

Reagirao je francuski ambasador u Crnoj Gori Christian Thimonier koji je, između ostalog, kazao kako oni (Francuska) očekuju da Bosna i Hercegovina bude članica Evropske unije i dio zajedničkog “sigurnosnog balona” (NATO, op. a.) te da se ne radi samo o prodaji aviona. Pozvao se i na ulogu Francuske u prošlosti u kontekstu Bosne i Hercegovine.

– Ambasadore, ja se dobro sjećam tog vremena i činjenica jeste da je Francuska bila ključna zemlja pri pokretanju intervencije. SAD nisu htjele da krenu bez Francuske u intervenciju i zaustavljanje rata u Bosni i Hercegovini. Ali, to je bilo, ambasadore. Nekad bilo. Danas je nešto drugo. Imate kolege svoje, francuske ambasadore…, ja Vas molim, zamolite ih, da ne govore u prisustvu Bosanaca i Hercegovaca kako su svi u Bosni i Hercegovini počinili genocid. Nije vrijeme da iznosim detalje, ali Vam mogu reći privatno. Dakle, ono je bilo jedno vrijeme. A sjećamo se mi vremena i par godina prije toga i dolaska predsjednika Francuske, gospodina Françoisa Mitterranda u Sarajevo i šta je značio taj dolazak. Naš dug, sva zahvalnost, šta god treba je za predsjednika Jacquesa Chiraca. Ali se sjećamo i Mitterranda. Jedno vrijeme, drugo vrijeme, možda je danas neko treće vrijeme? Ali stvari stoje tako – replicirao je Komšić.

Iz Komšićevog govora dalo bi se zaključiti kako je zapravo francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Christine Toudic u prisustvu više ljudi kazala da su “svi u BiH počinili genocid”. Komšić, kako je i sam kazao, nije htio iznositi detalje.

Hrvatska na teret sredstava državnog budžeta u razdoblju od 2022. do 2026. godine za nabavu višenamjenskih francuskih borbenih aviona Rafale izdvaja 999 miliona eura.

U raspravu se uključio i član Predsjedništva Šefik Džaferović koji je kazao da smo mi u Bosni i Hercegovini neizmjerno zahvalni Chiracu za sve što je uradio za BiH.

– Osobno sam bio na njegovoj sahrani u znak poštovanja prema tom čovjeku i Francuskoj. Mi želimo imati i imat ćemo dobre odnose sa prijateljskom Francuskom. Govorimo, dakle, o tim pozitivnim stvarima – rekao je Džaferović, dodajući da svoje međusobne odnose na Balkanu trebamo rješavati razgovorom i dogovorom, a ako to ne postoji, onda postoji međunarodno pravo i institucije međunarodne pravde koje treba pozivati u pomoć.

– Budućnost svih nas ovdje može biti samo na ravnopravnoj osnovi. Ne postoje manje ili više važne države Zapadnog Balkane, postoje samo države Zapadnog Balkana – kazao je Džaferović uz napomenu da je isto i sa narodima.

– Ne postoje ni manje ili više vrijedni narodi unutar tih država. To je vrlo važan princip. To je vrlo važan princip koji moraju shvatiti svi u regionu Zapadnog Balkana – dodao je Džaferović.

(Faktor/MiruhBosne)

Previous Mehmedović: Ili je Biden izgubio pamćenje ili njegovi predstavnici na Balkanu rade za velikodržavne projekte
Next Hanna Halilović: Zahvalna sam na prilici da obučem dres Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Prvomajska protestna šetnja – Rudari zatražili dostojanstven kolektivni ugovor

Pod sloganom “Dostojanstveni kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH”, rudari su danas u Sarajevu organizovali prvomajsku protestnu šetnju tražeći usaglašen kolektivni ugovor i druga prava. Noseći zastave Bosne i Hercegovine

NAŠI DANI

Nepokolebljiva podrška političara i medija: Njemački marš ka neliberalizmu u ime odbrane Izraela

Stav Njemačke prema ratu u Gazi je jasan: “U tako teškim vremenima, postoji samo jedno mjesto na kojem možemo biti: na strani Izraela”, rekao je kancelar Olaf Scholz tokom nedavne

NAŠI DANI

V. Britanija: “Remembering Srebrenica” uručena Kraljičina nagrada u borbi protiv mržnje

Preko hiljadu volonterskih organizacija djeluje na području Mančestera, ali samo 35 je imalo priliku dobiti ovogodišnju Kraljičinu nagradu/Queen’s Award. Među njima je bila i organizacija Remembering Srebrenica kojoj je u