Komšić s predstavnicima Inicijative za samodrživost domaće proizvodnje

Komšić s predstavnicima Inicijative za samodrživost domaće proizvodnje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas s predstavnicima Strateške inicijative za samodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine gospodinom Amerom Bukvićem, gospodinom Dinom Selimovićem i gospodinom Zoranom Puljićem

Tokom sastanka, ugledni bosanskohercegovački privrednici te ujedno predstavnici Inicijative prezentirali su viziju ekonomskog razvoja kroz akcioni plan kojeg čini 180 aktivnih mjera. O mjerama je govoreno s posebnim akcentom na aktuelno stanje s obzirom na izazove pandemije COVID – 19.

Predstavnici Inicijative istaknuli su uvidom u trenutno stanje bosanskohercegovačke ekonomije podatak da Bosna i Hercegovina godišnje gubi dvije milijarde maraka u oblasti prehrambene industrije i 700 miliona maraka u oblasti farmaceutske industrije. Stoga je glavnina akcionog plana koji je predstavljen fokusirana na zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje, farmaceutske industrije i energetskog sektora.

Istaknuto je da je izazov pandemije COVID – 19 pokazao da su ekonomski razvijene države Zapada upravo tokom pandemije većinu napora u oblasti ekonomije uložile upravo u navedenim sektorima.

S tim u vezi, konstatirano je da je nužno stvoriti povoljniji zakonodavni okvir te kreirati javne politike koje će zaštiti domaću proizvodnju, a da se pri tome ne ugrožava princip slobodne trgovine.

Razgovarano je i o odnosu uvoza i izvoza, te odnosu privatnog i javnog sektora u kontekstu BDP-a, kao i o potrebi da se javni sektor zbog njegovog boljeg funkcioniranja stavi pod jedan krov.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istaknuo je da se naročita pažnja u oblasti domaće proizvodnje treba posvetiti kvalitetu proizvoda zbog njihove konkurentnosti na tržištu.

Tokom sastanka konstatirano je da se u pomenute aktivnosti naročito treba uključiti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izražena je potreba za ulaganjima u održive izvore električne energije, kao i osiguravanje novog kraka prirodnog plina.

Sagovornici su se saglasili o nužnosti javnog obrazovanja i jačanja svijesti o značaju domaće proizvodnje, navodeći da je od esencijalnog značaja pokrenuti medijsku kampanju putem modernih tehnologija i novih oblika marketinga, navodeći da projekti te vrste nadilaze sve parcijalne političke interese, te da interese države i domaće ekonomije stavljaju na prvo mjesto

S tim u vezi, član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je posebnu zainteresiranost za oblast digitalne ekonomije koja je integralni dio predstavljene strategije jačanja poduzetništva malih i srednjih poduzeća.

Također, tokom sastanka bilo je govora i o formiranju Vijeća za međunarodnu saradnju. Zaključeno je da će član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predstavnici Inicijative u naredom periodu intezivirati aktivnosti u oblasti saradnje i projekata o kojima će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Previous BPK Goražde: Amnestira se zločin te prekraja historija kroz postupke pravosudnih institucija
Next SAD se bori s konfederacijskom prošlošću, nastavljeno rušenje kipova (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

U RMU Banovići puštena u pogon nova oprema vrijedna 51 miliona KM (VIDEO)

Drobilično postrojenje s kompletnim transportnim sistemom pušteno je u pogon danas u Rudniku mrkog uglja u Banovićima.

Ekonomija/Biznis

Senad Džambić – biznismen godine!

  Biznis.ba, prvi poslovni portal u Bosni i Hercegovini sa tradicijom dugom 15 godina, ove godine nagradu “Biznismen godine” odlučio je dodijeliti Senadu Džambiću. Džambić ima vlasničke udjele u 11

ŽIVOT

Napustio Samsung, odbio sve inostrane ponude i došao u domovinu graditi karijeru

  Da sreća nije izvan granica Bosne i Hercegovine potvrđuje priča Senad Cibre koji je ostavio dobro plaćeni posao u Samsungu u Češkoj, odbio sve inostrane ponude i vratio se