Komšić s predstavnicima Inicijative za samodrživost domaće proizvodnje

Komšić s predstavnicima Inicijative za samodrživost domaće proizvodnje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas s predstavnicima Strateške inicijative za samodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine gospodinom Amerom Bukvićem, gospodinom Dinom Selimovićem i gospodinom Zoranom Puljićem

Tokom sastanka, ugledni bosanskohercegovački privrednici te ujedno predstavnici Inicijative prezentirali su viziju ekonomskog razvoja kroz akcioni plan kojeg čini 180 aktivnih mjera. O mjerama je govoreno s posebnim akcentom na aktuelno stanje s obzirom na izazove pandemije COVID – 19.

Predstavnici Inicijative istaknuli su uvidom u trenutno stanje bosanskohercegovačke ekonomije podatak da Bosna i Hercegovina godišnje gubi dvije milijarde maraka u oblasti prehrambene industrije i 700 miliona maraka u oblasti farmaceutske industrije. Stoga je glavnina akcionog plana koji je predstavljen fokusirana na zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje, farmaceutske industrije i energetskog sektora.

Istaknuto je da je izazov pandemije COVID – 19 pokazao da su ekonomski razvijene države Zapada upravo tokom pandemije većinu napora u oblasti ekonomije uložile upravo u navedenim sektorima.

S tim u vezi, konstatirano je da je nužno stvoriti povoljniji zakonodavni okvir te kreirati javne politike koje će zaštiti domaću proizvodnju, a da se pri tome ne ugrožava princip slobodne trgovine.

Razgovarano je i o odnosu uvoza i izvoza, te odnosu privatnog i javnog sektora u kontekstu BDP-a, kao i o potrebi da se javni sektor zbog njegovog boljeg funkcioniranja stavi pod jedan krov.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istaknuo je da se naročita pažnja u oblasti domaće proizvodnje treba posvetiti kvalitetu proizvoda zbog njihove konkurentnosti na tržištu.

Tokom sastanka konstatirano je da se u pomenute aktivnosti naročito treba uključiti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izražena je potreba za ulaganjima u održive izvore električne energije, kao i osiguravanje novog kraka prirodnog plina.

Sagovornici su se saglasili o nužnosti javnog obrazovanja i jačanja svijesti o značaju domaće proizvodnje, navodeći da je od esencijalnog značaja pokrenuti medijsku kampanju putem modernih tehnologija i novih oblika marketinga, navodeći da projekti te vrste nadilaze sve parcijalne političke interese, te da interese države i domaće ekonomije stavljaju na prvo mjesto

S tim u vezi, član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je posebnu zainteresiranost za oblast digitalne ekonomije koja je integralni dio predstavljene strategije jačanja poduzetništva malih i srednjih poduzeća.

Također, tokom sastanka bilo je govora i o formiranju Vijeća za međunarodnu saradnju. Zaključeno je da će član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predstavnici Inicijative u naredom periodu intezivirati aktivnosti u oblasti saradnje i projekata o kojima će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Previous BPK Goražde: Amnestira se zločin te prekraja historija kroz postupke pravosudnih institucija
Next SAD se bori s konfederacijskom prošlošću, nastavljeno rušenje kipova (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Milionski posao: Euro-Asfalt će graditi autoput u Crnoj Gori

Bosanskohercegovačka građevinska kompanija Euro-Asfalt gradit će jednu dionicu autoputa u Crnoj Gori, piše Klix.ba. Crna Gora je jedina zemlja na Balkanu koja nema autoput. To bi se moglo promjeniti za

MADE IN BOSNIA-387

Woonica Wool: Od ljubavi prema pletenju do novog brenda za dojenčad

Woonica Wool novi je brend koji polako osvaja domaće tržište a u potpunosti je posvećen mališanima, najviše dojenačkoj dobi. Amila Haračić dvadesetčetverogodišnja Sarajka u ovaj brend utkala je svoje pletačko iskustvo

Ekonomija/Biznis

Grožđe iz Blagaja u Bingo trgovinama širom zemlje

Sezona je grožđa, breskve, lubenice, te paradajza, kupusa, paprika. Veliki dio ovog, ali i drugog voća i povrća koje se može uzgojiti na našem podneblju, u Bingo trgovine svakodnevno stiže