Konjički privrednici zainteresovani za zelenu energiju koja je strateška smjernica Grada Konjica

Konjički privrednici zainteresovani za zelenu energiju koja je strateška smjernica Grada Konjica

Jučer se gradonačelnik Konjica Osman Ćatić sastao sa predstavnicima novoformirane firme NERETVA SOL d.o.o. Konjic, koju čini grupa konjičkih privrednika ujedinjenih oko zajedničkog cilja, a to je osiguranje budućnosti izvoza svojih kompanija, koje su uglavnom izvozno orjentisane, kroz vlastitu proizvodnju energije, koristeći se solarnom energijom.

Tokom sastanka predstavljen je razvojno – investicijski projekat, koji Neretva Sol planira realizovati u oblasti obnovljivih izvora energije, te je razgovarano o potrebama i svim bitnim detaljima koji se odnose na njegovu realizaciju.

– Naša namjera da idemo ka čistoj energiji, jer smo pogodno područje za iskorištavanje hidro, vjetro i sunčeve energije, svakim danom dobija svoj smisao. Raduje nas činjenica da su se, nakon što je Gradsko vijeće Konjic usvojilo Studiju potencijala obnovljivih izvora energije i potrebe za energijom Grada Konjica, u cijeli proces počeli uključivati i privrednici.  Iskreno se nadamo da će u narednom periodu biti povećan interes i uključenost građana u ovakve aktivnosti i projekte – kazao je gradonačelnik Ćatić, čestitajući konjičkim privrednicima na njihovom angažmanu. 

– Svi znamo da će u bliskoj budućnosti ugljično neutralna energija biti uslov za izvoz, da će postojati kazne na ugljen dioksid, koji se kreira kao posljedica korištenja energije u proizvodnji. Mi kao i drugi privrednici u Konjicu razmišljamo o tome i želimo na taj način osigurati budućnost izvoza naših firmi i doprinijeti razvoju obnovljivih izvora energije na području Konjica, što je i strateška smjernica Gradske uprave Konjic – kazao je nakon sastanka Orhan Nikšić, predstavnik firme Zanat, koja je dio nove zajedničke kompanije.

– Kao firma koja je izvoznik u procentu od 96% već duži vremenski period smo uključeni u ovaj novi trend. Naši kupci već nekoliko godina od nas traže informacije i izvještaje o tome kakve oblike energije trošimo, odnosno koliko je tu zelene energije. To nas je sada ponukalo da počnemo razmišljati o korištenju obnovljivih izvora energije. Udružili smo se i nas 6 investitora napravili preduzeće, kupili zemljište i planiramo, nakon što dobijemo sve potrebne saglasnosti i dozvole, krenuti u realizaciju projekta, koji će podrazumijevati korištenje solarne energije. Naklonost Gradske uprave i gradonačelnika u ovim aktivnostima nam mnogo znači, te se nadamo da ćemo krajem ove godine uspjeti završiti prvu fazu i pustiti  je u probni rad, a nakon toga u narednoj godini se posvetiti i drugoj fazi projekta – kazao je Nihad Alikadić, predstavnik firme Niho Motors Konjic.

Previous MMA: Zejna Krantić zadržala internacionalnu titulu
Next Iftari bosanskih studenata - slike materijalnog blagostanja

You might also like

Ekonomija/Biznis

Qatar Airways: Nova linija će ojačati bh. ekonomiju

Generalni direktor Qatar Airways Grupe Akbar Al Baker tokom boravka u Sarajevu sastao se s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine je

MADE IN BOSNIA-387

Brčanski ‘Voćar’: Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne Bosne

“Uvijek tražimo načine da povećamo i diversifikujemo našu proizvodnju“, kaže Esed Musić, vlasnik Voćara d.o.o. iz Brčkog , koji godišnje proizvodi 615 tona različitih prehrambenih proizvoda uključujući suho voće, čips,

Ekonomija/Biznis

Potražnja za bosanskim šljivama u Njemačkoj veoma dobra

Počela je sezona za šljive iz Bosne: Jan Gütinger iz istoimene rastuće voćarske kompanije prihvatio je svoju prvu isporuku prošlog četvrtka u Rietheim-Weilheimu. Ove godine planirano je 40 kamiona, što