Konkurencijsko nadmetanje u Travniku: Redovi za gorivo zbog najnižih cijena u državi

Konkurencijsko nadmetanje u Travniku: Redovi za gorivo zbog najnižih cijena u državi

Za vrijeme pandemije koronavirusa svjedočili smo redovima za brašno, tjesteninu i toaletni papir, a kupci su to tumačili strahom od nestašice, izvještava FTV.

Od jučer u Travniku svjedočimo redovima za gorivo na dvije benzinske pumpe. Ali ne zbog nestašice – nego zbog najnižih cijena u državi.

Prvo su jučer na jednoj benzinskoj pumpi, smještenoj na dionici magistralnog puta M-5 Travnik – Turbe, osvanule gotovo nevjerovatne cijene goriva, što je dovelo do gužvi, zbog kojih je čak intervenirala i policija. Dan poslije, na benzinskoj pumpi 500 metara niže, osvanule su iste cijene. Naravno – i na njoj redovi automobila. Dva vlasnika sa istim cijenama, i to samo na ovom mjestu, što je gotovo nevjerovatno.

Adnan Baltić vlasnike je pumpe: “Niske cijene su zbog konkurencije. Rekao bih da je ovo igra između nas dvojice. Realna cijena bi trebala biti puno, puno veća, jer ovo je ispod nabavne cijene, koja je u rafineriji. Naša cijena bi trebala biti znatno veća. Međutim, zbog ove igre, situacija je takva kakva jest”

Da je tako, potvrđuju i u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine jer, kažu, uvozna cijena dizela kreće se oko 31 fening po litri, te uz obaveze prema državi prije puštanja u prodaju, litar dizela košta 1,18 maraka, na što se doda marža.

Kada je riječ o bezolovnom benzinu 95, nabavna cijena po litri je 35 feninga, koliki je i iznos akcize, a zatim slijede ostale obaveze prema državi, plus marža.

“Jedna putarina u iznosu 0,15, druga putarina za autoputeve 0,25 i pripadajući PDV, koji u ovom slučaju iznosi oko 0,19. Praktično, cijena ovog naftnog derivata, prije puštanja u prodaju sa svim obavezama državi, iznosi oko 1,29 KM po litru”, navodi Ratko Kovačević, potparol UIO-a BiH.

Vlasnik desetina benzinskih pumpi, od kojih samo jedna prodaje gorivo po ovim cijema, nije želio pred kameru. No, zato jesu građani, zadovoljni razmjerama konkurencijskog nadmetanja.

Jer, svjedoci smo ponašanja distributera nafte i naftnih derivata, koji sa svakim pojeftinjenjem u svijetu kalkuliraju i čekaju da snize cijene, ali sa svakim poskupljenjem i oni cijene podižu. Uz to, barem u ovo vrijeme pandemije koronavirusa, bilo bi logično da oni koji upravljaju državom i našim životima objasne zašto smo mi jedina država u svijetu koja ima veće namete na benzin, čime je i njegova cijena, iako manje zagađuje,veća od cijene dizela.

Previous Teleskop Hubble za 30. rođendan napravio nevjerovatnu fotografiju svemira (Video)
Next Sultan-Ahmedova džamija u Zenici: Tradicionalna hafiska mukabela bez prisustva vjernika

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Ukinut ćemo Čovićev ured u Mostaru, glavni grad Bosne i Hercegovine je Sarajevo

  -Imamo javno iznesene planove za rastakanje Bosne i Hercegovine koji više ne dolaze samo iz Republike Srpske nego nažalost doleza iz onog političkog miljea kojeg možemo zvati HNS ili

NAŠI DANI

Njemačka preispituje davanje ordena negatoru srebreničkog genocida

Trenutno se provodi preispitivanje dodjele Križa Reda za zasluge izraelskom historičaru Gideonu Greifu, u koordinaciji sa saveznim Ministarstvom vanjskih poslova, potvrđeno je u pisanom odgovoru Al Jazeeri Balkans iz Ureda

NAŠI DANI

U Bosanskoj Krajini migranti iz Afganistana, Njemačke..

  Policija u Ključu pronašla je prije nekoliko dana među migrantima koji su pretežno iz Afganistana i jednog državljanina Njemačke. On je otkriven u centru grada, a kasnije je utvrđeno