Kontrola bosanskog neba donosi zaradu: 71 milion maraka na osnovu preleta aviona

Kontrola bosanskog neba donosi zaradu: 71 milion maraka na osnovu preleta aviona

Bosna i Hercegovina je u protekle dvije godine, od kada je preuzela kontrolu nad donjim dijelom neba iznad svoje teritorije, na osnovu preleta aviona ubrala oko 71 milion maraka, ali potpuno preuzimanje nadzora neba nije privedeno kraju, tako da i dalje gubi značajan iznos novca.

Nebo iznad Bosne i Hercegovine do polovine novembra 2014. godine bilo je pod kontrolom službi iz Zagreba i Beograda, zbog čega je Bosna i Hercegovina godišnje gubila desetine miliona maraka. Situacija je donekle popravljena kada je Centar za kontrolu vazdušnog saobraćaja preuzeo kontrolu nad donjim dijelom neba, odnosno do 10.000 metara.

“Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) je na osnovu preleta u 2015. godini ostvarila prihode od 32,97 miliona, a lani od 38,11 miliona KM”, kazali su u toj agenciji.

Iako je prilikom preuzimanja kontrole nad prvim dijelom neba najavljeno da bi Bosna i Hercegovina već 2015. godine trebalo da preuzme i gornji dio, to se još nije desilo. Zbog toga dio novca od naknada koje plaćaju avio-kompanije kada njihovi avioni prelete Bosnu i Hercegovinu na visinama iznad 10.000 metara ponovo ide u Hrvatsku i Srbiju.

U BHANSA tvrde da ispunjavaju uslove da bi preuzeli kompletnu kontrolu nad nebom.

“Planirani rok za preuzimanje kontrole nad cjelokupnim vazdušnim saobraćajem na nebu iznad Bosne i Hercegovine je kraj 2019. godine”, ističu u BHANSA.

Jedan od preduslova za to je ostvaren početkom februara kada je počeo sa radom Centar oblasne kontrole leta u Banjaluci, a završen je i izbor kandidata za školovanje za kontrolore vazdušnog saobraćaja i izbor sertifikovanog trening centra u kojem će biti obučavani.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković kaže da Bosna i Hercegovina ne smije sebi dozvoliti novo probijanje rokova.

“Ranijih godina je bilo mnogo problema koju se ne smiju ponoviti. Imamo najavu da će sve biti završeno 2019. godine”, kazao je Novaković.

Na ozbiljnost situacije nastale zbog nepreuzimanja kontrole nad nebom iznad Bosne i Hercegovine upozorila je Kancelarija za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u izvještaju “Kontrola vazdušnog saobraćaja BiH”. U tom dokumentu je naglašeno da je zbog nedostatka volje izgubljeno više od 70 miliona KM, jer je godinama odugovlačeno preuzimanje kontrole neba iznad Bosne i Hercegovine od Srbije i Hrvatske.

Domaće službe trebalo je da započnu sa kontrolom donjeg dijela vazdušnog prostora još 2007, ali je to urađeno tek u novembru 2014. godine. Zbog propusta je organizovano javno saslušanje pred Komisijom za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma. Saslušani su bivši ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić, sekretar Ministarstva Igor Pejić i tadašnji rukovodioci BHANSA.

Bosna i Hercegovina nikada do novembra 2014. godine nije imala kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom. Izuzetak je bio prostor u neposrednoj blizini međunarodnih aerodroma u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Kontrolori

U BHANSA trenutno rade 94 kontrolora vazdušnog saobraćaja, a u toj agenciji kažu da se suočavaju sa kadrovskim problemima. “Taj broj ne zadovoljava naše potrebe i zato smo se odlučili na raspisivanje konkursa, jer nam treba 69 kontrolora”, kazali su u BHANSA i dodali da trenutno na tržištu rada u svijetu nedostaje 15.000 kontrolora.

Izvor: Agencije

 
Previous Albanija - Bosna i Hercegovina: Prijateljski fudbalski susret ilirske braće
Next U17 fudbalska reprezentacija naše zemlje izborila plasman na Evropsko prvenstvo, drugo uzastopno

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

“Zanat” i “Artisan” iz Bosne i Hercegovine osvajaju svjetsko tržište

Dvije firme iz Bosne i Hercegovine “Zanat” i “Artisan” su u rekordno kratkom vremenu skrenule na sebe svjetsku pažnju. “One pogađaju u nerv današnjice: dobar marketing, kvalitetan proizvod i dobar

Ekonomija/Biznis

Visoko – “Vema” na proljeće otvara svoja vrata, posao dobija i 230 radnika

Šoping centar i hotel „Vema“ na kojem se radi već neko vrijeme, poprima svoje pune obrise, a danas su ovaj reprezentativni objekat obišli gradonačelnik Mirza Ganić i investitor Osman Suša.

Ekonomija/Biznis

Turski ministar trgovine: Bosna i Hercegovina je država sa potencijalom

U sklopu učešća na Sarajevo Business Forumu,  turski ministar trgovine Mehmet Muş se sastao i sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem kao i premijerom Federacije BiH Fadilom