Korodinacija boračkih organizacija Tuzlanskog kantona traži javno izvinjenje od gradonačelnika Lukavca Edina Delića

Korodinacija boračkih organizacija Tuzlanskog kantona traži javno izvinjenje od gradonačelnika Lukavca Edina Delića

Koorodinacija boračkih organizacija Tuzlanskog kantona s današnje pres-konferencije zatražila je javno izvinjenje od gradonačelnika Lukavca Edina Delića koji je, kako su više puta ponovili, izjednačio časnu ulogu pripadnika Armije RBiH u odbrani od agresije sa ulogom Vojske RS čiji su pripadnici počinili najmonstruoznije zločine i zločin genocida.

– Tražimo da se gradonačelnik Delić javno izvini pripadnicima Armije R BiH, udruženjima ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, dobitnika najviših ratnih priznanja i svim građanima koji vole državu Bosnu i Hercegovinu. U suprotnom najčasnije bi bilo da podnese ostavku ako i dalje tako razmišlja, odnosno izjednačava pripadnike Armije R BiH sa pripadnicima Vojske RS – kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK.

Koordinacija boračkih organizacija TK, kako je rečeno, zgrožena je riječima gradonačelnika Edina Delića i video snimkom koji kruži društvenim mrežama. Ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević ističe kako se u posljednje vrijeme u istu ravan pokušava staviti 9. januar, neustavni praznik i 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine što je, kako kaže, nedopustivo, štetno i opasno.

– Građani Bosne i Hercegovine su pred kraj prošle godine pregurali prljavu političku kampanju od stranaka koje su se borile za vlast. Ono što sada nije potrebno je da se, političke opcije koje hoće da formiraju vlast, bave 1. martom i neustavnim praznikom 9. januarom. Ne trebaju nas učiti da li trebamo prihvatiti 9. januar ili ne trebamo, ako je Ustavni sud BiH rekao da je neustavan onda nemamo šta polemisati. Stavljati te datume u istu ravan je neprihvatljivo – kazao je Blagojević.

Koordinacija boračkih organizacija TK pružila je punu podršku Vladi TK i premijeru Irfanu Halilagiću zbog izdvojenih novčanih sredstava za opremanje policijskih snaga. Opremanje policije TK je, kako ističu, u skladu sa zakonom i potreba je svih građana koji se dobro sjećaju 1992. godine i dana brutalne agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

(RTVTK/MiruhBosne)

Previous Student Damir Hanić iznio ideju o čišćenju Sarajeva od smoga pomoću drona
Next BZK “Preporod“ organizirao naučni skup o Aliji Isakoviću: Hasanaginicu nakon dva stoljeća vratio kući

You might also like

NAŠI DANI

Erdogan jučer s predstavnicima bošnjačkih udruženja, a danas s Dodikom

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan se u nedjelju sastao s predstavnicima bošnjačkih udruženja i organizacija u Turskoj. “Pružili smo podršku bez ikakve diskriminacije za očuvanje multikulturalnog i etničkog identiteta Bosne

NAŠI DANI

Inzko upozorio UN da je stabilnost Bosne i Hercegovine ugrožena separatističkom politikom i blokadama

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko upozorio je danas Vijeće sigurnosti UN-a kako je stabilnost Bosne i Hercegovine ugrožena stalnim prijetnjama secesijom, kao i blokadama, što

NAŠI DANI

Od januara povećanje plaća za prosvjetne radnike u Tuzlanskom kantonu

Od početka naredne godine prosvjetnim radnicima, uposlenicima u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, bit će povećana lična primanja. Rezultat je to danas potpisanih aneksa kolektivnih ugovora