Košarac o aferi kisik: Riječ je o klasičnoj operaciji obavještajaca bliskih vrhu SDA i Bakiru Izetbegoviću

Košarac o aferi kisik: Riječ je o klasičnoj operaciji obavještajaca bliskih vrhu SDA i Bakiru Izetbegoviću

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da laži i dezinformacije o uvozu tehničkog gasa umjesto medicinskog kiseonika u RS, koje danima putem medija plasira predsjednik SDS-a Mirko Šarović, predstavljaju rezultat bliske saradnje koju Šarović ima sa vrhom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

– Prema pouzdanim saznanjima kojima raspolažem, Šarovića deziformacijama snabdijevaju obavještajci iz vrha OSA BiH, koji snažno podržavaju djelovanje opozicije s ciljem razbijanja srpskog jedinstva, izazivanja haosa i nemira, te destabilizacije institucija RS – rekao je Košarac.

Prema Košarčevim riječima, riječ je o klasičnoj operaciji obavještajaca bliskih vrhu SDA i Bakiru Izetbegoviću s ciljem rušenja institucija tog entiteta i njenog zdravstvenog sistema.

– Cilj je da RS u što kraćem periodu postane plijen unitarističkih težnji bošnjačke politike i politike nedobronamjernih i pristrasnih inostranih zvaničnika čiji su interesi suprotni interesima srpskog naroda i RS – upozorio je Košarac.

On je dodao da je i današnji nedolazak Šarovića i drugih predstavnika opozicije na sastanak kod predsjednika entiteta RS Željke Cvijanović takođe u službi sarajevske političke čaršije i međunarodnih mešetara, koji su u protekla dva mjeseca ćutali kao zaliveni.

– Bili su iznenađeni ponašanjem Šarovića i opozicije u RS, u koju su tako mnogo uložili. Sada su ih, izgleda, ponovo vratili u igru i stavili u službu antisrpskih interesa – rekao je Košarac.

Šarović: Imamo potvrde da je uvezen isključivo gas za željezare

Imamo sve potvrde od naših nadležnih institucija, ali i iz regiona da je u RS sve do sada uvezen isključivo tehnički gas namijenjen željezarama – kazao je predsjednik stranke SDS Mirko Šarović.

Pozvao je medije i nadležne organe da direktno iz Siska, gdje se nalaze postrojenja za tehnički gas, koja nemaju dozvolu hrvatskih nadležnih organa za proizvodnju i promet medicinskog kisika, zatraže informaciju o tome kada i koliko puta je preduzeće TGT Tehnogas uvezao tehnički gas.

– I sve su to radili tako što su u našoj agenciji registrovali gas iz Pule gdje zaista postoji dozvola za medicinski kiseonik, a uvozili jeftinije. Dakle, registrovali su jedno, podmetali drugo. Nikada nisu uvezli medicinski kiseonik koji je potpuno prečišćen, koji ima certifikat i tretira se kao lijek – rekao je Šarović i dodao da se sve to može lako provjeriti.

Dokaze imate, navodi Šarović i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, jer je na dokumentaciji prilikom uvoza uvijek pisalo „tečni kiseonik“ a nikada medicinski.

To se, kako dodaje, vidi i na pečatu TGT Tehnogas gdje jasno piše „Fabrika tehničkih gasova“.

– Čuli smo od njih teze da je, iako nije medicinski, „kisik čist“ i da nema veze je li medicinski. Pa zašto onda cijeli svijet koristi isključivo medicinski kisik? Zašto postoji evropska regulativa za medicinski kisik? – napominje Šarović.

Upozorio je da, nastavljajući praksu zamajavanja javnosti, predstavnici vlasti uporno izbjegavaju da kažu da Agencija za lijekove jedina posjeduje Kontrolni laboratorij koji je dio mreže evropskih regulatornih laboratorija za lijekove i jedina je ovlaštena i osposobljena da kaže šta je ispravno a šta ne.

Šarović je istakao da kiseonik kao lijek ne može testirati „akreditovano tijelo“ već isključivo nadležna labaratorija za lijekove.

– Sakrili su i da Agencijom za lijekove Bosne i Hercegovine upravlja Stručno vijeće čiji član, od osnivanja je Lazar Prodanović, i da su upravo članovi iz SNSD glasali za pravilnik koji sada pokušavaju osporiti! Kriminal, posebno ovako strašnih razmjera, mora se prestati prikrivati političkim pričama, a prema našim informacijama Republičko javno Tužilaštvo već je zatražilo informacije od nadležnih organa o ovom slučaju kao i Okružno Tužilaštvo Bijeljina – kazao je Šarović.

Izvor: Agencije

Previous Povratnik iz Austrije danas zapošljava 30 radnika u Bugojnu
Next Bugajski o integrisanoj državi kao rješenju

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Udruženje ‘Istina-Kalinovik '92’ traži od Srđana Puhala informacije o sudbini ubijenih članova svojih porodica

 Trideset godina nakon što su u Kalinoviku počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima, Udruženje porodica žrtava „Istina-Kalinovik ‘92“podsjeća javnost da se još uvjek traga za posmrtnim ostatcima 42 ubijenih bošnjačkih civila

NAŠI DANI

Drašković: U Srbiji se prekraja istina i na scenu stupaju alternativne činjenice; suočavanje s prošlošću je lijek koji nam je potreban

Srbija je žrtva organizovane zavjere ćutanja, zavjere protiv pamćenja, koja se rasplamsala poslije 5. oktobra nakon što je pao vrh komande zločina. Prekraja se istina i na scenu stupaju alternativne

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica osnivanja Patriotske lige Bosanske Krajine

  Savez udruženja boraca ‘Patriotske lige’ Unsko-sanskog kantona danas je prigodno obilježio 28. godišnjicu Patriotske lige Bosanske Krajine. Tom prilikom okupili su se predstavnici vlasti, veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata, preživjeli pripadnici