Košarkašice Bosne i Hercegovine dočekane u sarajevskoj Vijećnici: Istakle važnost zajedništva te najavile nove uspjehe

Košarkašice Bosne i Hercegovine dočekane u sarajevskoj Vijećnici: Istakle važnost zajedništva te najavile nove uspjehe

Bosanskohercegovačke košarkašice na sjajan način su dočekane danas u sarajevskoj Vijećnici, gdje je održana konferencija za medije.

Nakon gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, javnosti se obratio i Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS, koji je izrazio nadu da će se spektakl nastaviti u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Potom je riječ dobio Amer Čolan, generalni sekretar KSBiH.

“Nakon teških 50 dana obzirom na uslove kakve smo imali zbog Covida, ja ne bih puno da pričam jer su košarkašice one koje su ovo hrabro iznijele. Pokazale su bosansko srce hrabro i čestitam im jer su iznijele sav teret. Sve oči su bile uprte na njih i one su naše heroine. Mi ćemo nastaviti raditi, a ovo nije kraj i nismo stali. Već nakon meča sa Švedskom krenuli smo s dodatnim zahtjevima i aplikacijama. Tek nas očekuje borba za Svjetsko prvenstvo i nadamo se da idemo tamo. KSBiH će se potruditi da u Bosni i Hercegovini organizuje jedan od kvalifikacionih turnira. U kojem gradu – vidjećemo sve. Nadam se da ćemo imati podršku i da ćemo slaviti s našim navijačima”, istakao je Čolan.

Tim menadžer reprezentacije Razija Mujanović, istakla je da je najveća snaga reprezentacije zajedništvo.

“Hvala vam što ste došli u ovolikom broju da obilježimo ovaj veliki rezultat. Curama ovo puno znači jer je ovo nešto prvo veliko što su napravile, ali ja obećavam da nije posljednje. Snaga ove reprezentacije je to zajedništvo i sigurno da bez toga nema rezultata”, rekla je legendarna Raza.

Riječ je potom dobio selektor Goran Lojo.

“Prelijep je osjećaj. Pozdrav sima i hvala što ste nas ugostili. Napravili smo uspjeh koji nikad dosad niko u našoj košarci nije ostvario. Predstoje nam novi izazovi, kvalifikacioni turnir za SP u februaru, a u novembru već počinju i kvalifikacije za EP. Hvala košarkašicama i mojim saradnicima. Zajedno smo postigli ovakav uspjeh”, istakao je Lojo.

Uslijedilo je pitanje šta je potrebno da u budućnosti nastavimo s nizanjem ovakvih i većih uspjeha.

“Potrebna je podrška vlasti i sponzora. KSBiH čini sve da nam osigura sve uslove za pripreme i takmičenje. Mi to imamo i zato i dolaze ovi rezultati. Pozvao bih i ostale da podrže ovo jer je košarka najtrofejniji timski sport u Bosni i Hercegovini i to treba podržati”, rekao je Lojo.

Kapitenka Milica Deura je izrazila nadu da će sljedeći put Zmajice stići i s medaljama oko vrata.

“Ponosna sam na ove djevojke iza mene jer su napravile čudo. Samo one znaju koliko smo rada i napora uložile u ovih 50 dana i šta smo prošle. Zaista sam sretna i stvarno mi je puno srce. Sljedeći put kad nas budete dočekivali nadam se da ćemo imati i nešto oko vrata”; rekla je Deura misleći na medalje s velikih takmičenja.

“Još puno toga je pred nama i samo možemo rasti kao ekipa”, dodala je ona.

Čolan nije želio uopšte govoriti o politici i skretati pažnju sa Zmajica, a Nikolina Babić je govorila o svoja 23 poena protiv Belgije u sjajnom meču i trijumfu Bosne i Hercegovine.

“Dobila sam priliku koju sam na najbolji način iskoristila, ali timska igra je najbitnija. Možda se nekad pojedinac istakne, ali svaka igračica je jednako zaslužna za uspjeh. Drago mi je da smo pobijedile Belgiju i da sam doprinijela tome. Košarka je timski sport”, rekla je Babić.

Marica Gajić je dobila pitanje koliko je teško bilo gledati saigračice u posljednje dvije utakmice, koje je propustila zbog povrede.

“Uvijek je teško gledati to sa strane. I u februaru mi je bilo teško, ali ovo su lavice i niko nema srce kao ove djevojke. Mi imamo X faktor i to je naše zajedništvo i to je ono što nas razdvaja od drugih reprezentacija. Tu smo da jedna drugu podižemo i uz saigračice je sve lakše”, rekla je Marica.

Marica Gajić je izvrsnim partijama na Eurobasketu kroz grupnu fazu nosila Zmajice do historijskog uspjeha.

Nakon koferencije za medije u Vijećnici, govorila je za medije.

“Nakon 50 dana priprema i tog prvenstva, jedva smo čekale da dođemo kući da proslavimo ovaj uspjeh i da konačno dobijemo taj osjećaj veličine ovog uspjeha. Ne možemo ga imati kada nismo sa svojim ljudima, ljudima koji su nas dočekali. Ovo je nevjerovatno“, rekla je Gajić.

Još jednom je nakon toga istakla da niko nema srce kao ovaj tim naše reprezentacije.

“Niko nema srce kao ove dvjevojke, kao moj tim. Jako sam ponosna na svaku djevojku i oduševile su me na Eurobasketu. Pokazale su svima koji su imali i najmanju sumnju u njihov kvalitet, da su izuzetno kvalitetne igračice.”

Na pitanje hoće li biti dovoljno dresova za svu djecu koja su dočekala Zmajice ispred Vijećnice, Gajić je rekla:

“To ću morati popričati s ljudima iz Saveza da nam naprave malo više dresova. Uvijek mi je drago da se družim sa djecom, da im budem uzor… To mi je najdraže.”

A nakon dočeka na sarajevskom aerodromu, naše košarkašice dočekane su od strane građana i ispred Vijećnice u glavnom gradu države…

Video Hayat TV
Previous Bosanske košarkašice vratile se u domovinu, emotivan doček na aerodromu (Video)
Next Džaferović u Kalinoviku i Nevesinju s porodicama ubijenih Bošnjaka

You might also like

SPORT

Bosna bolja od Hrvatske: ‘Zlatni ljiljani’ u četvrtfinalu SP-a

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci pobijedila je u osmini finala SP-a selekciju Hrvatske. Bila je to još jedna rutinska pobjeda naše najtrofejnije selekcije. Rezultat je bio 3:0. Utakmice

NAŠI DANI

Organizacija Bosnian Advocacy Center traži izvinjenjenje od njemačke ambasade i Merkelove

Organizacija Bosnian Advocacy Center uputila je njemačkoj ambasadorici u Bosni i Hercegovini Christiani Hohmann pismo u kojem se traže izvinjenje nakon posjete kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj i pojavljivanju na predizbornom

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica raspuštanja Heliodroma: Bivši logoraši prvi put na obilježavanju u zgradi logora

Udruženje logoraša Mostar na prostoru nekadašnjeg logora Hrvatskog vijeća obrane “Heliodrom” obilježilo je 29. godišnjicu početka raspuštanja zloglasnih logora u kojim su nevini danima i mjesecima ubijani, mučeni i ponižavani,