Kosovo: Kurti primio Sidrana dobitnika međunarodne nagrade “Ali Podrimja”

Kosovo: Kurti primio Sidrana dobitnika međunarodne nagrade “Ali Podrimja”

Premijer Kosova Albin Kurti primio je danas poznatog pisca, scenaristu i novinara iz Bosne i Hercegovine Abdullaha Sidrana, koji je ovogodišnji dobitnik međunarodne nagrade “Ali Podrimja”, prenosi AA.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Sidran je čestitao Kurtiju na izboru za premijera Republike Kosovo i rekao da su on i cio bošnjački narod sretni zbog njegove izborne pobjede.

„U današnje vrijeme je teško dobiti pravdu. Vaša pobjeda je uspostavljanje pravde“, rekao je Sidran.

Premijer Kurti izrazio je svoje divljenje pjesmama pjesnika, kojeg nazivaju i “dušom Sarajeva”. Razgovarali su o važnosti dobre knjige i čitanja, kao procesa koji obogaćuje unutrašnji svijet čovjeka i razvija um.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Odbora Koledža AAB Lulzim Tafa, profesor Univerziteta u Sarajevu i Koledža AAB Nedžat Korajlić, kao i Venera Llunji prorektorka za saradnju i međunarodne odnose na Koledžu AAB.

Pisac Abdullah Sidran boravi na Kosovu na poziv Koledža AAB, koji mu je dodijelio ovogodišnju međunarodnu nagradu za književnost „Ali Podrimja“, koja nosi ime poznatog kosovskom pisca Ali Podrimnje.

Najvažnija pjesnička djela Sidrana su: „Sahbaza“ objavljena u Sarajevu 1970. godine, „Kost i meso“ (1976.), „Sarajevska kolekcija“, (Sarajevo, 1979.) „Sarajevski tabut“ (Sarajevo, 1993.), “Suze majki Srebrenice” objavljene u Sarajevu 11. jula 2007.

Njegova knjiga objavljena tokom rata “Sarajevski tabut” osvojila je nagradu za slobodu PEN centra u Francuskoj. Prethodni laureati ove nagrade bili su I Solženjicin, Saharov, Havel.

Njegove pjesme su prevedene i objavljene u Austriji, Francuskoj i Italiji.

Sidran je jedan je od najvažnijih filmskih scenarista u bivšoj jugoslovenskoj kinematografiji sa filmovima: „Sjećaš li se Doli Bel“, „Otac na službenom putu“ i „Kuduz“. Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Previous Bart Rijs - Svjedočenje holandskog novinara iz istočne Bosne, august '92
Next BHContentLab: Najavljeno snimanje 7 domaćih igranih serija

You might also like

NAŠI DANI

Da li će EU promijeniti priču u vezi proizvodnje energije na ugalj: Cijene uglja u Evropi porasle za 18 posto

Uvođenjem sankcija i restrikcija protiv Rusije, cijena tone uglja u martovskim fjučers ugovorima u Evropi porasla je za 18 posto. Na tržištu fjučers uglja API2 u Rotterdamu, cijena tone uglja

NAŠI DANI

U Sarajevu održani protesti ‘Pravda za Dženana i Davida’

Više hiljada građana okupilo se danas na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na 20. protestima povodom pete godišnjice od stradanja mladića Dženana Memića i treće godišnice stradanja mladića Davora

NAŠI DANI

Kako su vraćene ukradene slike iz muzeja AVNOJ-a

Antikvar Stojan Matić iz Novog Sada je u Beču prije 20 godina kupio vrijedne slike Božidara Jakca. Riječ je o slikama koje su ukradene tokom rata iz muzeja AVNOJ u