Kovači: Obilježen Dan šehida

Kovači: Obilježen Dan šehida

Brojne delegacije svih nivoa vlasti posjetile su danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu gdje su odali počast šehidima i prisjetili se cijene kojom su oni platili slobodu Bosne i Hercegovine.

Učenjem Fatihe, Jasina i dove te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida. Cvijeće i vijence položile su delegacije šehidskih udruženja, predstavnici državnih organa, vojske, šehidske porodice, kao i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Članovi delegacija su položili cvijeće i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Izaslanik Bakira Izetbegovića Selmo Cikotić poručio je da su “šehidi referentna linija prošlosti i budućnosti Bosne i Hercegovine”.

kovaci2

– Oni govore o cijeni kojom je plaćena sloboda, mir i mogućnost da se država dalje gradi. Mislim da često na dnevnoj osnovi pokazujemo nedostatak pravog respekta za vrijednost žrtve i cijene koju su šehidi platili. Mislim da nas njihova žrtva svaki dan treba podsjećati koliko košta sloboda, mir i budućnost naroda i građana BiH – kazao je Cikotić.

Naglasio je da borba za Bosnu i Hercegovinu nije završena, te da će se voditi i u budućnosti, trudom, znojem, znanjem i stalnim angažovanjem.

– Šehidi su jako dobra opomena da koliko god mi uradimo danas ne dotičemo nivo koji su plemenitiji i hrabriji i bolji od nas plaćali u prošlosti – dodao je Cikotić.

Među delegacijama koje su položile vijence na Kovačima i prisjetile se šehida bio je i turski ambasador u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay, koji je novinarima kazao da je posjeta mezarima šehida obaveza i da su zbog toga danas došli da im odaju počast.

U ime porodica šehida Almir Škrijelj je kazao da su danas na Kovačima kako bi posjetili svoje očeve, braću i najbliže i čestitaju im Bajram. Zahvalio se što “nisu dopustili da neko sruši njegove snove”.

Škrijelj je poručio da “budemo dobri ljudi, komšije i roditelji i volimo našu domovinu”.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas će povodom Dana šehida biti proučena hatma dova svim bh. šehidima.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Izvor: Agencije

Foto: M. Živojević

Previous Nedžad Salković, princ bosanskog sevdaha
Next Kako je Federacija BiH spasila RS

You might also like

NAŠI DANI

Vukanović: ‘Kad vidim kako glasaju lideri Bošnjaka, i bošnjačkih partija, vidim da mi Srbi nismo najgori’

Narodni poslanik Nebojša Vukanović danas je u Narodnoj skupštini Republike srpske, gdje se biraju delegati za Dom naroda Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, poručio da “kad vidim kako

NAŠI DANI

Razmjena iskustava izviđačkih jedinica OS BiH i OS SAD

U okviru NATO-ovog programa Partnerstvo za mir, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država od 7. do 20. jula 2022. godine na području poligona Manjača, učestvovat će

NAŠI DANI

NY Times o Dodiku: Preuzeo retoriku prošlih i sadašnjih pokrovitelja u Beogradu

  Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska  želi odmah u startu razjasniti dvije stvari: da je predsjednik legitimne države, a ne etnički očiščene teritorije u državi s međunarodno priznatim granicama