Kozarac: Dženaza za ubijene Prijedorčane; otvorena i izložba fotografija satova žrtava pronađenih u masovnim grobnicama

Kozarac: Dženaza za ubijene Prijedorčane; otvorena i izložba fotografija satova žrtava pronađenih u masovnim grobnicama

 

Na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu danas u podne je počelo klanjane kolektivne dženaze za šest žrtava iz Prijedora, ubijenih 1992.godine.

U Kamičane je sinoć stigla povorka sa posmrtnim ostacima šest žrtava iz Kozarca, kojima će se danas klanjati dženaza te biti obavljen njihov ukop.

Radi se o pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene. U pitanju su Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić i Esad Garibović. Šesta žrtva Enes Denić pronađen na lokalitetu Jablanica-Prosara, kod Bosanske Gradiške.

Vjerski program se očekuje u podne, a zatim će biti klanjan podne namaz, a potom salla i dženaza namaz.

Prisutnima će se obratiti vrhovni poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i bošnjački zvaničnici. Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje “Kamičani”.

Prisutni će biti i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović…

U Kamičanima kod Prijedora otvorena je izložba fotografija satova pronađenih tokom ekshumacije žrtava iz masovnih grobnica.

Autor izložbe pod nazivom “Kad je vrijeme stalo” je Mujo Begić.

Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama.

Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra ”Kamičani” će nakon dženaze i ukopa posmrtnih ostataka šest žrtava, i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

Šef područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu Mujo Begić naglasio je da se još uvijek traga za velikim brojem nevino ubijenih ljudi.

– Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 općina i tri države – istakao je ranije Begić.

Izvor: Agencije

Previous Amel Tuka u Konjicu otvorio atletsku stazu po IAAF standardu
Next Sarajevo: Potpisani prvi ugovori o zaposlenju mladih na gradnji tunela Ivan

You might also like

NAŠI DANI

Zbog zločina počinjenih u septembru ‘92. na Sokocu danas uhapšeno 9 osoba

U koordiniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, u ranim jutarnjim satima, na području općine Sokolac, locirali su, identifikovali i

NAŠI DANI

Klanjana dženaza generalu Huseinu Tursunoviću-Tursunu

  U Sarajevu je u haremu Ali-pašine džamije klanjana dženaza generalu Huseinu Tursunoviću – Tursunu. Dženazu namaz mu je klanjao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a dovu je proučio predsjednik Ilmijje

NAŠI DANI

Mostar obilježio “ljiljane” pred UN-om

Mostar — Tri nevladine organizacije iz Mostara u petak prijepodne su u dvorištu Centra za kulturu Mostar upriličile skromnu svečanost, kojom su se prisjetile 22. maja 1992. godine, odnosno godišnjice