Kozmička odiseja Turske: Kako je zemlja skočila do zvijezda 2023.

Kozmička odiseja Turske: Kako je zemlja skočila do zvijezda 2023.

Od lansiranja svog prvog domaćeg satelita za posmatranje do priprema za prvu svemirsku misiju s ljudskom posadom, koraci preduzeti povodom 100. godišnjice Republike Turske postavljaju temelje za uzbudljivu i obećavajuću budućnost u svemiru.

2023. godina se pokazala kao ključno poglavlje u turskoj potrazi za istaknutošću u svemiru, ostavljajući svoj trag zvučnim dostignućima i uzbudljivim misijama koje dolaze.

Dok ponovo poseže prema nebu uspješnim lansiranjem svog prvog posmatračkog satelita domaće proizvodnje IMECE, nacija će krenuti u svoju najveću svemirsku misiju u narednim danima.

Ambiciozni Nacionalni svemirski program Ankare, koji predvode Turska svemirska agencija (TUA) i Ministarstvo industrije i tehnologije, trebalo bi da uđe u historiju skorim lansiranjem prvog turskog astronauta, pilota borbenog aviona F-16, pukovnika Alpera Gezeravci iz turskih vazduhoplovnih snaga, do Međunarodne svemirske stanice.

U ekskluzivnom intervjuu za TRT World , Gezeravci je istakao da je njegova misija na ISS-u početni korak, a ne odredište, rekavši: „To je početak putovanja naše velike zemlje“.

Planirano da poleti 17. januara u 22:11 GMT, Gezeravci će putovati u sklopu prve sveevropske komercijalne misije astronauta na ISS, Axiom Mission 3 (Ax-3) , zajedno sa španskim, italijanskim i švedskim astronautima.

Posada će poletjeti iz Kennedy Space Center Launch Complex 39 na Floridi pod okriljem SpaceX-a, putujući na kapsuli Dragon kompanije koju nosi njena raketa Falcon 9. Očekuje se da će pristati na ISS 19. januara u 10:15 GMT.

Gezeravci će na stanici ostati 14 dana i sprovesti 13 naučnih eksperimenata koje su pripremili turski naučnici i istraživačke institucije, naglašavajući posvećenost Turske da iskoristi svoj svemirski program za naučna istraživanja i tehnološki napredak.

Misija 44-godišnjeg pilota nije bez izazova. On i 31-godišnji inženjer Tuva Cihangir Atasever, drugi astronaut Turske, obavili su opsežnu obuku i pedantne pripreme od maja 2023. Sam Atasever će se lansirati u svemir za kraću misiju.

Gezeravci su trenutno u dvosedmičnom obaveznom karantinu kako se lansiranje približava. Ponosno noseći turski polumjesec i zvijezdu na nebo na 100. godišnjicu Turske Republike, njegovo putovanje označava kulminaciju godina nepokolebljivog truda i posvećenosti.

„Ovo je definitivno historijska prilika za stogodišnjicu ove zemlje“, kaže on.

Odlicna dostignuća

Gezeravci je naglasio da je Türkiye postigla značajan uspjeh u svemirskim tehnologijama i prije svoje misije, jer je zemlja “već bila u mogućnosti da napravi svoje satelite”.

Jedan od krunskih dragulja turskih svemirskih dostignuća dogodio se 15. aprila, kada je zemlja uspješno lansirala svoj prvi domaći osmatrački satelit IMECE.

Opremljen najsavremenijom tehnologijom, uključujući elektro-optičku kameru visoke rezolucije koju je razvio Institut za svemirske tehnologije Turskog Vijeća za naučna i tehnološka istraživanja (TUBITAK), satelit može dobiti slike s bilo kojeg mjesta u svijetu, služeći različitim sektorima kao što je odbrana , monitoring životne sredine, upravljanje katastrofama, urbanističko planiranje, poljoprivreda i šumarstvo.

Razvijen u potpunosti uz nacionalne resurse, Türkiye je predvodio cijeli proces od dizajna satelita do njegove proizvodnje, montaže, integracije i sveobuhvatnog testiranja.

Projekat, koji je moguć zahvaljujući iskustvu prethodnih satelita BILSAT, RASAT i GOKTURK-2, postavlja teren za budući razvoj satelita i nezavisnost Turske u svemirskim tehnologijama.

Tokom svog lansiranja, turski AKUP, KILICSAT i CONNECTA T2.1 CubeSats pratili su IMECE.

Türkiye je postigla još jednu kosmičku prekretnicu u maju 2023. uspješno ispalivši u svemir prvi hibridni pogonski sistem na svijetu. Upuštajući se u neistražene teritorije, ovaj revolucionarni podvig postavio je pozornicu za program lunarnog istraživanja u zemlji (AYAP).

Budućnost obećava mnogo. U novembru je Türkiye objavila da je spremna da završi sve procese za svoju prvu lunarnu letjelicu AYAP-1, koja se planira lansirati u Mjesečevu orbitu sa domaćim hibridnim raketnim motorom.

Pored toga, planirano je da hibridni pogonski sistem prikuplja slike i podatke visoke rezolucije o porijeklu vode na Mjesecu, formacijama mini-magnetosfere, površinskim komponentama, površinskoj temperaturi i mapama refleksije, itd.

Dok Türkiye utire svoj put ka Mjesecu, prvi komercijalni satelitski poduhvat u zemlji Hello Space počeo je slati testne satelite (PocketQubes) u svemir 13. juna, koji sada orbitiraju i prenose podatke iz svemira.

Štaviše, TUA i TUBITAK su 19. juna napravili prvi korak ka uspostavljanju Regionalnog sistema pozicioniranja i vremena (RPTS), jednog od 10 strateških ciljeva Nacionalnog svemirskog programa zemlje, kada je započeo rad na „Projektu razvoja standarda atomske frekvencije Rb ” (RAFS), ključni podsistem RPTS-a.

Projekat je započet radi razvoja navigacionog sistema nezavisnog od Global Positioning Systems. To je također dio turskog poteza ka indigenizaciji kritičnih podkomponenti sa razumijevanjem proizvodnje nacionalnih i domaćih alternativa u svemirskoj industriji.

Misije dolaze

Sa prvim domaćim satelitom za posmatranje ove zemlje postavljenim u orbitu, Turska se sada priprema za još jednu značajnu prekretnicu sa svojim prvim domaćim komunikacijskim satelitom, Turksat 6A, koji bi trebao biti lansiran u drugom kvartalu 2024. godine.

Tehnološki iskorak će označiti kamen temeljac u Turskoj odiseji prema autonomiji u svemirskim tehnologijama. Težak otprilike 4,5 tone i sposoban za djelovanje iz geostacionarne orbite na 36.000 km, Turksat 6A će pozicionirati Tursku među nekoliko odabranih nacija sposobnih za proizvodnju visokokvalitetnih komunikacijskih satelita u zemlji.

Lansiranjem IMECE-a i planiranim lansiranjem Turksata 6A, broj aktivnih satelita Türkiye u svemiru trebao bi dostići ukupno 10.

Pored toga što će postati značajan međunarodni igrač u oblasti svemirskih sistema koji je sposoban da pruži sveobuhvatne usluge koje obuhvataju sklapanje, integraciju i testiranje, planirano je da Nacionalni centar za aplikaciju svemirskog vremena (UHUM) postane operativan 2025. godine, dodajući još jednu dimenziju njegovoj svemirskoj nauci i istraživačke poduhvate.

Centar će biti posvećen praćenju efekata promena svemirskog vremena, praćenju objekata blizu Zemlje i simulaciji svemirskog okruženja.

Svijest, obrazovanje, diplomatija

Turska je također intenzivirala svoje napore na jačanju svijesti i obrazovanja u oblasti svemira kako bi olakšala autohtonu radnu snagu u zemlji u svemirskim tehnologijama.

Ova odlučna posvećenost njegovanju sljedeće generacije svemirskih entuzijasta materijalizirana je u Programu Space Travelers, zajedničkom naporu koji predvode Ministarstvo obrazovanja, TUA i Space Camp Türkiye.

U okviru obrazovnog programa, 100 izuzetno talentovane djece uzrasta od devet do 15 i 20 nastavnika uronilo je u carstvo svemirskih tehnologija u periodu od januara do februara 2023. godine, iskusivši virtuelni let u svemir Discovery Space Shuttleom i šetajući VR integrisanom mjesec.

U međuvremenu, kao svjedočanstvo napretka Turske u svemirskom obrazovanju, turski učenici su prvi put prisustvovali Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2023. godine.

Njihov zvjezdani nastup rezultirao je trijumfalnim povratkom, okićenim medaljama, pokazujući snagu Turske u njegovanju nove generacije entuzijasta i naučnika u svemiru.

Interes za vodeću tehnološku i svemirsku manifestaciju u zemlji Teknofest također je bilježio stabilan porast otkako je inauguriran 2018.

Ovogodišnje istanbulsko izdanje velikog događaja oborilo je svjetski rekord sa 2,5 miliona posjetilaca, demonstrirajući duboki entuzijazam turskog naroda za avijaciju i svemirske tehnologije, istovremeno podstičući razvoj domaće svemirske industrije.

2023. je također bila velika godina za napore Turske u svemirskoj diplomatiji.

TUA je bio jedan od partnera svemirske agencije za NASA-in godišnji međunarodni izazov svemirskih aplikacija, osmišljen da okupi lokalne zajednice zainteresirane za svemir i nauku kako bi se olakšalo zajedničko rješavanje problema i proizvela rješenja otvorenog koda za izazove na Zemlji i u svemiru.

Zemlja je također otvorila Tursku akademiju istraživača svemira Organizacije turkijskih država (OTS). U organizaciji TUA u Centru za obuku u svemiru i avijaciji Gokmen u Bursi (GUHEM) od 27. augusta do 2. septembra, učestvovalo je više od 80 studenata iz zemalja članica i posmatrača OTS-a.

Studenti su u okviru programa prošli obuku iz različitih predmeta kao što su opservaciona astronomija, raketna i svemirska nauka, astrofizika i solarni sistem, koji ima za cilj podizanje svijesti u oblasti svemira među mladima iz turskog svijeta i obuku budući lideri u svemirskim studijama.

Od 25. do 29. septembra, GUHEM je također bio domaćin XXXIV planetarnog kongresa Udruženja istraživača svemira, kojem je prisustvovalo preko 70 astronauta i kosmonauta iz 19 zemalja.

Kao dodatni dokaz rastućeg uticaja i priznanja Turske u globalnoj svemirskoj zajednici, zemlja će biti domaćin Međunarodne konferencije o svemirskoj tehnologiji (STC) u Ankari u aprilu ove godine.

Konferencija je godišnje mjesto susreta svemirske industrije Centralne Evroazije i okuplja komercijalne organizacije iz cijelog svijeta sa regionalnim institucijama i organizacijama, olakšavajući diskusije o razvoju svemirske industrije i uspostavljanju dugoročnih partnerstava.

Međunarodni astronautički kongres (IAC), najveća svjetska svemirska konferencija, također će se održati u južnom turskom ljetovalištu Antalya 2026. godine.

Sa više od 10.000 učesnika iz preko 70 zemalja, događaj će biti najveća međunarodna naučna organizacija ikada održana u Turskoj, čime će se zemlja učvrstiti kao ključni igrač u globalnoj svemirskoj zajednici.

Korijeni kosmičkih težnji Türkiye sežu do 1959. godine kada je raketni klub Bandirma lansirao prvu raketu u zemlji. Od tih skromnih početaka, svemirski program Turske je evoluirao u silu na koju se treba računati.

Postignuća 2023. nisu samo prekretnice; oni su temelji na kojima nacija gradi svoje naslijeđe u svemiru. Sa svakim lansiranim satelitom, svakim provedenim eksperimentom i svakim astronautom poslanim u orbitu, Türkiye proglašava svoj dolazak kao strašnu silu u nebesku arenu.

U eri istraživanja svemira, zvijezda Turske se uzdiže.

Previous SAD: Aktivisti polili crvenom bojom Blinkenov automobil
Next Rat protiv Gaze: Izrael 'u pregovorima s Ruandom i Čadom' da protjera Palestince

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mia Marić odbranila doktorat u Manchesteru i postala najmlađa doktorica nauka iz naše države

Mia Marić je zvanično odbranila doktorat na Univerzitetu u Manchesteru (Faculty on Science and Engineering, Department of Materials), te, kako nam je potvrđeno, sa 25 godina postala najmlađa doktorica nauka iz

ZDRAVLJE

Ljekari KCUS-a uspješno izvršili replantaciju ruke 22-godišnjaku iz Busovače

  Tim ljekara sa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS 16. februara je dvadesetdvogodišnjem N. L. iz Busovače izvršio je replantaciju lijeve podlaktice. Prema riječima prof. dr. Sanele Salihagić,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

FIPA I BIT ALIJANSA POTPISALI MEMORANDUM O SURADNJI

  Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) i Udruženje Bit Alijansa za informacione tehnologije potpisali su Memorandum o suradnji s ciljem promoviranja sektora informacionih tehnologija Bosne i Hercegovine, njegovih