Krajiško „ne“ separatizmu i secesiji: „Svi za BiH, BiH za sve“

Krajiško „ne“ separatizmu i secesiji: „Svi za BiH, BiH za sve“

Više stotina građana iz svih krajiških gradova okupilo se danas u Bihaću na skupu podrške Bosni i Hercegovini pod motom „Svi za BiH, BiH za sve“. Skup je organiziralo Planinarsko društvo ”Horizont” u suradnji sa Akademskom zajednicom Unsko-sanskog kantona, javlja AA.

„Današnji skup je podrška Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da je BiH u najvećoj političkoj krizi željeli smo animirati veliki broj građana da dignu svoj glas i da kažu da je BiH prostrana za sve narode i građane i sve vrijednosti koje baštini i želimo dokazati da pripada svima nama i da bude onakva kakvu su je zamislili 25. novembra 1943. za sve one koji u njoj žele razvijati svoj vjerski nacionalni i bilo koji drugi identitet“, kazao je Nazif Horozović, član Organizacionog odbora Skupa podrške Bosni i Hercegovini.

PD ”Horizont” redovno obilježava značajnije datume bh. historije, pogotovo iz perioda 1992.-95., a današnjim skup su organizirali svjesni da se Bosna i Hercegovina od potpisivanja Daytona, sada nalazi u najvećoj političkoj krizi.

„Skup je izraz građana da nisu zadovoljni sa stanjem u kojem se nalaze i onim što vide. Iskazuju zabrinutost, i naglašavaju da kažu ne separatizmu, secesiji i zveckanju oružjem i bilo kojoj prijetnji državi Bosni i Hercegovini”, kazao je Nevzet Veladžić, član Organizacionog odbora i profesor na Pravnom fakultetu u Bihaću.

Zlatko Hadžidedić, univerzitetski profesor i Direktor Centra za izučavanje nacionalizma kaže da ovakvi skupovi imaju smisla samo ako postanu svakodnevna pojava.

„Građani moraju uzeti stvar u svoje ruke, moraju preuzeti suverenitet koji im je otet davne 1992. Lisabonskom konferencijom. Jedini mogući izlaz iz krize je da građani vrate suverenitet a to je moguće samo pritiskom građana na institucije“, kazao je Hadžidedić.

Bosna i Hercegovina je država bogata prirodnim resursima i kulturnom baštinom i raznolikom tradicijom i zato se njen suverenitet mora sačuvati, kazali su organizatori skupa koji su naglasili da je današnji skup rezultat građanske inicijative i bez dodira sa bilo kojom političkom organizacijom ili strankom.

Previous Rudari prekinuli protest: Neizvjestan nastavak proizvodnje. Neće biti smanjenja plate
Next Sanski Most: Plavo-žuta kolona prodefilovala gradom

You might also like

NAŠI DANI

Konjički Igman zapošljava 372 radnika

Vodeća domaća firma iz oblasti namjenske industrije Igman d.o. Konjic nedavno je raspisala Javni oglas za prijem više stotina radnika. Fabrika koja proizvodi municiju za svjetsko tržište i izvozi u

NAŠI DANI

Puhalo o otvaranju Karadžićevog studentskog doma: Sramota me što sam Srbin!

Na Palama je danas otvoren Studentski dom koji nosi ime po ratnom zločincu haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, stvaraocu RS i prvom predsjedniku, a otvaranju je prisustvovao i Milorad Dodik, sadašnji predsjednik RS-a,

NAŠI DANI

Čović – od govornika u Potočarima do negatora Zakona o zabrani negiranja genocida u državnom Domu naroda

Jučer je nakon četiri mjeseca Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ponovo radio, a najglasniji su bili iz SNSD-a i HDZ-a koji su tražili odlazak visokog predstavnika iz BiH, stranih