Krajiško „ne“ separatizmu i secesiji: „Svi za BiH, BiH za sve“

Krajiško „ne“ separatizmu i secesiji: „Svi za BiH, BiH za sve“

Više stotina građana iz svih krajiških gradova okupilo se danas u Bihaću na skupu podrške Bosni i Hercegovini pod motom „Svi za BiH, BiH za sve“. Skup je organiziralo Planinarsko društvo ”Horizont” u suradnji sa Akademskom zajednicom Unsko-sanskog kantona, javlja AA.

„Današnji skup je podrška Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da je BiH u najvećoj političkoj krizi željeli smo animirati veliki broj građana da dignu svoj glas i da kažu da je BiH prostrana za sve narode i građane i sve vrijednosti koje baštini i želimo dokazati da pripada svima nama i da bude onakva kakvu su je zamislili 25. novembra 1943. za sve one koji u njoj žele razvijati svoj vjerski nacionalni i bilo koji drugi identitet“, kazao je Nazif Horozović, član Organizacionog odbora Skupa podrške Bosni i Hercegovini.

PD ”Horizont” redovno obilježava značajnije datume bh. historije, pogotovo iz perioda 1992.-95., a današnjim skup su organizirali svjesni da se Bosna i Hercegovina od potpisivanja Daytona, sada nalazi u najvećoj političkoj krizi.

„Skup je izraz građana da nisu zadovoljni sa stanjem u kojem se nalaze i onim što vide. Iskazuju zabrinutost, i naglašavaju da kažu ne separatizmu, secesiji i zveckanju oružjem i bilo kojoj prijetnji državi Bosni i Hercegovini”, kazao je Nevzet Veladžić, član Organizacionog odbora i profesor na Pravnom fakultetu u Bihaću.

Zlatko Hadžidedić, univerzitetski profesor i Direktor Centra za izučavanje nacionalizma kaže da ovakvi skupovi imaju smisla samo ako postanu svakodnevna pojava.

„Građani moraju uzeti stvar u svoje ruke, moraju preuzeti suverenitet koji im je otet davne 1992. Lisabonskom konferencijom. Jedini mogući izlaz iz krize je da građani vrate suverenitet a to je moguće samo pritiskom građana na institucije“, kazao je Hadžidedić.

Bosna i Hercegovina je država bogata prirodnim resursima i kulturnom baštinom i raznolikom tradicijom i zato se njen suverenitet mora sačuvati, kazali su organizatori skupa koji su naglasili da je današnji skup rezultat građanske inicijative i bez dodira sa bilo kojom političkom organizacijom ili strankom.

Previous Rudari prekinuli protest: Neizvjestan nastavak proizvodnje. Neće biti smanjenja plate
Next Sanski Most: Plavo-žuta kolona prodefilovala gradom

You might also like

SPORT

Kakanj sprema doček za svog sugrađanina, atletskog šampiona Amela Tuku

U srijedu, 5. augusta 2015. godine, u 21:30 sati, u Kaknju će biti organiziran veliki doček za Amela Tuku, uspješnog kakanjskog i bosanskohercegovačkog atletičara. Doček u gradskoj jezgri Kaknja, u ulici

NAŠI DANI

Aalborg, Danska: Podignut spomenik žrtvama genocida u Srebrenici

Danski grad Aalborg je poklonio komad zemlje u centralnom gradskom parku, Kildeparken, kako bi Bošnjaci iz Danske, predvođeni s Bosankim kulturnim centrom Ljiljan, odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na

NAŠI DANI

Iz Bosne i Hercegovine ide pomoć Turskoj u gašenju požara

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj telefonskoj sjednici prihvatila informaciju o upućivanju pomoći Republici Turskoj zbog izuzetno teške situacije izazvane požarima, a koju je po zaduženju Vlade pripremila