Kraljevski Bobovac na godišnjicu Povelje bana bosanskog Kulina – spoj muzike i historije

Kraljevski Bobovac na godišnjicu Povelje bana bosanskog Kulina – spoj muzike i historije

Jučer je na Bobovcu održan koncert 𝕽𝖊𝖘𝖔𝖓𝖆𝖓𝖈𝖊, povodom obilježavanja 832. godišnjice Povelje Kulina bana!

Jedinstven spoj muzike, glume i historije. Posebni gosti koncerta 𝕽𝖊𝖘𝖔𝖓𝖆𝖓𝖈𝖊 na srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu su bili istaknuti bosanskohercegovački dramski umjetnik, glumac, direktor JU Kulturno-sportski centar Kakanj Mirza Mušija, kustosica Zemaljskog muzej Bosne i Hercegovine, arheologinja Adisa Lepić i vitezovi kraljevskog grada Jajca – Jajački Vitezovi.

Slika može predstavljati 1 osoba i stoji
Foto: JU Kulturno-sportski centar Kakanj

Sjajnim scenskim nastupom u svojstvu voditelja programa, odjeven u srednjovjekovnu bosansku kraljevsku odoru, sa krunom ukrašenom ljiljanima, Kakanjac Mirza Mušija, akademski glumac, dao je posebnu draž koncertu 𝑹𝒆𝒔𝒐𝒏𝒂𝒏𝒄𝒆 bosanskohercegovačkog pijaniste Bartolomeja Stankovića.

Koncert je održan u nedjelju 29. augusta povodom 832. godišnjice Povelje Kulina bana na srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu.

Mirza Mušija je direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar u okviru koje djeluje Muzej Kaknja. Ova muzejska ustanova je povodom koncerta podsjetila na vizuelni izgled Bobovca u srednjem vijeku uz pomoć makete koja je djelo Kakanjca Ivice Tomičića, a koja se čuva u Muzeju Kaknja.

Lijepe riječi povodom koncerta uputio je i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

“Mi koji živimo na ovim prostorima, pred zidinama srednjovjekovnih gradova u Kraljevoj Sutjesci i Bobovcu, sa posebnim emocijama i zadovoljstvom dočekujemo sve one koji stazama bosnoljublja i rodoljublja dolaze u naš zavičaj.

Zato je moja želja da se svi zajedno danas osjećamo ugodno i lijepo u kolijevci srednjovjekovne bosanske države.

Danas je poseban dan za sve nas jer koncertom našeg uvaženog Bartolomeja Stankovića svi zajedno dozivamo pradavna slavna vremena srednjovjekovne bosanske državnosti.

Uz lijep zvuk, danas svi zajedno u našim dubokim mislima prolazimo kroz vijekove burne bosanske historije.

Danas u mislima dozivamo ponosne i gorde srednjovjekovne bosanske bogumile.

Danas smo ovdje u čast 832 godine Povelje Kulina bana. Danas smo ovdje u čast slavnog bana Stjepana II Kotromanića i još slavnijeg bana, a potom i kralja Tvrtka I Kotromanića.

Želja mi je da sa ovog koncerta odemo osnaženi ljubavlju prema domovini i da tako osnaženi još više zbijemo redove u čuvanju naše svetinje – države Bosne i Hercegovine”, rekao je Bajtarević.

Kraljevski grad Bobovac

Sagrađen sredinom 14. stoljeća grad Bobovac je bio najznačajnija utvrda srednjovjekovne Bosne.

Kao stolno mjesto bosanskog bana Stjepana II Kotromanića koji je preduzeo prve korake na njegovoj izgradnji nešto prije polovine XIV vijeka, zatim bosanskih kraljeva od Tvrtka I do Tomaša, do 1461. godine, Bobovac je bio ključ bosanskog kraljevstva.

Zato se pri pokušajima da se domognu bosanskog prijestolja ili pri rušenju bosanske države, jurišalo na Bobovac.

Grad je kao kraljevsko sjedište bio administrativno – vojni centar bosanske države, a u njemu se čuvala bosanska kraljevska kruna. Tu su sahranjeni bosanski kraljevi Ostoja, Tvrtko II i Stjepan Tomaš.

Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.), zbog neposredne opasnosti od Osmanlija, prenosi kraljevski dvor u Jajce.

Ostaci ovog čuvenog grada se nalaze na dvadesetak kilometara udaljenosti od Vareša u neposrednoj blizini sela Mijakovića i Dragovića. I danas posjetioci mogu uz pratnju vodiča doživjeti dio bogate historije ovog grada i srednjovjekovne Bosne, čija je sudbina bila neraskidivo vezana. Hodati istim onim stazama kojima su hodali slavni bosanski vladari, bosanska vlastela i gledati predivni krajolik koji okružuje Bobovac za svakog posjetioca pruža nezaboravno iskustvo.

Opis fotografije nije dostupan.
Maketa Kraljevskog grada Bobovca nalazi se u Muzeju Kaknja

Previous Bosansko-američki fudbaleri: Odluka o reprezentaciji zavisi od mnogo faktora
Next U Mostaru obilježen Međunarodni dan nestalih

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Nova umjetnička instalacija Almira Derviševića u Hagu

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je u Den Hagu još jednu postavku instalacije, a mjesto realizacije bio je Sud za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu (ICTY). Nazvana je ‘Instalacija; Bosna

HISTORIJA

Priča o muftiji Kurtu – čovjeku koji je spasio tuzlanske pravoslavce u Drugom svj. ratu

  Muftija Šefket efendija Kurt rođen je u Travniku 1879. godine, gdje je završio osnovnu školu i medžlis, a studije u Carigradu i Damasku. Službovao je u Travniku, Banja Luci,

KULTURA I UMJETNOST

400 godina od smrti Hasana Kafije Pruščaka

U 2015. se navršava 400 godina od smrti Hasana Kafije Pruščaka, za kojeg mnogi tvrde da je bio najveći bošnjački mislilac 16. stoljeća, ali i jedna od najpoznatijih ličnosti iz