Kreće zamjena dotrajalih drvenih mostova na Vrelu Bosne

Kreće zamjena dotrajalih drvenih mostova na Vrelu Bosne

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Sarajevo objavila je tender za zamjenu drvenih mostova na području Spomenika prirode Vrelo Bosne.

U okviru prve faze projekta planirano je uređenje osam mostova, dok će u drugoj fazi, koja je planirana do kraja godine, biti zamijenjeno i preostalih šest mostova.

Tender za nabavku i ugradnju drvenih mostova vrijedan je 44.300 KM bez PDV-a, odnosno 51.831 KM sa PDV-om.

“S obzirom na cijene građe koje su skočile u proteklom periodu, to je realna cijena za radove koje smo planirali. Za sada imamo sredstva za prvu fazu i radi sigurnosti je potrebno da se krene s radovima što prije”, kazao je za Akta.ba Asad Jelešković, direktor KJU za zaštićena područja.

Napominje da su drveni mostovi doživjeli vidne štete, koje su zbog starosti, neadekvatnog održavanja, uticaja vremenskih dejstava kao i dugogodišnjoj izloženosti atmosferskim uticajima prouzrokovale dotrajalost u funkcionalnom i estetskom smislu.

“Dakle, radit će se uklanjanje starih i postavljanje novih mostova. Mostovi su u jako lošem stanju i radi sigurnosti posjetilaca jako nam je bitno da se to uradi prije kretanja sezone”, dodaje on.

Prilikom rekonstrukcije mostova, naročita pažnja će se obratiti na poplave i neočekivane nalete bujica rijeke Bosne na izvorištu, te na oslonce mosta. U slučajevima neočekivanog naleta bujica  izvršit će se i usmjeravanje oborinske vode, na obje strane mosta.

Što se tiče ovogodišnjeg plana na uređenju izletišta, Jelešković kaže da je prioritet sanacija javne rasvjete u samom nukleusu Vrela Bosne.

“Radi se o 76 dotrajalih i prijeratnih rasvjetnih tijela koja ćemo zamijeniti LED rasvjetom. Pored toga, planirana je sanacija javnog toaleta kao i zamjena postojećeg mobilijara, klupa i korpi, te popunjavanje sadržaja koji nedostaju izletištu”, istakao je direktor KJU za zaštićena područja.

Previous Trebinje sa ‘Hercegovačkom kućom’ najbolja svjetska priča o održivom turizmu
Next Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje

You might also like

BH RAZGLEDNICA

510. “Dani Ajvatovice” – Defile konjanika kroz D. Vakuf (Foto)

Više hiljada građana u Donjem Vakufu pozdravilo je defile konjanika iz više dijelova Bosne i Hercegovine, predvođenih konjanicima koji su jutros krenuli iz Karaule.  Konjanici su danas popodne prošli kroz

BH RAZGLEDNICA

Nesvakidašnja džamija Kušlat kod Zvornika (VIDEO)

Na putu između Zvornika i Konjević Polja, tačno na mjestu na kom se sastaju rijeke Drinjača i Jadar, pažnju prolaznika vijekovima privlači džamija Kušlat, smještena na istoimenoj špicastoj stijeni. Originalni

BH RAZGLEDNICA

Bosanska Gradiška: Labudovi ukras Save u zimskom periodu

  U Gradišci na Savi već nekoliko godina zimuju labudovi koje mještani i šetači gradiškim kejom fotografišu i hrane hljebom i žitaricama. Zbog redovnih susreta sa ljudima u potrazi za