Krenulo nadmetanje za istraživanje nafte u FBiH

Krenulo nadmetanje za istraživanje nafte u FBiH

Vlada Federacije pokrenula je nadmetanje za davanje koncesija za istraživanje, razvoj i proizvodnju tečnih i gasnih ugljikovodika u Federaciji Bosne i Hercegovine, izvještava Indikator.ba.

Nadmetanje je pokrenuto za dobijanje istraživačkih i proizvodnih prava na tri bloka u Panonskom bazenu (blokovi BiHPo1, BiHPo2 i BiHTz) i jedan blok u Dinaridima (BiHD1).

Kako bi prikazalo potencijal navedenih blokova, federalno Ministarstvo energije, rudarstva i iondustrije (FMERI) održat će promocije u zemlji i svijetu da bi predstavilo potencijalnim ulagačima zakonske i fiskalne obaveze i uslove kao i tehnički potencijal ponuđenih blokova.
Promocije će se održati u Sarajevu 1. oktobra 2019. godine i u Londonu 9. oktobra.
Dodatno, predstavnici FMERI će biti prisutni i na Scout sastanku CEEC (Centralno-istočna Evropa i Kaspijska regija) koji će se održati u Ankari, Turska u periodu 3.-6. oktobra 2019. godine i na Balkans Petroleum Samitu u periodu 24.-25. oktobar u Crnoj Gori. Uz to, Podatkovna soba će odmah biti dostupna u Federalnom zavodu za geologiju u Sarajevu.

Putem javnog poziva, zainteresovane državne i međunarodne naftne kompanije, i bona fide (autentični) investitori koji žele da prisustvuju promocijama pozvani su da izvrše registraciju.

Vlada FBiH je krajem prošle godine izabrala kompaniju IHS Global Ltd, London, za konsultanta koji će pomoći u pripremi i provođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

U medijskim izvještajima navođeno je da postoji interesovanje velikih svjetskih kompanija za istraživanje nafte u Federaciji BiH, uključujući i Shell koji je svojevremeno potpisao memorandum sa Vladom FBiH, ali je usljed krize odustao od projekta.

Previous Fahrudin Muminović zimu će dočekati u novoj kući
Next Mladi Zmajevi dočekuju Nijemce na Bilinom polju

You might also like

Ekonomija/Biznis

ASA Finance kupila Sberbank BH d.d. Sarajevo

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavila je da je poduzela ključne aktivnosti u okviru svojih ovlaštenja definisanih Zakonom o Agenciji za banksratsvo FBiH i Zakonom o bankama kao

Ekonomija/Biznis

U prethodnoj godini povećan izvoz iz naše države za 4,8%

U razdoblju I-XII 2016. godine izvoz je iznosio 9 milijardi 417 miliona KM, što je za 4,8 % više nego u istom razdoblju 2015. godine, dok je uvoz iznosio 16

Ekonomija/Biznis

Uspješna priča – Zadruga “AgriSan” iz Sanskog Mosta

  Senad Hadžibajramović se vratio iz Švedske nakon rata u Bosni i Hercegovini, te je u Sanskom Mostu bio jedan od pokretača zemljoradničke zadruge “AgriSan” koja je danas predvodnik u